Συνεδριάζει στη Ρόδο η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
Περιφέρεια
07/12/2022

Την επόμενη εβδομάδα (13 – 15 Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά –ενδεχομένως και άλλων στελεχών του υπουργείου- ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και φορείς.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο εντεταλμένος για τον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου) κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και για την περιοχή μας:

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022 κλείνει προκειμένου να ανοίξει το νέο για την περίοδο 2023-2027.
Αναμένουμε την ηγεσία του υπουργείου προεξάρχοντος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά –ενδεχομένως και άλλων στελεχών του υπουργείου- ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι – αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και φορείς. Πέραν των συνεδριάσεων και ειδικών θεματικών που θα εξετάσουν, θα επισκεφθούν έργα της αρμοδιότητάς τους, όπως τα φράγματα. Ειδικότερα θα επισκεφθούν το φράγμα στην Κρητηνία, το φράγμα στην Απολακκιά –όπου επιδιώκουμε την συντήρησή του και την επέκταση του δικτύου- καθώς επίσης και έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα οποία είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είτε είναι υπό εκτέλεση.
Εμείς σαν περιφέρεια, θα ζητήσουμε εκ νέου, την σύνδεση των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα, αφού υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να τα αναδείξουμε –και στο μέτρο που μπορεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να συμβάλει».
Ερωτηθείς σχετικά με το φράγμα της Κρητηνίας, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε ότι η κατασκευή του βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο:
«Η κατασκευή της λίμνης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί καθώς και το οδικό δίκτυο που θα πρέπει να υπάρχει εκεί. Αυτό που επιδιώκει η περιφερειακή αρχή είναι να προκηρυχθεί η μελέτη των δικτύων άρδευσης, στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς επίσης και η συντήρηση των δικτύων του φράγματος Απολακκιάς.
Για το θέμα, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών και τον αρμόδιο, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη ενώ και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος έχει θέσει το θέμα σε άλλες συναντήσεις.
Παραμένει στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και αναμένουμε σχετικές ανακοινώσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα».
Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα εξετάσει όλα τα μέτρα που έχουν κλείσει.
«Με την ευκαιρία της επίσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ζητήσουμε να ενταχθούν διάφορα έργα, σε μέτρα (είτε σε μέτρα που θα εκχωρηθούν στις περιφέρειες, είτε από τα τομεακά του υπουργείου, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης)», δήλωσε ο εντεταλμένος για τον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλ. Ζαννετίδης. Πηγή:www.dimokratiki.gr