Με τιμές και σεβασμό στην ιστορία των γεγονότων, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στην νησίδα «Γυαλί Νισύρου» στον ιστορικό χώρο του «πηγαδιού του Μιαούλη», με πρωτοβουλία του Επαρχείου Κω-Νισύρου σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου, με την πολύτιμη βοήθεια της εταιρείας ΛΑΒΑ ΑΕ. η οποία έχει αναλάβει τόσα χρόνια, τη συντήρηση και διατήρηση του πηγαδιού. Ο διευθυντής της εταιρείας Αντώνης Κοτσαμπάσογλου , καλωσόρισε τους εκπρόσωπους των Αρχών και ανέλαβε την ξενάγηση . Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας «ΛΑΒΑ Α.Ε».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γ.Γ. Νησιωτικής πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη (εκπροσώπησε την κυβέρνηση) , της Επάρχου Κω Νισύρου Ντίνας Σβύνου, του διοικητή της Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Εμμανουήλ Καζαμία, του Λιμενάρχη Κω, εκπροσώπου της 80 ΑΔΤΕ, του δημάρχου Νισύρου Χριστοφή Κορωναίου. του Ιμάμη Ιρφάν Τράμπα , της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου και εκπροσώπων των ΜΜΕ Κω και Ρόδου.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερό Κλήρο Νισύρου και κατάθεση στεφάνων στον ιστορικό χώρο του «πηγαδιού του Μιαούλη» όπου έλαβε χώρα η πρώτη φάση της ναυμαχίας (24-26 Αυγούστου 1824) και ακολούθησαν σφαγές αντεκδίκησης στον ελληνικό πληθυσμό όσο και στη Νίσυρο.
Στην νησίδα «Γυαλί Νισύρου» στον ιστορικό χώρο του «πηγαδιού του Μιαούλη», υπάρχει μια ιστορία, διανοίχτηκε τότε με διαταγή του ναυάρχου, μετά από υπόδειξη του ναυτόπαιδου από την Νίσυρο, Ιωάννη Ζαπέτη, και έλυσε το πρόβλημα της προμήθειας πόσιμου νερού για τα πληρώματα του ελληνικού στόλου.
Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Αχιλλέας Κουτσουράδης ο οποίος έκανε την πρόταση στην έπαρχο να ενταχθούν εκδηλώσεις μνήμης στο Γυαλί, στο «πηγάδι του Μιαούλη» και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, όπου το έτος 1824 ο ελληνικός στόλος έγραψε αθάνατες σελίδες ηρωισμού στα νερά των Δωδεκανήσων, με ναύαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη και αντιναύαρχο τον Γεώργιο Σαχτούρη (συγγενείς του διαμένουν στην Κω) και άλλους ναυάρχων που έγραψαν ναυτική ιστορία. Ο ναύαρχος Μιαούλης όπως αναφέρει ο κ.Κουτσουράδης, στόλισε τα βασανισμένα νησιά με με ένα διαμάντι , σίγουρα αόρατο στην Τουρκοκρατορία και ακόμα περισσότερο στον ιταλικό ζυγό και που υπόσχεται να γίνει εθνοτικό προσκύνημα.
Επίσης ο κ.Κουτσουράδης επισήμανε πως με γνωμάτευση γεωλόγου που πρόσφατα επισκέφθηκε το σημείο, υπογράμμισε πως το πηγάδι του Μιαούλη, μπορεί να ξαναδεί νερό.
Αξίζει να σημειωθεί πως καλέστηκαν οι απόγονοι του Σαχτούρη αλλά δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.