Live η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω μέσω Τηλεδιάσκεψης
Πολιτική
09/11/2021

Δείτε σε live μετάδοση τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω με τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη.

 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανακοίνωση του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, δηλώνοντας ,λύπη για την απουσία της μείζον αντιπολίτευσης , σαν να έχει δικαίωμα από το νόμο , όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να επιλέγει τη θεματολογία, για την οποία θα είναι παρούσα ή απούσα.

Ενημέρωσε για το τρίημερο συναντήσεων που είχε στην Αθήνα συμμετέχοντας σε σεμινάριο ανταλλαγής γόνιμων απόψεων της θεσμικής λειτουργίας αναπτυξιακών οργανισμών, ιδιαίτερα με τη θεσμική τους λειτουργία. Τόνισε πως σύντομα θα υπογραφούν μεταξύ του δήμου και της ΚΟΑΝ  εννέα προγραμματικές συμβάσεις και θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης . Πρόσθεσε πως συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ.Πατούλη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Δημόπουλο και τον Κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Πικουλή, Αντιπεριφερειαρχών και άλλων ανθρώπων της Περιφέρειας Αττικής, για θέματα που αφορούν την Κω, τον Ιπποκράτη και την εξωστρέφεια του νησιού με σκοπό να λαμβάνει το σωστό μήνυμα η παγκόσμια κοινότητα.

Συμπλήρωσε πως το Μεταπτυχιακό τμήμα είναι ήδη νόμος του κράτους και πως τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν τα μαθήματα στο νησί μας μιας και έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον αρκετοί φοιτητές. Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία και λειτουργία Summer Schools πάντα σε σχέση με το ιατρικό αντικείμενο, που αφορά πάλι μεταπτυχιακούς φοιτητές, από όλα τα μέρη του κόσμου,οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και θα βρίσκονται στην Κω, προκειμένου να συζητήσουν σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την επιστημονική γνώση στον ιατρικό τομέα.

Άλλο ένα θέμα που αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κω, είναι η ῾υιοθέτηση῾ του υπάρχοντος νοσοκομείου για υποστηρικτικές δράσεις που μπορεί να παρέχει η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (εξετάσεις προληπτικές, εξετάσεις που έχουν να κάνουν με την κάλυψη αναγκών σε ειδικότητες που δεν υφίστανται στο νησί μας ,επεμβάσεις κλπ.).

Συμπλήρωσε πως επισκέφθηκε την πόλη της Λάρισας και το δήμαρχο της, κ.Καλογιάννη και συζητήθηκε η ανάπτυξη πρωτοβουλιών ανάδειξης της Ιπποκρατικής ιδέας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιωάννα Ρούφα(απάντηση στην ανακοίνωση του δημάρχου): Παρακολουθούμε τα τεκτενόμενα. Έχουμε διαφορετική ιεράρχηση των θεμάτων. Για την ιστορία, είχαμε δίκιο για το μεταπτυχιακό. Δεν υπήρχε το ΦΕΚ, τώρα υπάρχει. Θα στοιχίσει 500.000 ευρώ, να δούμε τί θα κομίσει.

Πριν ένα μήνα , είχαμε ζητήσει με επιστολή, τον απολογιστικό κατάλογο των έργων για την περίοδο 2019/20, αλλά υπήρξε αγνόηση της επιστολής. Το διάστημα για να κινηθούν κάποιες διαδικασίες, έχει παρέλθει. ¨Τα έργα γίνονται, όταν πραγματικά τα πράξει κανείς¨.

Επίσης, όσον αφορά το θέμα της χρήσης μέρους του πάρκου του Ζηπαρίου από το δημοτικό σχολείο ως αύλειος χώρος, υπάρχει ένα κενό στην ενημέρωση μας.

Κική Μακρή: Δεν υποτιμάμε τις συναντήσεις , αλλά το περιεχόμενο των συναντήσεων. Μέσα σε αυτές τις συζητήσεις και συναντήσεις , δε θα έρθουν τόσο θετικά αποτελέσματα, όσο θετικά και αν ακούγονται. Ο Δήμος Κω μπορεί και πρέπει να σταθεί στις εξελίξεις και να παρθούν μέτρα για την υγεία των πολιτών, για ένα πιθανό 4ο κύμα πανδημίας του κορονοϊού, με την κατάλληλη στελέχωση του νοσοκομείου.

