Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια
22/12/2022

 

Σε απολογισμό των δράσεων της περιφέρειας στους τομείς κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής μέριμνας προχώρησε χθες η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη.

Παρουσία του εκπροσώπου τύπου της περιφερειακής αρχής Γιώργου Υψηλάντη αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα υλοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ μέσα στο 2022, τονίζοντας με την ευκαιρία ότι ειδικά στο κοινωνικό παντοπωλείο της Ρόδου, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η περιφέρεια, μειώθηκαν οι οικογένειες στις οποίες διανέμονται τρόφιμα, μία ευχάριστη εξέλιξη που προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

 

Η αρχή έγινε από τον κ. Υψηλάντη ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο περισσότερος κόσμος σήμερα, περνά δύσκολα κι ο καθένας μας σηκώνει τα δικά του βάρη, ωστόσο κάποιοι συνάνθρωποί μας, αξίζουν πιο πολύ της προσοχής και της φροντίδας μας, γιατί σηκώνουν αυτά τα βάρη με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Κι όχι μόνο τούτες τις γιορτινές μέρες, αλλά με συνέχεια και συνέπεια. 

 

 

Κι εδώ ακριβώς έγκειται ο ρόλος της Πολιτείας αλλά και της Αυτοδιοίκησης. Να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές και δράσεις συνεχούς και συνεπούς υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και διατήρησης της συνοχής της κοινωνίας. Για να μην μένει κανείς πίσω, για να μη βιώνει κανείς την ανέχεια, την απομόνωση και τον αποκλεισμό.

 

Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε στις δράσεις προώθησης της κοινωνικής ένταξης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, που υλοποιούνται στo πλαίσιo του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου από το 2014 έως και σήμερα και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023, παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς. 

 

 

Όπως είπε, η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη ήταν 47,4 εκατ. € και αντιστοιχούσε στο 30,62% του προγράμματος. Έχουν αναληφθεί έως σήμερα, νομικές δεσμεύσεις 61,80 εκατ. €, έχουν ήδη γίνει πληρωμές 48,50 εκατ. € που αναμένεται να φθάσουν στα 53 εκατ. € μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος (ποσοστό απορρόφησης 112%). 

 

Οι δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται ακόμα είναι οι εξής:

 

- δράσεις με στόχο την αναβάθμιση προσόντων και την υποστήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων. Αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 1.100 άτομα. 

 

 

- δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (χορήγηση voucher σε δικαιούχους γονείς για τα τροφεία βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης). Από τα προγράμματα αυτά ωφελούνται πάνω από 700-800 οικογένειες κατ’ έτος (αριθμός ο οποίος διπλασιάστηκε το 2021). 

 

- εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού σε σχολικές μονάδες). Τα έργα που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα καλύπτουν 9 σχολικά έτη. Κάθε χρόνο ωφελούνται από το πρόγραμμα 12-15 σχολεία και αντίστοιχος αριθμός μαθητών. 

 

 

- παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από μία δομή στη Ρόδο (ΠΑΝΑΚΕΙΑ) και τρεις κινητές μονάδες στα νησιά των Κυκλάδων. 

- αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω ενός Πολυδύναμου Κέντρου και μίας Κινητής Μονάδας στη Ρόδο και ενίσχυσης των Κέντρων Πρόληψης σε Σύρο, Πάρο, Ρόδο και Κω. 

 

- λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιφέρεια. Ήδη λειτουργεί η ΤΟΜΥ της Κω. Για τις υπόλοιπες υπήρξε επαναπροκήρυξη για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και αναμένονται τα αποτελέσματα.

 

- ενίσχυση των φορέων Υγείας με 204 άτομα επικουρικό προσωπικό, για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην περιφέρεια. 

 

 

- λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Τα Κέντρα Συμβουλευτικής λειτουργούν σε Ρόδο, Κω και Σύρο και ο Ξενώνας στη Ρόδο. Από τις αρχές του 2016, τα συμβουλευτικά κέντρα έχουν εξυπηρετήσει περίπου 1.200 άτομα, ενώ ο ξενώνας έχει φιλοξενήσει περίπου 90 γυναίκες και παιδιά. 

 

- δράσεις βελτίωσης των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, μέσω χρηματοδότησης της λειτουργίας των παρακάτω δομών: 

13 Κέντρα Κοινότητας που καλύπτουν όλη την περιφέρεια. Στα Κέντρα Κοινότητας έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα 9.500 περίπου άτομα. 

 

 

2 Κοινωνικά Φαρμακεία και 1 δομή σίτισης. Η δομή σίτισης στη Ρόδο αφορά 150 ωφελούμενους, ενώ από τα κοινωνικά φαρμακεία στη Νάξο και τη Ρόδο έχουν ωφεληθεί περισσότερα από 300 άτομα έως σήμερα. 

 

5 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η λειτουργία τους παρατάθηκε έως το 2023 και αφορούν περί τους 100 ωφελούμενους.

 

Λειτουργία 3 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για ΑμεΑ στη Ρόδο και 1 στην Κω. Οι δομές στη Ρόδο υποστηρίζουν την αυτόνομη διαβίωση 14 ατόμων με νοητική υστέρηση και στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας, καθώς και στην πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού και καταπολέμησης των διακρίσεων. 

 

 

Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία στη Ρόδο. Η δράση αφορά 20 ωφελούμενους 

Επιχορήγηση 16 Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

«Ταυτόχρονα χαράζουμε την πολιτική του αύριο, μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021-2027. Στο αντίστοιχο πεδίο άσκησης πολιτικής, οι πόροι που θα διατεθούν αυξάνονται από 47,40 εκατ. €, σε 72,20 εκατ. €, δηλαδή αυξάνονται κατά 52,32%. Κι αυτό γιατί η περιφερειακή αρχή, με τεκμηριωμένη προσπάθεια και χρόνιο αγώνα σε πολλά επίπεδα, κατάφερε να ανεβάσει το συνολικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας από τα 154,8 στα 285,4 εκ. €.

