H συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω
Πολιτική
02/12/2021

Συνεχίζεται η χθεσινή μεικτή 26η τακτική συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου  Κω δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο η οποία είχε διακοπεί λόγω περασμένης ώρας.

14ο Θέμα:  Λήψη απόφασης για τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος φιλανθρωπικού έργου του Οίκου Ευγηρίας «Άγιος Νεκτάριος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος τονίζει πως κάθε χρόνο ο δήμος δίνει  οικονομική βοήθεια προς την Ιερά Μητρόπολη για το συσσίτιο . Σήμερα δυστυχώς αυξήθηκε ο αριθμός των  συμπολιτών μας που έχει ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό και οφείλει ο δήμος να σταθεί δίπλα τους, προτείνοντας η επιχορήγηση  από 70 χιλ.  να φτάσει στις 120 χιλ.  ευρώ 

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής , η κ.Βάσω Πη, έκανε λόγο για ανυπαρξία  της δημοτικής αρχής στην κοινωνική πολιτική και τόνισε πως η κοινωνική πολιτική του δήμου της Κω, είναι επιφανειακή και αποτυχημένη στην διαχείριση του ανθρώπινου πόνου. Η Δύναμη Αλλαγής ψηφίζει θετικά

Η επικεφαλής της παράταξης Όραμα και Δράση Ι.Ρούφα επεσήμανε πως η συνεργασία με την Ιερά μητρόπολη Κώου και Νισύρου  δεν είναι απλά μια συνεργασία αλλά πρέπει να είναι  ένα μνημόνιο συνεργασίας  που πρέπει να έχει ευελιξία για περαιτέρω δράσεις.  Η κ Ρούφα έκανε προτάσεις επί τούτου. Σας εξουσιοδιοτούμε εν λευκώ να συνεργαστείτε με την Μητρόπολη με  προσυνεννόηση και διάθεση συνεργασίας και προσφοράς. 

Να μην είμαστε μηδενιστές τόνισε στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης. Τα νούμερα σας διαψεύδουν από 70 χιλ σε 128 χιλ. Ο κ. Αβρίθης πρότεινε να γίνει αδελφοποίηση με την Ιερά Μητρόπολη και να συνδράμουμε στο κοινωνικό έργο του Σεβασμιώτατου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος, εξέφρασε τη χαρά του που φέτος η Δύναμη Αλλαγής θα ψηφίσει την επιχορήγηση για το συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως χωρίς να ρίχνει "πυροτεχνήματα".

Συμφωνώ με τον κ.Αβρίθη τόνισε η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη η οποία τόνισε πως η παράταξη της δεν μηδενίζει τίποτα. Σημείωσε πως την κοινωνική πολιτική  του δήμου της Κω, την πραγματοποιούν τα στελέχη της υπηρεσίας, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και οι προσφορές του κόσμου. Δεν έχετε κοινωνική πολιτική τόνισε η κ.Πη, .

Ο κ.Αβρίθης στην δευτερολογία του τόνισε πως ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για  χρεωκοπημένη επιχείρηση, ο δήμος έχει κοινωνική πολιτική κι  είναι δίπλα στο έργο της Μητρόπολης και ασπάζεται την πρόταση της κ.Ρούφα για μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερη συνεργασία. με την Μητρόπολη

Ο δήμαρχος Κω επεσήμανε πως κάποιοι έχουν κοντή μνήμη. Κοινωνική πολιτική είναι η ευαισθησία κι ο  ο σεβασμός στην κοινωνία κι όχι η ειρωνεία κι η εκδικητικότητα. Ο δήμος της Κω έδωσε εργασία σε 100 συμπατριώτες μας, έδωσε 500 ευρώ επίσης σε όσους είχαν ανάγκη και συνέβαλε στις προσπάθειες της Μητροπόλεως με τα συσσίτια που έφτασνα στα 1000 ημερησίως, όταν υπήρχε μεγάλη ανάγκη. Αυτή είναι κοινωνική πολιτική του δήμου της Κω, που βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες των πολιτών, επεσήμανε ο δήμαρχος Κω. 