Θεοδόσης Νικηταράς(προς Κική Μακρή): Πράγματι το νοσοκομείο νοσεί. Εἰμαστε όμως η μόνη δημοτική αρχή που θα καταπιαστεί με το θέμα της υγείας και αφορά το κράτος. Μέχρι σήμερα, έχω βρεθεί στο Υπουργείο Υγείας πέντε φορές, για τη στελέχωση του υπάρχοντος νοσοκομείου. Δίνουμε τη δυνατότητα σε πέντε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές να έρθουν στο νησί και να απολαμβάνουν το ευεργέτημα να μένουν εδώ και αυτό είναι μία μικρή νίκη.

(προς Ιωάννα Ρούφα): Ακολουθείτε σε όλα μία διαδικασία που δε μπορείς να προσπεράσεις. Η σειρά για το μεταπτυχιακό ήταν ,αρχικά η απόφαση του δήμου για να ξεκινήσει μεταπτυχιακό, έπειτα σειρά έχει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, μετά ακολουθεί ο δρόμος προς το Εθνικό Τυπογραφείο και τέλος γίνεται νόμος. Όσον αφορά τον απολογισμό, εν μέσω πανδημίας η δημοτική αρχή θα καταθέσει τον απολογισμό της. Όλη αυτή η κατάσταση δυσκολεύει την υλοποίηση πολλών θεμάτων.

Για το δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου, να πω πως είναι το μεγαλύτερο σχολείο στα Δωδεκάνησα και τα παιδιά δεν είχαν πραγματικά καθόλου χώρο. Δώσαμε μία λύση , δίνοντας ένα τμήμα του πάρκου Ζηπαρίου και πήραν τα παιδιά μια ανάσα.

Ιωάννα Ρούφα: Μας χωρίζει χάσμα σε σχέση με τη λειτουργία και αν ο δήμαρχος θεωρεί ότι έχει κάνει όσα πρέπει για το μεταπτυχιακό, εγώ δε μιλάω άλλο. Γενικά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και θα τα βρείτε μπροστά σας.

 Θεοδόσης Νικηταράς: Οι μαθητές απολαμβάνουν έναν καλύτερο χώρο και ας μείνουμε σε αυτό. Για το νέο νοσοκομείο, είναι ένας στόχος που υπερασπιζόμαστε . Δώσαμε 34 στρέμματα κυριότητας του δήμου για να γίνει το νοσοκομείο και η αντιπολίτευση δεν το ψήφισε.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τρία:

 

ΘΕΜΑ 1ο

Λήψη απόφασης για την απευθείας μίσθωση ακινήτου στην περιοχή “Κανάρη” για τη στάθμευση οχημάτων – Εξουσιοδότηση κ. Δημάρχου για την υπογραφή της σύμβασης.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αβρίθης Παναγιώτης).

Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης τόνισε την αναγκαιότητα εύρεσης χώρων στάθμευσης. Δήλωσε πως με την αμεσότητα του κ.Καλούδη ήρθαν σε συνεννόηση με το ταμείο Αεροπορικής Άμυνας για την απευθείας μίσθωση του ακινήτου με 20ετή σύμβαση , με την ελπίδα να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα με το πάργκινγκ. Τόνισε πως απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία για να ψηφιστεί και πως είναι επ᾽ωφελεία των δημοτών.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

 

Ιωάννα Ρούφα: Το ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ είχε ψηφίσει θετικά και στα δύο ενδεχόμενα (μίσθωση ή εξαγορά ακινήτου). Δεν υπάρχει κατάθεση δημοπρασίας. Εμείς είπαμε ᾽ναι᾽, αρκεί οι διαδικασίες να γίνουν νόμιμα. Θα μπορούσε ο δήμος να ρωτούσε  αν μπορεί να προβεί σε εξαγορά του ακινήτου. Ακόμα και τώρα θα μπορούσε , αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι, να αποσταλεί έγγραφο στους ιθύνοντες για εξαγορά του ακινήτου. Διότι με τα ίδια χρήματα, μπορούμε να αγοράσουμε αντί να μισθώσουμε το ακίνητο. Δεσμευόμαστε σαν παράταξη , αν δε θέλουν να το πουλήσουν , στο επόμενο ΔΣ θα ψηφίσουμε τη μίσθωση. Ζητάμε δηλαδή να εξαντληθούν τα περιθώρια εξαγοράς.