 

 

Αυτή είναι η πολιτική μας. Η πολιτική συνεχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, με διάχυση των αποτελεσμάτων της στην κοινωνία των νησιών μας. Φροντίζοντας ο βηματισμός μας να είναι συνεκτικός, φροντίζοντας να μην μένει κανένας πίσω. Κυρίως οι νέοι και οι πιο ευάλωτοι από τους συμπολίτες μας» κατέληξε ο κ. Υψηλάντης.

 

Η αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη

 

Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας, που υλοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ, μέσα στο 2022, όπως τις παρουσίασε η κ. Γιασιράνη είναι οι εξής:

 

 

ΤΕΒΑ 

 

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή τροφίμων καθώς και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ). Στηρίζει επίσης Συνοδευτικά Μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

 

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, που «τρέχει» από το 2014 και λήγει στις 31/12/2023. 

 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος , οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου της ΠΝΑι, ολοκλήρωσαν διαγωνισμούς εντός του 2022, για την προμήθεια ειδών (βασικής υλικής συνδρομής) και τροφίμων συνολικού ύψους 2.070.745,60€.

 

Αναλυτικά:

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΞΙΑ

ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ειδών και τροφίμων 362.676,00€

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Βασικής Υλικής Συνδρομής (Ειδών) 71.927,44€ 

                                                                    Τροφίμων 288.313,85€

                                                         Κρέατος και τροφίμων 752.423,74€ 

                                                           Ειδών και τροφίμων 595.404,57€

                                                               ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 2.070.745,60€

 

 

 

Κοινωνικά παντοπωλεία 

 

Τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι υπηρεσίες παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων, που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.4071/2012.

 

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λειτουργούν συνολικά 6 Κοινωνικά Παντοπωλεία (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Τήνος, Πάρος και Σύρος ). Η ΠΝΑι, είναι η μόνη περιφέρεια στα κοινωνικά παντοπωλεία της οποίας, οι δικαιούχοι παραλαβής τροφίμων μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής, gov.gr. Μέσω της εφαρμογής, μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση τους, να επισυνάψουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να επιλέξουν τον τρόπο παραλαβής των τροφίμων.

 

 

Για τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων, οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου της ΠΝΑι, ολοκλήρωσαν διαγωνισμούς εντός του 2022, για την προμήθεια τροφίμων, συνολικού ύψους 1.452.334,00€.

 

Αναλυτικά:

 

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΞΙΑ

ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ειδών και τροφίμων 118.000,00€

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Προμήθειας τροφίμων 1.334.334,00€

                                                               ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 1.452.334,00€.

 

 

Με την τελευταία αναθεώρηση, οι δικαιούχοι ωφελούμενοι των κοινωνικών παντοπωλείων, ανέρχονται σε περίπου 650 οικογένειες, έναντι 950 που ήταν πριν την αναθεώρηση

 

Έλεγχοι σε προνοιακές δομές 

 

Η ΠΝΑI, έχει την ευθύνη ελέγχου σωστής λειτουργίας των Προνοιακών Δομών που λειτουργούν στα όρια της περιφέρειας. 

 

Έτσι λοιπόν εντός του 2022, στις Κυκλάδες όπου λειτουργούν 53 Δομές, διενεργήθηκαν 70 έλεγχοι και στα Δωδεκάνησα όπου λειτουργούν 99 Δομές, διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι, χωρίς κάποιο εύρημα που να προκαλεί ανησυχία.

 

 

Οι τύποι δομών που ελέγχονται από τις υπηρεσίες της ΠΝΑι, είναι:

 

• ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

 

• ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

• ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

• ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

• ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ)

 

• ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

 

 

• ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝΣΗ

 

Αρμοδιότητα διαδικασίας υιοθεσιών και αναδοχής ανηλίκων 

 

Η ΠΝΑι, έχει επίσης την αρμοδιότητα των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής ανηλίκων.

 

Στο πλαίσιο αυτά, στις Κυκλάδες υποβλήθηκαν 12 αιτήματα υιοθεσίας, από τα οποία ολοκληρώθηκαν τα 9 ενώ τα υπόλοιπα 3 βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής έρευνας. Επίσης στις Κυκλάδες, υποβλήθηκαν 4 αιτήματα αναδοχής, από τα οποία ολοκληρώθηκαν τα 3 ενώ ένα βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής έρευνας.

 

 

Αντίστοιχα, στα Δωδεκάνησα, υποβλήθηκαν 19 αιτήματα υιοθεσίας, από τα οποία ολοκληρώθηκαν τα 16 ενώ τα υπόλοιπα 3 βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής έρευνας. Επίσης, υποβλήθηκε 1 αίτημα αναδοχής, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής έρευνας.

 

Επιπλέον υλοποιήθηκαν 

 

➢ 40 εισαγγελικές παραγγελίες

 

➢ 18 δικαστικές συμπαραστάσεις

 

➢ 4 επιμέλειες ανηλίκων

 

➢ 1 επιτροπεία ανηλίκου

 

➢ Χορηγήθηκαν 125 δελτία μετακίνησης ΑΜΕΑ

 

 

➢ Πιστοποιήθηκαν 5 Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας

 

➢ Χορηγήθηκαν 3 άδειες άσκησης επαγγελμάτων κοινωνικών λειτουργών