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα.

15ο Θέμα: Λήψη απόφασης για την απευθείας μίσθωση ακινήτου στην περιοχή «Κανάρη» για τη στάθμευση οχημάτων - Εξουσιοδότηση κ. Δημάρχου για την υπογραφή της σύμβασης μετά την προσκόμιση νέων στοιχείων (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Ο εισηγητής του θέματος Παναγιώτης Αβρίθης, ζήτησε από το σώμα την εξουσιοδότηση  για την απευθείας μίσθωση ακινήτου στην περιοχή «Κανάρη» για τη στάθμευση οχημάτων ώστε  να διευκολυνθούν οι  κάτοικοι της περιοχής, που αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα στάθμευσης.

Ο Γ. Κυρίτσης απήυθηνε ερώτημα πόση είναι η έκταση , πόσες οι θέσεις στάθμευσης και ποιο το ενοίκιο.

ο κ Αβρίθης, απάντησε πως είναι 950 μέτρα, 35 θέσεων με 16.000 μίσθωμα το χρόνο.

Ο Γ. Κυρίτσης επεσήμανε πως οι θέσεις στάθμευσης είναι ελάχιστες με πανάκριβο ενοίκιο. Ο έμπειρος που ορίσατε στην ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, θα έπρεπε να σας είχε ενημερώσει πως τη συγκεκριμένη έκταση την παραχώρησε το Βακούφ στην αεροπορία για να γίνουν διαμερίσματα για τους εργαζόμενους, που ουδέποτε έγιναν, τόνισε ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής, ο οποίος σημείωσε πως θα έπρεπε αυτό να το γνωρίζει η δημοτική αρχή πριν κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ οφείλει και το Βακουφ να ελέγξει γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί από την αεροπορία ως όφειλε .  

H I Ρούφα σημείωσε πως ήταν εύλογη η απορία της παράταξης της γιατί η δημοπράτηση του έργου , τον Αύγουστο βγήκε άγονη. Υπερασπιζόμαστε τη θέση μας, ζητήσαμε την αναβολή για να δούμε αν συνέφερε η εξαγορά της έκτασης  ή ενοικίαση του. Αντίθετα ο κ.Νικηταράς βγήκε και κατήγγειλε την παράταξη μας πως δε θέλαμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής. Λέμε πως αν θέλει ο δήμος να το ενοικίασει για 20 χρόνια, τότε πρόταση μας και συγκεκριμένα του κ.Σαϊτη είναι να γίνει  ένα πολυώροφο παρκινγκ για αξιοποίηση του  με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, με περισσότερες θέσεις στάθμευσης. Ζήτησε να δεσμευτεί η δημοτική αρχή αν θα είναι δωρεάν το πάρκινγκ.

Η Βάσω Πη ως κάτοικος της περιοχής ρώτησε τι θα αλλάξει αν ο δήμος θα καταβάλει ενοίκιο, αφού ήδη χρησιμοποιείται. Οι ανάγκες για χώρους στάθμευσης στην περιοχή,  είναι γνωστή και οι ανάγκες της περιοχής,  δεν καλύπτονται, μόνο  με 35 θέσεις.  Η κίνηση του δημάρχου να μας παρουσίασει ως κακούς που δεν αφήνουμε να γίνει χώρος στάθμευσης είναι αξιοθρήνητη τόνισε η κ.Πη.

Ο Γ.Κυρίτσης ανακοίνωσε πως αν θέλει θα είναι ξανά  δήμαρχος στις επόμενες εκλογές.

Για τρίτη φορά φέρνεται λάθος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, θα ψηφίσουμε ναι με την πολιτική προσέγγιση της δημιουργίας ενός πολυώροφου παρκινγκ στην περιοχή τόνισε η κ.Ιωάννα Ρούφα.

Ο Π.Αβρίθης επεσήμανε πως ο Γ. Κυρίτσης δε θα είναι ξανά δήμαρχος της Κω, λόγω της συμπεριφοράς του και κακώς διεγείρει σε εθνικό ζήτημα με τον τρόπο που το έθεσε . Η διαδικασία ενοικίασης του συγκεκριμένου χώρου είναι "καθαρή"  και διάφανη και δεν υπάρχουν συνωμοσίες. Δεν είμαστε ίδιοι τόνισε ο κ.Αβρίθης.

