Kορωνοϊός: Θετικός ο μέχρι τώρα απολογισμός στα νησιά-πλην Μυκόνου και Καλύμνου
Περιφέρεια
20/02/2021

Με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό, τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Αυτό δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χαρούλα Γιασιράνη, προβαίνοντας σε έναν απολογισμό για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης μέχρι τώρα στα νησιά μας:
«Η κατάσταση στα νησιά της ΠΝΑι, με εξαίρεση την Μύκονο και την Κάλυμνο, παρουσιάζει μια πολύ καλή και ικανοποιητική εικόνα, παρά την έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά στα τεστ που γίνονται, οι ομάδες του ΕΟΔΥ οι οποίες έχουν ενισχυθεί με νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της πόλης και στα χωριά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξετάζονται για τον ιό με ασφάλεια και δωρεάν», ανέφερε.
Η κα Γιασιράνη επισήμανε πως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των Rapid Tests γίνονται συστηματικά και στα νησιά και είναι ασφαλείς. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τον καλούν για να δώσει δεύτερο δείγμα και υποβάλλεται σε μοριακό τεστ. Πέραν των Rapid Tests διενεργούνται και τεστ σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε μονάδες ευπαθών ομάδων σε τακτική βάση και επαναλαμβανόμενα. Π.χ. στο διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος έγιναν πάνω από 6.000 Rapid Tests ενώ μόνο το περασμένο σαββατοκύριακο, έγιναν πάνω από 700 Rapid Tests. Αυτό αποδεικνύει ότι και οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και ζητούν να υποβληθούν σε τεστ.
Απαντώντας στην ερώτηση «εάν η καλή επιδημιολογική κατάσταση στα νησιά μας θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την έναρξη της τουριστικής περιόδου», η κα Γιασιράνη ήταν κατηγορηματική: «Το να έχουμε φέρει αυτά τα αποτελέσματα, τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και η Πολιτεία, είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την πορεία του τουρισμού αλλά και της τοπικής οικονομίας. Είναι γεγονός πως οι οικονομίες των νησιών μας εξαρτώνται από τον τουρισμό, ο οποίος λαμβάνει μεγάλη προστιθέμενη αξία όχι μόνον τώρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, να σημειώσω πως το 2020 που ήταν η δυσκολότερη χρονιά για τον τουρισμό, πουθενά στον πλανήτη δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο, στην ΠΝΑι, καταφέραμε να κάνουμε τουρισμό και να πάρουμε τα εύσημα από όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και από τους τουρίστες. Είναι η… ‘προίκα’ για τα επόμενα βήματα».
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, υπογράμμισε την σημαντική συνεισφορά του ΚΕΚ Γεννηματάς στην εκπαίδευση 30.000 ατόμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ώστε να είναι έτοιμοι όταν θα πάνε στους εργασιακούς τους χώρους να τηρήσουν τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις άρτιας προετοιμασίας για το προσωπικό, το οποίο ‘κεφαλαιοποιείται’ για τα επόμενα χρόνια.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ
Α’ ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ
Β’ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε ερώτηση εάν οι εκπαιδευτικοί σε Α’βάθμια και Β’βάθμια Εκπαίδευση υποβάλλονται σε τεστ, η κα Γιασιράνη δήλωσε:
«Τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά. Πρόσφατα είχα συνεργασία με τους κ.κ. Ψαρά και Παπαδομαρκάκη, όπου συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων όπου εμφανίσθηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Συμφωνήσαμε, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΟΔΥ, να δώσουμε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να κάνουν τεστ, εφόσον το επιθυμούν. Δυστυχώς, δεν προσέρχονται όλοι. Ωστόσο, εμείς δίνουμε την ευκαιρία να κάνουν τεστ δωρεάν». Σημειώνεται πως την Τετάρτη, αναρτήθηκε ο πίνακας των επιτυχόντων για την πρόσληψη Εποπτών Δημόσιας Υγείας –αξιοποιώντας την ΠΝΠ για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σε όλα τα Δωδεκάνησα. Θα είναι 4 θέσεις στην Ρόδο, 3 στην Επαρχία Καλύμνου, 2 στην Επαρχία Κω και μία στην Επαρχία Καρπάθου –για τέσσερις μήνες.
ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας προέβη και σε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Κοινωνικά Παντοπωλεία που λειτουργούν στα νησιά (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Κάρπαθος).
«Για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία όσο και για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ στην Επαρχία Καλύμνου και Καρπάθου, ξεκινούν σύντομα οι διαγωνισμοί. Έχουμε ταλαιπωρηθεί ένα εξάμηνο με τον μεγάλο διαγωνισμό για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία (που ανέρχεται σε 1,8εκ. ευρώ) κι επιτέλους, πήραμε το πράσινο φως για να γίνεται ομαλά η διανομή των τροφίμων. Όλο αυτό το διάστημα που δεν υπήρξε διαγωνισμός και προμηθευτής, είχαμε μια τεράστια αγωνία για το πώς θα εξυπηρετήσουμε τους δικαιούχους (σχεδόν 10.000 σε όλα τα νησιά) αφού πρέπει να βρούμε όλα τα εργαλεία που επιτρέπει το δημόσιο λογιστικό. Οι διανομές συνεχίζονται και μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα μπορέσουμε να εξυπηρετούμε απρόσκοπτα τους δικαιούχους» κατέληξε.