Επαναπροωθήσεις μεταναστών: Το Λιμενικό «δείχνει» διεθνής έρευνα - Τι απαντά ο Μηταράκης
Πολιτική
07/10/2021

Τη διεξαγωγή έρευνας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από χώρες – μέλη της ΕΕ ζήτησε η Ευρωπαϊκή επιτροπή την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, μετά τα δημοσιεύματα γερμανικών μέσων (Der Spiegel, ARD) ότι Έλληνες και Κροάτες αξιωματούχοι πραγματοποιούν τέτοιες ενέργειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, ελληνικές και κροατικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούν παράνομες επαναπροωθήσεις αποκρύπτοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, την ταυτότητά τους. Τα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν την ύπαρξη βίντεο που απεικονίζει 11 περιπτώσεις επαναπορωθήσεων μεταναστών, από την κροατική αστυνομία στη Βοσνία, καθώς και πλάνων της ελληνικής ακτοφυλακής να εξαναγκάζει την επιστροφή στο Αιγαίο μεταναστών.

Το πρακτορείο Reuters, χωρίς να έχει επαληθεύσει τους ισχυρισμούς, αναφέρει ότι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. «Η Επιτροπή αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε πρακτική επαναπροωθήσεων, και έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες, ενώ οι εθνικές αρχές έχουν ευθύνη να ερευνήσουν τυχόν καταγγελίες, με σκοπό να διαπιστώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση παράβασης», ανέφερε.  Ο υπουργός εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς, προανήγγειλε έρευνα της αστυνομίας για το θέμα και υποστήριξε ότι η συνοριοφυλακή της χώρας του ενεργεί σύμφωνα με το νόμο, καθώς και ότι οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας δεν γίνεται ανεκτή.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αναφέρει το Reuters, είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζητήσουν άσυλο και απαγορεύεται η επαναπροώθηση τους στις χώρες προέλευσής τους, όπου μπορεί να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ή η ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ωστόσο, οι αρχές αυτές έχουν αγνοηθεί σε πολλές περιπτώσεις λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην ήπειρο, οι οποίες και οφείλονται στις συγκρούσεις και την ακραία φτώχεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αφρικής.

Μηταράκης: Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός μετανάστευσης και ασύλουΝότης Μηταράκης, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους», ανέφερε σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση του 2016, την οποία  η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωση μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων  και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορᨻ. 

Πηγή: ethnos.gr