Παροχές με μέτρο – Η δύσκολη εξίσωση των μισθολογικών αυξήσεων
Πολιτική
13/12/2021

Σε επαναπροσδιορισμό της τακτικής του στο πολιτικό πεδίο και στην οικονομία προχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις εξελίξεις που αναμένεται να πυροδοτήσει η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ και εν όψει της νέας περιόδου, η οποία ξεκινά με τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα. Με εφόδιο τα εντυπωσιακά στοιχεία της ανάπτυξης του γ’ τριμήνου (13,9%) και την αναμενόμενη επαλήθευση των προσδοκιών για ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 7%, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022.

 

Πιέσεις για αυξήσεις μισθών

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι παρεμβάσεις στα πεδία των μειώσεων στους συντελεστές ΦΠΑ, των αναπροσαρμογών του ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στις αυξήσεις των μισθών και στις μειώσεις των εισφορών. Παράλληλα, όμως, έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων ως αντίβαρων στη λιτότητα.

Η αναμενόμενη επιβεβαίωση της αλματώδους ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για «αύξηση κατώτατου μισθού σε ποσοστά διπλάσια από την αντίστοιχη του ΑΕΠ», αλλά και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο υψηλών προσδοκιών στους εργαζομένους, ιδιαιτέρως δε στους χαμηλόμισθους. Την ίδια στιγμή εντείνονται και οι ανάλογες πιέσεις προς το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία για γενναιόδωρες αυξήσεις μισθών το 2022, οι οποίες βάσει των δεσμεύσεων θα έπρεπε να ανέλθουν στα επίπεδα του 14%. Παράλληλα, ωστόσο, εκδηλώνονται και οι αντιδράσεις από τις επιχειρηματικές και εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα ενδεχόμενα μισθολογικών αυξήσεων, επικαλούμενες τις μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Εν αναμονή της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πέραν της εξαγγελθείσας και δρομολογημένης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2% στις αρχές του έτους, ο Πρωθυπουργός θα αποφύγει να προσδιορίσει το ύψος των περαιτέρω παρεμβάσεων. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Ιουλίου. Το ποσοστό της θα προσδιοριστεί αφότου συλλεγούν και αξιολογηθούν τα στοιχεία της ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου και πάντως από αυτό θα αφαιρεθεί το 2%, το οποίο θα έχει δοθεί από την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: tanea.gr