Ιωάννης Καλούδης (απάντηση προς Ιωάννα Ρούφα): Η Αεροπορία δεν επιθυμεί την πώληση, αλλά μόνο τη μίσθωση.

Κική Μακρή: Το θέμα εμπεριέχει δύο ζητήματα. Το συγκοινωνιακό και τους χώρους στάθμευσης. Η πόλη αστικοποιείται όλο και περισσότερο. Τα πάντα βρίσκονται στο κέντρο, όπως Δημόσιες Υπηρεσίες κλπ . Είναι δύσκολο η Κως να γίνει σαν τις μεγάλες πόλεις , τις φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά όχι ανέφικτο. Να υπάρξει προσπάθεια εξασφάλισης μετακίνησης χωρίς ΙΧ. Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης, η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη στο ¨χαράτσωμα¨ για το πάρκινγκ. Θα μπορούσαμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για μία διαφορετική συνεννόηση με το υπουργείο και να υπάρξει παραχώρηση αντί μισθώματος.

 Βασίλης Μανιάς: Υπάρχει άλλο ακίνητο αγορασμένο στην Κω για τέτοια χρήση;

 Θεοδόσης Νικηταράς : Αν μπορούσαμε να προβούμε σε αγορά του ακινήτου θα το κάναμε , αλλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μόνη επιλογή είναι η μίσθωση με 16.000 ευρώ ετησίως, ποσό μικρό για τη σημαντική διευκόλυνση που θα επιτελέσει στους συμπολίτες μας.

 (προς κ.Μανιά): Η ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι ίσως η πιο πυκνοδομημένη περιοχή της πόλεως Κω και εντάσσεται στο παλαιό σχέδιο. Τότε ο νομοθέτης δεν προέβλεπε δυστυχώς ελεύθερους χώρους για στάθμευση ή άλλη χρήση. Είναι μία πρωτοβουλία ανάγκης. Δεν έχει ξανά γίνει τέτοια διαδικασία και είμαι περήφανος γιατί αυτή η έκταση είναι δίπλα στη στρατιωτική λέσχη και ανήκει διαχρονικά στην Πολεμική Αεροπορία. Ξαφνικά η Αεροπορία αποφασίζει να περιφράξει την έκταση και να αναγκαστούν να βγουν τα 35 αυτοκίνητα που εξυπηρετούνταν. Με ενέργειες του δήμου αυτήν την έκταση έχουμε τη δυνατότητα να τη μισθώσουμε για την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ζωής των συμπολιτών μας. Όταν συνομιλείς με το Στρατό , όλες οι διαδικασίες είναι διαφανής.

Παναγιώτης Αβρίθης: Συμφωνώ με την κ.Μακρή , μιας και είμαστε το νησί του ποδηλάτου και θα έπρεπε να μην οδηγούμε κανονικά. Πρέπει όμως να κοιτάμε το καλό της πόλης. Το συγκεκριμένο οικόπεδο το ζητάνε πολλοί και το γεγονός ότι καταφέραμε να δεσμεύσουμε το ακίνητο από την Αεροπορία έστω και με μίσθωση, είναι πολύ σημαντικό. Το δεσμεύουμε με τη μίσθωση για 20 χρόνια και μετά μπορεί να περιέλθει σε εμάς. Να σας θυμίσω ότι ο δήμος της Κω πληρώνει. Ξεχνάτε το ακίνητο στην Αντιμάχεια που το ακριβοπληρώσαμε και τελικά βγαίνει να είναι για 10 θέσεις πάρκινγκ; Στην Κω, δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα λόγω στενότητας χώρου και πίεσης που δεχόμαστε.

