Επαρχείο: Ευρεία σύσκεψη με αφορμή καταγγελίες πολιτών για τη μη τήρηση των κανόνων ευζωίας βοοειδών στην Κω
Περιφέρεια
14/09/2022

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στο Επαρχείο Κω-Νισύρου με αφορμή καταγγελίες πολιτών για τη μη τήρηση των κανόνων ευζωίας βοοειδών κι άλλων ζώων στο νησί μας, σχετικά με την εφαρμογή του Ν.4830/2021. 

Πολλοί οι συμμετέχοντες της σύσκεψης στο γραφείου του Επάρχου, Ιωάννη Καμπανή, ο οποίος σε δηλώσεις του στην κάμερα του Kos Tv, σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα συζήτηση με το συγκεκριμένο θέμα καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες από συμπολίτες για την κακομεταχείριση, όπως υποστηρίζουν, κυρίως των αγελάδων που βοσκούν εκτεθειμένες σε χωράφια του νησιού μας. Ο κ.Καμπανής, υπογραμμίζει ότι ήρθε η στιγμή να εκφραστούν όλες οι απόψεις επί του θέματος και να δοθούν απαντήσεις.

Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δια στόματος του προέδρου και του αντιπροέδρου του τοπικού συλλόγου, Διονύση Χαραπά και Μανώλη Μανιά, αντίστοιχα, αντιδρούν στις κατηγορίες για κακομεταχείριση των βοοειδών από μέρους τους, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν απειροελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις που αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα στο νησί μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι συμπεριφέρονται ανάρμοστα αναφορικά με τη φροντίδα των ζώων τους, τα οποία τους προσφέρουν το προς το ζην. 

Ειδικότερα, οι δυο κύριοι επισημαίνουν ότι οι αγελάδες ναι μεν βρίσκονται στον αγρό τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες αλλά ποτίζονται συστηματικά ενώ η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο δεν τις βασανίζει, γεγονός που γνωρίζουν από πάππου προς πάππου.  

Με την ευκαιρία των δηλώσεων του, ο κ. Μανιάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κω, υπογραμμίζει την ανάγκη λειτουργίας Γεωπονικής Σχολής Τροφίμων στο ΕΠΑΛ Κω, η οποία θα αναβάθμιζε το επίπεδο των επαγγελματιών του κλάδου.

Παρούσα στη σύσκεψη του Επαρχείου και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, η οποία, στις σύντομες δηλώσεις της, τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα να γίνουν σεβαστοί από όλους τους κτηνοτρόφους οι βασικοί κανόνες ευζωϊας των βοοειδών και των συναφών ζώων αναφορικά με τις συνθήκες σταβλισμού, σίτισης, παροχής νερού και σκίασης. Η ίδια, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σημερινή σύσκεψη στο Επαρχείο, θεωρώντας την αφετηρία για τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος. 

Η κ.Μολφέση υπογραμμίζει ότι ο Δήμος Κω δε διαθέτει κωδικό κτηνοτροφικής εγκατάσταση και θα πρέπει να αποκτήσει καθώς είναι ουσιαστικά υπεύθυνος για τις αγελάδες που βοσκούν ελεύθερες σε δημόσιους χώρους ή που είναι θύματα κακομεταχείρισης και πρέπει να κατάσχονται. 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