Νεκτάριος Σαντορινιός: Στα νησιά επικρατεί οργή και απογοήτευση
Πολιτική
18/08/2020

Στο πολιτικό πάνελ της εκπομπής Κοινωνία Ώρα Μέγκα ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και επηρεάζουν τα νησιά της Δωδεκανήσου και μέμφθηκε την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα Ελληνοτουρκικά.   

https://www.youtube.com/watch?v=p6aScjtmaAw&feature=youtu.be

Επιπλέον έκτακτα μέτρα για τα νησιά, χωρίς όμως σχέδιο στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

«Τα μέτρα που ανακοινώνονται πρέπει να επεξηγούνται στην κοινωνία και να βασίζονται σε δεδομένα. Τα επιπλέον μέτρα σχετικά με τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε Κω και Ρόδο, ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί πάρθηκαν και που αποσκοπούν. Σε ποια επιδημιολογικά δεδομένα βασίστηκαν; Μπορεί πράγματι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, αν η οικονομία του νησιού δεν λειτουργεί από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί; Τι γίνεται με την καταγραφή των κρουσμάτων και των όσων ανακοινώνονται;».

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει το άνοιγμα του τουρισμού να γίνει με σοβαρότητα και όχι με αποσπασματικό τρόπο. Ζητούσαμε επανειλημμένα να γίνονται τεστ 72 ώρες πριν την αύξηση των τουριστών,  να μην σταματήσουν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας και να μην αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία. Ζητούσαμε, επίσης, να ενισχυθούν οι δομές υγείας των νησιών. Τίποτα από αυτά όμως δεν έγινε.

«Η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την επιτυχία του ελληνικού λαού, κατά τους προηγούμενους μήνες, επαναπαύτηκε και έφτιαξε μια ψευδή πραγματικότητα ότι όλα είναι καλά. Τώρα κατηγορεί τους ίδιους τους πολίτες Αν είχε ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των φορέων των νησιών τώρα τα πλήγματα στην οικονομία της χώρας θα ήταν λιγότερα και η Ελλάδα θα είχε εξασφαλίσει το προφίλ ενός ασφαλούς τουριστικού προορισμού».

 

Κραυγές αγωνίας της κοινωνίας: Οι επιχειρήσεις δεν ωφελήθηκαν από τα μέτρα της Κυβέρνησης και στους εργαζόμενους ακόμη χρωστάει

«Αυτή τη στιγμή στα Δωδεκάνησα επικρατεί οργή και απόγνωση. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες των νησιών αντιμετωπίζουν μια ακόμη κρίση, μέσα σε όλα όσα έχουν ζήσει τον τελευταίο καιρό. Την ώρα που η επιστρεπτέα προκαταβολή της Κυβέρνησης αυξάνει τον δανεισμό των επιχειρήσεων και στους εργαζόμενους χρωστάει ακόμη το επίδομα του Ιουλίου, ανακοινώνονται νέα περιοριστικά μέτρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τον εργαζόμενο κόσμο και τους επαγγελματίες, την ώρα που πλήττονται βάναυσα και που απειλούνται με λουκέτα, ύφεση και ανεργία. Γιατί ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση, η μόνη χώρα που είχε 37δις αποθεματικό, δεν τα έδωσε στην κοινωνία και την οικονομία;».

Ελληνοτουρκικά

«Η έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης, στα ελληνοτουρκικά, έχει οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα. Το Όρουτς Ρέις δεν κόβει μόνο βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά κάνει και έρευνες. Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Οι προκλητικές αυτές ενέργειες θα έπρεπε να είχαν αποτραπεί, όπως έγινε το 2018, όταν και η ελληνική φρεγάτα σταμάτησε το Μπαρμαρός».

«Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και να εξηγήσει τα διπλωματικά κενά που παρατηρούνται στο ζήτημα: Τι συμφωνία είχε κάνει με την Γερμανία; Γιατί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ φτάσαμε στο σημείο να προταθεί από κάποιες χώρες μορατόριουμ ερευνών και γεωτρήσεων σε «αμφισβητούμενα ύδατα», γκριζάροντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα; Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση υπογράφει Διεθνείς Συμφωνίες με τη μισή υφαλοκρηπίδα της Ρόδου εκτός; Γιατί συναινέσαμε στη μειωμένη επήρεια της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου; Και όλα αυτά από μια Κυβέρνηση που «φορούσε» χλαμύδες και περικεφαλαίες, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση».

Ρεπορτάζ