(προς κ.Μανιά): Βεβαίως και υπάρχει ένας σχεδιασμός στην πόλη, τουλάχιστον από την παρούσα δημοτική αρχή που λέει τί; Στην άναρχη δόμηση που υπάρχει και ενώ ο Ιταλός προέβλεψε δρόμους 6 μέτρων για τα τρία μοναδικά αυτοκίνητα της Κω, ενώ σήμερα οι δρόμοι είναι 4 μέτρα αντί 14μ., που θα έπρεπε. Αν είχαμε σωστούς χώρους στάθμευσης, θα μπορούσαμε να υποδεχτούμε περισσότερους ανθρώπους που κατεβαίνουν στην πόλη για ψώνια ή φαγητό και φεύγουν αγαναχτισμένοι επειδή δε βρίσκουν πάρκινγκ. Πρέπει να αναφέρω και είμαι περήφανος για αυτό, ότι στο χώρο της Casa Romana, είχε θεσμοθετηθεί ένας χώρος και ουσιαστικά είχε αφεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή διότι η αρχαιολογία είχε εγκρίνει μονάχα πάρκινγκ για 30 θέσεις, ενώ ήταν ασύμφορο και οικονομικά. Με τη μάχη όμως που έδωσε ο κ.Νικηταράς η αρχαιολογία ενέκρινε πάρκινγκ 330 θέσεων. Προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

Επίσης είμαστε σε συνεχή αγώνα με την αρχαιολογία μιας και τα πάρκινγκ είναι άθλια, προσπαθώντας να τους πείσουμε σε μία κατεύθυνση.

Ιωάννης Καλούδης: Είναι απαραίτητη η πλειοψηφία για τη μίσθωση του ακινήτου. Εάν δεν επιτευχθεί , αύριο 10 του μηνός συνεδριάζει η επιτροπή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ακίνητο δε θα ξανά συζητηθεί. Μπαίνει στο αρχείο. Είναι προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Ιωάννα Ρούφα: Τον Απρίλιο είπαμε ᾽ναι᾽ για το ακίνητο. Γιατί πήγατε στη διαδικασία της δημοπρασίας; Εφόσον τα χρήματα μίσθωσης, είναι ίδια με τα χρήματα της αγοράς , να κάνετε μία κουβέντα για την αγορά του. Δεσμευόμαστε σαν παράταξη , αν φέρετε έγγραφο από την Αεροπορία ότι όντως δεν επιθυμούν πώληση, στο επόμενο ΔΣ θα ψηφίσουμε θετικά.

 Κική Μακρή: Δε συμφωνούμε σε κλειστά κέντρα , σε κλειστές πόλεις. Το πρόβλημα πάει περιμετρικά και η πόλη αστικοποιείται.

Δε νομίζουμε πως ουσιαστικά θα λυθεί το πρόβλημα με το συγκεκριμένο οικόπεδο και η ψήφος μου θα είναι αρνητική.

 Παναγιώτης Αβρίθης: Δεν έχουν πρόθεση να πουλήσουν. Τί έγγραφο να φέρουμε; Κάνετε έγκλημα για μικροπολιτικές. Την ιστορική ευκαιρία την έχεις μία φορά και την αρπάζεις.

 Θεοδόσης Νικηταράς : Και εγώ όταν όπως κάθε λογικός πολίτης ρώτησα για την πώληση του, ήταν κάθετοι και μου απάντησαν πως δεν πουλούν.

Πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.

Έκκληση προς την παράταξη που σήμερα συμμετέχει , να μη χαθεί η ευκαιρία. Να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να ανασάνουν.

ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ (16 ΝΑΙ , 4 ΠΑΡΩΝ , 1 ΟΧΙ)

 

Θεοδόσης Νικηταράς: Δε συνηθίζεται να γίνεται σχολιασμός, αλλά με τί μάτια κοιτάμε τους συμπολίτες μας; Πώς κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους;

 

 ΘΕΜΑ 2ο

Ορισμός εκπροσώπου Δήμου Κω για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας με την επωνυμία: “ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΩ.” (Εισηγητής: Δήμαρχος Κω κ.
Νικηταράς Θεοδόσιος).

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

ΘΕΜΑ 3ο

Γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. που αφορά στην: “Επέκταση κατ’ έκταση υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας με δ.τ. «SUNSHINE SUITES» κατηγορίας 3*, δυναμικότητας
95 κλινών (μετά την επέκταση), εντός γηπέδου έκτασης 6.687,00 τ.μ., επί της ΚΜ 603 Αγαιών Ασφενδιού, ΔΕ Δικαίου Κω, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με φορέα του έργου
την εταιρεία «ΣΑΙΝΣΑΪΝ ΙΚΕ (ΠΕΤ 2109619227).” (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα. Κασσιώτη Γεωργία).

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

Ρεπορτάζ