Στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2022
Πολιτική
02/12/2021

Στα ίδια επίπεδα , θα παραμείνουν οι συντελεστές των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στον δήμο της Κω, παρά τις ανατιμήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξανδρος Χρυσόπουλος  ο οποίος τόνισε πως η δημοτική αρχή παρέλαβε πλεονασματικό ταμείο και δεν θα έπρεπε, γιατί αυτά τα τέλη, θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά με έργα στην κοινωνία, ενώ επεσήμανε  πως θα παραμείνει στο 20% η οριζόντια μείωση σε όλες τις επιχειρήσεις  και θα γίνουν επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Είναι σημαντικό το θέμα καθορισμού των  τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για το έτος 2022, τόνισε ο κ.Χρυσόπουλος ο οποίος επεσήμανε πως οι συντελεστές των δημοτικών τελών θα μείνουν οι ίδιοι. Παραλάβαμε πλεονασματικό ταμείο  που δεν θα έπρεπε σημείωσε στην τοποθέτηση του ο κ.Χρυσόπουλος , αφού τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά στην κοινωνία.  Είχαμε το πολιτικό σθένος τόνισε ο . κ. Χρυσόπουλος  να αναδιαρθρώσουμε την υπηρεσία καθαριότητας  με  νέα οχήματα, αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν παρεμβάσεις στην υπηρεσία . Επίσης αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις και στην αύξηση του ρεύματος παγκόσμια , το οποίο επέφερε αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κι όμως ο δήμος της Κω, δεν θα προβεί σε αυξήσεις και θα αφήσει τους ίδιους συντελεστές καθορισμού των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στο 20% η οριζόντια μείωση σε όλες τις επιχειρήσεις.

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, ανέδειξε την απολίτικη  συμπεριφορά των στελεχών της δημοτικής αρχής που αφορούν στις συνεδριάσεις τις οικονομικής επιτροπής ενώ πρότεινε μείωση των τελών  στο 10% και έκανε λόγο για εγκατάλειψη των κοινοτήτων σε ότι αφορά την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

Η Ιωάννα Ρούφα τόνισε πως λόγω της ανταποδοτικότητας των τελών,  τα αποθεματικά του συγκεκριμένου ταμείου, δεν μπορούν να πάνε αλλού και τόνισε πως ο δικαιότερος τρόπος είναι αυτά,  να επιστραφούν στην κοινωνία. Πρόταση της παράταξης Όραμα και Δράση είναι η δημοτική αρχή να εναρμονίσει προς τα κάτω τα τέλη για να ανασάνουν οι δημότες.

Η Σέβη Βλάχου σημείωσε πως η αντιπολίτευση  παρουσιάζεται βαθιά νυχτωμένη. Τόνισε πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κάνει προτάσεις . Η δημοτική αρχή δεν θέλει να ευημερούν τα  ταμεία αλλά κάνει έργα  αναβάθμισης της καθημερινότητας .  Δεν είναι όλα τέλεια , θέλουμε να αναβαθμίσουμε  το νησί μας και είμαστε κοντά στους πολίτες τόνισε η κ.Βλάχου

Μέσα από την  ανταποδοτικότητα των τελών, πληρώνονται οι  ανάγκες της υπηρεσίας τόνισε η κ.Ευτέρπη Ψύρη Παπαχρήστου, η οποία αναφέρθηκε στις μειώσεις των τελών που είχαν γίνει τα προηγούμενα έτη  στο δήμο, παραθέτοντας στοιχεία. Η μόνη μείωση που έκανε η δημοτική αρχή σήμερα, είναι  η μείωση στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων  τόνισε η κ.Ψύρη για να ενισχύσει τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο κ. Γιάννης Φραγκούλης καταλόγισε για  κλεψιά την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία θα έπρεπε να επιστρέψει ανταποδοτικά τα τέλη και που ουδέποτε έπραξε. Φέτος η δημοτική αρχή δεν έκανε καμία διαβούλευση επί του θέματος σημείωσε ο κ.Φραγκούλης ο οποίος τόνισε πως ο δήμος πρέπει να δει τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας  Σταμάτης Καμπουράκης τόνισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καθαρίσει το νησί και να το  βάλει σε τάξη . Τίποτα δεν είναι τέλειο τόνισε ο κ.Καμπουράκης, όμως η προσπάθεια είναι συνεχής, στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η αύξηση του στόλου. Η Κως σήμερα , δεν είναι όπως την παραλάβαμε, σημείωσε ο κ.Καμπουράκης ο οποίος επεσήμανε πως έχουν  γίνει σημαντικές παρεμβάσεις χάρη στο προσωπικό και στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής  τόνισε  στην τοποθέτηση του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας. 

Κλείνοντας ο κ.Χρυσόπουλος τόνισε πως τα στοιχεία, είναι στην διάθεση όλων όσων θέλουν να δουν τα στοιχεία. Σε ότι αφορά στην μομφή της αντιπολίτευσης  για έλλειψη σε έργα ηλεκτροφωτισμού, έφερε το παράδειγμα, πως η προηγούμενη δημοτική αρχή για τον ηλεκτροφωτισμό έδωσε 180 χιλ. ευρώ και η νυν δημοτική αρχή μέχρι σήμερα, περίπου 400 χιλ. ευρώ στα δύο χρόνια. 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