Εθνικά επικίνδυνος είναι ο Γ. Κυρίτσης που εκπροσώπησε για 9 χρόνια αυτόν τον τόπο και εγκαλεί  σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμύνης να επιστρέψει το ακίνητο στο Βακουφ.  Το γραφείο σας έβαλε ταφόπλακα και στην ΑΒΙΚΩ κ.Κυρίτση, αυτό δεν το ξεχνά η τοπική κοινωνία. Εμείς  θα παραδώσουμε έργα στην κοινωνία και δε μένουμε στις μελέτες που έμειναν στα συρτάρια σας τόνισε ο κ Νικηταράς. Απέχουμε έτη φωτός και σε ποιότητα με τον άνθρωπο που υπηρέτησε τον τόπο εννέα χρόνια. Εμεις κατακτούμε ότι υπσχεθήκαμε στο λαό της Κω τόνισε ο δήμαρχος Κω. Και έκλεισε λέγοντας... μακάρι να είμαστε συν υποψήφιοι. Φοβάστε να πείτε πως θα είστε υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε ο κ.Νικηταράς.

Η κ. Ρούφα τόνισε πως ψηφίζει μόνο την απευθείας ανάθεση και πρέπει να γίνουν διευκρίνιση ως προς τη σύναψη της σύμβασης.

Kατά πλειοψηφία

16ο Θέμα: Λήψη απόφασης για την μίσθωση τριών ακινήτων για τη στέγαση τριών σχολικών μονάδων με δημοπρασία (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, Εμμανουήλ Μήτρου).

Το θέμα εισηγήθηκε ο κ.Μήτρου  που αφορά στην λήψη απόφασης για την μίσθωση τριών ακινήτων για τη στέγαση τριών σχολικών μονάδων με δημοπρασία. Ζήτησε από το σώμα να γίνουν τέσσερις οι σχολικές μονάδες προς ενοικίαση  όχι 3  και αφορούν στο 4ο νηπιαγωγείο δυναμικότητας 40 παιδιών το 2ο νηπιαγωγείο στο Ζηπάρι, ειδικό σχολείο και τα ειδικά εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης.  

Τα προβλήματα με τις μισθώσεις των ακινήτων που αφορούν στη στέγαση των σχολικών μονάδων ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός στην τοποθέτηση του εκ μέρους της παράταξης του. Η Δύναμη Αλλαγής θα ψηφίσει την εκκίνηση της διαδικασίας, που άργησε πάρα πολύ τόνισε ο κ.Ζερβός.

Επίσης η κ.Ρούφα, σημείωσε πως δεν εκκινήθηκε καμία διαδικασία από τη δημοτική αρχή, με τις ανανεώσεις των μισθωτηρίων . Το ζήτημα είναι γιατί δεν διαχειρίζεστε ορθά τα μισθωτήρια, γιατί δεν έρχονται τα ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο έθεσε το ερώτημα η κ.Ρούφα. Εδώ και δύο χρόνια, έληξε και το μισθωτήριο του Βακουφ που στεγάζει το ΕΕΕΕΚ στο Πλατάνι και δε γίνεται η διαδικασία ανανέωσης του συμβολαίου. Ευχαριστήσατε το Βακούφ όχι γιατί σας χάρισαν τα ενοίκια κ.Μήτρου,  αλλά γιατί δεν μπορούσατε να τα πληρώσετε. Ναι στην εκκίνηση των διαδικασιών που έπρεπε να γίνει από το 2020.

Ο Γιώργος Κυρίτσης τόνισε πως η δημοτική αρχή άφησε απλήρωτους του ιδιοκτήτες των ακινήτων και καθυστέρησε πολύ στις διαδικασίες των νέων μισθωτηρίων.

