Από κόσκινο οι μεγαλοοφειλέτες – Αρχές του 2022 η νέα λίστα όσων χρωστούν στο Δημόσιο
Οικονομία
02/10/2021

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να τεθούν το επόμενο διάστημα όλα τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, καθώς, όπως διαπιστώνεται, παρά τη δυνατότητα που απέκτησαν με την ένταξή τους σε ρυθμίσειςδεν αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί

Σε δεύτερο στάδιο οι Αρχές θα προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 8.543 φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν υπέρογκα ποσά, δεν κατέβαλαν 2,549 δισ. ευρώ στην εφορία το 2021.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές τους τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν στα 87,389 δισ. ευρώ, ενώ στο περσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν στα 84,84 δισ. ευρώ. Το εντυπωσιακό, βεβαίως, είναι πως το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που υπολογίζονται σε 109 δισ. ευρώ, προέρχεται από τους εν λόγω μεγαλοοφειλέτες!

 

Η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών, η οποία ασκεί πίεση να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019. Λόγω πανδημίας και των παρενεργειών που προκλήθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η λίστα «πάγωσε». Όπως διαβεβαιώνουν όμως πηγές της ΑΑΔΕ, τους πρώτους μήνες του 2022 θα δημιοσιοποιηθεί η νέα επικαιροποιημένη λίστα για όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να δει κάποιος το όνομά του ή της εταιρείας του σε αυτές τις λίστες, εκτός από το να χρωστάει περισσότερα από 150.000 ευρώ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, είναι η καταβολή της οφειλής να καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet) και το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όπως διευκρινίζεται στις επί του παρόντος αναρτημένες λίστες, οι οφειλές προς το Δημόσιο αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 28/06/2018, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 28/06/2019 (σ.σ.: ημερομηνία άντλησης αναρτημένων στοιχείων). Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αφορούν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 06/2018 και προγενέστερα. Βέβαια, στη νέα λίστα οι ημερομηνίες θα ανανεωθούν.

Πρόσθετα μέτρα

Παράλληλα, με την αρωγή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί ένα νέο «όπλο», αυτό της «αυτοματοποιημένης διαχείρισης οφειλών». Μέσω αυτού θα μπορεί:

  • Να αποκτήσει πλήρες προφίλ του οφειλέτη, συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα, όπως το εισόδημα, το περιουσιολόγιο, ή οι καταστάσεις πελατών/προμηθευτών.

  • Να δημιουργήσει σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας. 

  • Να έχει σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.ά.).

  • Να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.

  • Να εισαγάγει νέες μεθόδους και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.

  • Να υπάρξει διαχείριση, παρακολούθηση και αυτοματοποίηση στη λήψη των μέτρων είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί με συνοπτικές διαδικασίες.

Πηγή: imerisia.gr