Εγκρίθηκε η ίδρυση δύο νέων σχολικών δομών στην Κω, του εσπερινού ΕΠΑΛ και του ΕΝΕΕΓΥΛ
Πολιτική
02/12/2021

Εγκρίθηκε η ίδρυση δύο νέων σχολικών δομών στην Κω, του εσπερινού ΕΠΑΛ και  του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου ,στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  την ίδρυση των  οποίων,  εισηγήθηκε ο προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Κω κ. Βησσαρίωνας Ζωίδης,  ο οποίος τόνισε, πως έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των μαθητών στην Κω με μαθησιακές δυσκολίες.

Ο κ. Ζωίδης επεσήμανε  πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα , εικοσιτέσσερα  παιδιά στην Κω, που πρέπει να φοιτήσουν στο ΕΝΕΕΓΥΛ ενώ σημείωσε πως είναι πολιτική απόφαση η αναβάθμιση των ειδικών δομών στην Κω, με νέες υποδομές. Ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Μάνος Μήτρου, επεσήμανε πως η ίδρυση των νέων σχολικών δομών, είναι αίτημα της κοινωνίας. 

Οι τοποθετήσεις επί του θέματος

Σε ότι αφορά στο   ΕΝΕΕΓΥΛ , τοποθετήθηκε ο συμπατριώτης μας Βησσαρίωνας Ζωίδης -επικεφαλής του κέντρου μαθησιακών δυσκολιών της Κω-  ο οποίος τόνισε πως έχουν εκτοξευθεί τα περιστατικά των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες κι είναι απαραίτητο να υπάρξει στο νησί μας το ειδικό επαγγελματικό ενιαίο Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις, που δίνει ευκαιρίες σε πολλά παιδιά.  Στην περιοχή μας υπάρχει μόνο στη Ρόδο. Στην Κω, υπάρχουν 24 παιδιά που πρέπει να πάνε σε ένα τέτοιο σχολείο φοίτησης. Ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση-αναγκαιότητα,  στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο, να επενδύσει στην ειδική αγωγή, ως προσφορά στη νεολαία του νησιού μας, σημειώνοντας πως αποτελεί πολιτική υπόθεση να αποφασιστεί να δημιουργηθούν υποδομές για να στεγαστούν οι ειδικές δομές , με ισονομία, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. 

Στην τοποθέτηση του ο  επικεφαλής της παράταξης  Δύναμη Αλλαγής , Γιώργος Κυρίτσης,  τάχθηκε υπέρ  της ίδρυσης  των δύο σχολικών μονάδων.  Επίσης η επικεφαλής της παράταξης Όραμα και Δράση, Ιωάννα Ρούφα, επεσήμανε πως πρέπει τα θέματα να ψηφιστούν χωριστά. Τόνισε πως και τα δύο σχολεία στο Πλατάνι είναι ακατάλληλες δομές. Ο πολιτισμός μια κοινωνίας φαίνεται από τη στάση της  στην μοναδικότητα και διαφορετικότητα. Λέμε ναι στις νέες υποδομές, που να αξίζουν σε αυτά τα παιδιά σημείωσε στην τοποθέτηση της η κ.Ρούφα.   

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός τόνισε πως δεν πρέπει όλες οι δομές να βρίσκονται στην πόλη και επεσήμανε πως θα είναι αρωγοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής. 

Η αντιδήμαρχος Γ.Κασσιώτη επεσήμανε πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας αυτών των δομών γιατί αυτά τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα σε αυτά τα παιδιά και στην ίδια την κοινωνία. Πρότεινε το ειδικό γυμνάσιο είναι καλό να στεγαστεί, με τα ειδικά εργαστήρια,  για να βρίσκονται τα παιδιά, στο ίδιο περιβάλλον. 

Η δημοτική σύμβουλος  Βάσω Πη, τόνισε πως ένα τέτοιο θέμα , δεν έπρεπε να ερχόταν ως έκτακτο , αλλά ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.   

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου, τόνισε πως η απόφαση δημιουργίας δύο τέτοιων δομών, είναι σημαντική για τη νεολαία του νησιού μας και για την ίδια την κοινωνία. 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