SKY express: Συμφωνία 200 εκατ. με την ATR για την απόκτηση 6 νέων αεροσκαφών μέσα στο 2021
Οικονομία
14/07/2021

Σύμφωνα με τον Γιάννη Γρύλο, οι συνολικές επενδύσεις από το 2020, μαζί με την προηγούμενη συμφωνίας με την Αirbus, αντιστοιχούν σε 700 εκατ. ευρώ και προέρχονται από ίδια κεφάλαια

Mε φόντο το κυκλαδίτικο τοπίο της Πάρου υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Sky express και ATR για την απόκτηση των συνολικά έξι νέων σύγχρονων “πράσινων” αεροσκαφών ATR 72-600 από την αεροπορική του ομίλου Γρύλου.

Η επένδυση ανέρχεται στα 200 εκατ. και η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Το παρών έδωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ATR κ. Stefano Bortoli ο οποίος ταξίδεψε από τη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

 
Μετά τη συμφωνία με την Airbus για 6 αεροσκάφη το φθινόπωρο του 2020 η αεροπορική του ομίλου Γρύλου προχωρά σε μία ακόμα επενδυτική κίνηση, η οποία «αποτελεί έναν δυνατό συμβολισμό και μια ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια» όπως αναφέρουν οι επιτελείς της.

«Παράλληλα εμπίπτει στη στρατηγική και τη συστηματική επένδυση της SKY express για τον εμπλουτισμό του ήδη “πράσινου” στόλου της. Μετά την παράδοση των καινούργιων ATR 72-600, η SKY express θα διαθέτει τον νεότερο και πιο περιβαλλοντικά φιλικό στόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Γρύλο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου IOGR, η «SKY express ανοίγει τα φτερά της και πετάει ακόμα ψηλότερα. Μεγαλώνουμε και ανανεώνουμε το στόλο μας, αυξάνουμε τους προορισμούς μας, εκσυγχρονίζουνε τη λειτουργία μας. Η απόκτηση 6 νέων υπερσύγχρονων ATR 72-600 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία της SKY express. Μετά τα 6 καινούργια Airbus A320neo που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε 8 χώρες, τα ATR μας έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Γρύλος ανέφερε ακόμη ότι οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου για την ένταξη στον στόλο του των 12 αεροσκαφών αντιστοιχούν σε μία αξία της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και «προέρχονται από ίδια κεφάλαια και αποτελεί μία προσπάθεια των εργαζομένων που καθημερινά παράγουν κεφάλαια και νέες νοοτροπίες. Διαχειριστήκαμε το σοκ του κορωνοϊου και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην αγορά των 6 Airbus και των 6 ATR». Ο κ. Γρύλος ανέφερε ότι όλα τα αεροσκάφη θα έρθουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2021. Ερωτηθείς για την πορεία της αγοράς των αερομεταφορών εν μέσω πανδημίας ανέφερε ότι το αβέβαιο κλίμα παραμένει, ωστόσο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελιχθούν ομαλά και με το δεδομένο ότι υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια «ενδεχομένως ο Οκτώβριος να είναι σαν τον καλό Αύγουστο του 2019».
 
SKYexpress004-1280x1280
 


«Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία», ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Stefano Bortoli από πλευράς της ATR.

«Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5% αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και το θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turboprop τα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές».

Όπως επισημάνθηκε, τα νέα αεροσκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της εγχώριας αεροπλοΐας και σύμφωνα με τη SKY express καθίστανται ιδανικά για τις γεωγραφικές συνθήκες μετακίνησης εντός Ελλάδας και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά.

 
Στην ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Πάρο, το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι Δήμαρχοι Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και Αντιπάρου κ. Αναστάσιος Φαρούπος, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, η αερολιμενάρχης Πάρου κυρία Στέλλα Σαρρή και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Πάρου και φορέων του Τουρισμού.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη αφού αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού συνεχάρη την SKY express για τις επενδύσεις της με τις οποίες στηρίζει έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι συμφωνίες όπως της Sky Express με την ATR αποτελούν σημάδια για ένα καλύτερο μέλλον. «Κάποιοι έχουν δει την προοπτική ή την κτίζουν. Αυτές οι συμφωνίες ανοίγουν το έδαφος για να φέρουμε θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη».
SKYexpress006-1280x853
Τα ATR 72-600 αποτελούν τη νέα γενιά αεροσκαφών και διακρίνονται για τη μειωμένη επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον. Στα βασικά χαρακτηριστικά τους εντάσσεται η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, η αυξημένη αυτονομία, η προσαρμογή σε συνθήκες ζέστης ή κρύου και οι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (40% λιγότερα CO2 σε κάθε πτήση). Η ATR, μία κοινοπραξία μεταξύ Airbus και Leonardo, είναι κατασκευάστρια περιφερειακών αεροσκαφών, με τα ATR 42 και 72 να σημειώνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως στην κατηγορία της αγοράς με λιγότερες από 90 θέσεις. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. «Χάρη στην αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας turboprop και τον προσανατολισμό της εταιρείας στην καινοτομία, τα ATR δημιουργούν περισσότερες από 100 νέες διαδρομές κάθε χρόνο, καταναλώνοντας έως και 40% λιγότερα καύσιμα και εκπέμποντας έως και 40% λιγότερο CO2 από τα περιφερειακά αεροσκάφη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα επιλέγουν περισσότερες από 200 εταιρείες σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η εταιρεία.

Η SKY express, έχοντας από την ίδρυσή της ‘’επενδύσει’’ στο δίκτυο εσωτερικού εισέρχεται από φέτος στις διεθνείς πτήσεις καλύπτοντας συνολικά 48 προορισμούς, ενώ έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες interline με αεροπορικές εταιρείες όπως οι KLM, Air France, Qatar Airways, Middle East Airlines, και Cyprus Airways. Η αεροπορική ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων IOGR, με σημαντική παρουσία σε διάφορους τομείς που απασχολεί συνολικά 5.500 εργαζομένους. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του καλύπτει ο κλάδος των αερομεταφορών, τόσο στο πτητικό σκέλος με την SKY express, όσο και της επίγειας εξυπηρέτησης σε συνεργασία με την Skyserv και την Swissport SUD, με παρουσία σε 36 αεροδρόμια της χώρας και πελάτες περισσότερες από 250 αεροπορικές εταιρείες. Σημαντική είναι η παρουσία του ομίλου και στο χώρο του τουρισμού, των logistics, της εμπορίας ελαιολάδου, κ.α.