Η αντιδήμαρχος Γεωργία Κασσιώτη,  επεσήμανε πως  η δημοτική αρχή, δεν άφησε  τις διαδικασίες , αλλά χρειάστηκε μια περίοδος διευκρινιστική με τα όσα ζήτησε η αποκεντρωμένη διοίκηση και η ΚΤΥΠ και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο δήμος. Δεν αδιαφόρησε.

Ο εισηγητής Μ.Μήτρου επεσήμανε πως οι διαδικασίες είχαν εκινηθεί από τον δήμο, σήμερα γίνεται  πρόταση για δημοπράτηση τεσσάρων κτηρίων και όχι στη συστέγαση σχολικών μονάδων. Ζητάμε να γίνει η δημοπρασία από την αρχή.. τόνισε ο κ.Μήτρου.

Ομόφωνα

17ο Θέμα: Λήψη απόφασης για τη χωροθέτηση νέων τάφων στο ταφικό τετράγωνο Τ.Α. και τροποποίηση ταφικών τετραγωνικών (Τ.Οα, Τ.Ο.β, Τ.Ογ., Τ.Ο.Δ), του νέου δημοτικού κοιμητηρίου Κω (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος, κ. Σταμάτιος Καμπουράκης).

Στην εισήγηση του ο κ.Καμπουράκης τόνισε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τάφοι στο κοιμητήριο κι είναι ανάγκη η επέκταση του νέου δημοτικού κοιμητηρίου για να ανοιχτούν νέοι τάφοι για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες .

Η Ι.Ρούφα, σημείωσε πως έλαβε γνώση σε μια κοινοτική συνεδρίαση  που συμμετείχε επί του θέματος  κι είναι γνώστρια του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε πως η αναγκαιότητα επέκτασης  του κοιμητηρίου είναι επιβεβλημένη.

Ο κ. Καμπουράκης συμπλήρωσε πως το νέο κοιμητήριο είναι σε πολύ καλή καταάσταση κι υπάρχει  το στελεχειακό δυναμικό που φροντίζει το σημείο. 

Ομόφωνα

18ο Θέμα: Γνωμοδότηση για την οριοθέτηση μικρού υδατορέματος στο δυτικό όριο της ΚΜ 1020 Γαιών Κω – Εξοχής (Εισηγήτρια: δημοτικός σύμβουλος, κα. Γεωργία Κασσιώτη).

Η κ.Κασσιώτη εισηγήθηκε  το θέμα που ήρθε  ως θέμα από την αποκεντρωμένη διοίκηση που ζήτησε την γνωμοδότηση για την οριοθέτηση μικρού υδατορέματος στο δυτικό όριο της ΚΜ 1020 Γαιών Κω – Εξοχής.

Η κ.Ρούφα επισήμανε πως το θέμα άργησε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο κι ήρθε πέντε μήνες αργότερα, τη στιγμή που η νομοθεσία αναφέρει πως πρέπει να γίνει  η διαδικασία,  μέσα σε ένα μήνα.

Ομόφωνα

19ο Θέμα:  Λήψη απόφασης για την παράταση συμβατικού χρόνου σύστασης του Ειδικού Δεσμευμένου Λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» Άξονας Προτεραιότητας 4 «Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα» (Εισηγήτρια: δημοτικός σύμβουλος, κα. Γεωργία Κασσιώτη).

Tην παράταση συμβατικού χρόνου σύστασης του Ειδικού Δεσμευμένου Λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου»  εισηγήθηκε η κ.Κασσιώτη η οποία τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό δεν είχε ξεκινήσει ποτέ στον δήμο, είναι  όμως αναγκαίο να εκπονηθεί κι  έχει προχωρήσει το πρώτο στάδιο γιατί  είναι χρήσιμο εργαλείο. Ζητάμε την παράταση του δεσμευμένου λογαριασμού, μέχρι Φεβρουάριο του 2023 και εξουσιοδοτούμε τον δήμαρχο για την υπογραφή της σύμβασης. 

Ναι στην παράταση του συμβατικού χρόνου σύστασης του Ειδικού Δεσμευμένου Λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, επεσήμανε  στην τοποθέτηση της η κ.Ρούφα κι ας έχουν περάσει 11 μήνες.  

Ομόφωνα

 

Ρεπορτάζ