Προβληματίζει η τάση κυβερνητικών στελεχών να "εκβιάσουν" μια εικόνα πλήρους ελέγχου της κατάστασης
Πολιτική
19/08/2020

Οι 3+1 δηλώσεις υπουργών που δημιούργησαν σύγχυση στους πολίτες, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων Covid 19. 

 Η διαχείριση της υγειονομικής πληροφόρησης Ο υπουργός αρμόδιος για την πολιτική προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε στην τακτική ενημέρωση που έγινε χθες το μεσημέρι, με σαφή πρόθεση να τονίσει ότι η κατάσταση της πανδημίας βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Βέβαια συνόδευσε την εκτίμηση του με την μόνιμη επισήμανση ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας. Δήλωσε μεταξύ άλλων πώς «δεν χρειάζεται πανικός» , επίσης ότι«σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα και κάνει όσα χρειάζεται για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών». Ο Νίκος Χαρδαλίας εκτίμησε ότι «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες» ενώ για το ενδεχόμενο lockdown πως «είμαστε πολύ μακριά απο κάτι τέτοιο» και «δεν υπάρχει ένδειξη που να δείχνει οτι μπορεί να οδηγηθούμε σε lockdown σε μεγάλες πόλεις». Αυτού του ύφους η ενημέρωση, με σαφές δηλαδή πολιτικο ζητούμενο , πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό «ρεκόρ» στα διαπιστωμένα κρούσματα, με αυτά να φθάνουν τα 269.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πληροφόρηση για τα κρούσματα σε περιοχές όπου οι πολίτες παραθερίζουν ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής». Ανεξαρτήτως από την ορθότητα η όχι αυτής της πρακτικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η διαχείριση των πληροφοριών που σχετίζονται με την πανδημία δεν γίνεται αποκλειστικά με υγειονομικά κριτήρια. Αντιθέτως λαμβάνονται υπόψη και κριτήρια που σχετίζονται – προφανώς – με την οικονομία ίσως και με την πολιτική διαχείριση.

 Το «βιαστικό» εμβόλιο
Την εντύπωση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον Covid 19 δημιούργησε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αυτό τουλάχιστον εισέπραξε ο μέσος πολίτης από την τηλεοπτική του δήλωση για το γνωστό ως «εμβόλιο της Οξφόρδης» σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατομμύρια δόσεις συνολικά».

Όμως η προοπτική που έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας, μερικές ώρες αργότερα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Η Βίβιαν Λουνέλα, δεν επιβέβαιωσε ούτε την αισιοδοξία του υπουργού, ούτε καν τον ισχυρισμό του. Ερωτώμενη για το αν το εμβόλιο θα ξεκινήσει να διανέμεται στο τέλος του χρόνου ανέφερε ότι «αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία». Αντίστοιχη όμως εικόνα με αυτή του Βασίλη Κικίλια, έδωσε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Παραμενει η σύγχυση για τα σχολεία

Σε καθεστώς σύγχυσης παραμένουν γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, σχετικά με το καθεστώς στο οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Το τοπίο κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε από την χθεσινή πρώτη συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή των ειδικών και των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με όσα ειπε η Νίκη Κεραμέως «ομόφωνη ήταν η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα». Η δήλωση αυτή όμως το μόνο που φαίνεται να αποσαφηνίζει είναι …μια ημερομηνία. Από εκεί και πέρα είναι άγνωστο το αν θα γίνουν τέστ στους μαθητές, αν θα είναι υποχρεωτική η όχι η μάσκα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αν και σε ποιές περιπτώσεις θα υπάρξει εκ περιτροπής διδασκαλία. Άλλωστε η διευκρίνιση της Νίκης Κεραμέως ότι το υπουργείο είναι έτοιμο ακόμη και για εξ αποστάσεως διδασκαλία προφανώς μπέρδεψε ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με την υπουργό το ζήτημα της μάσκας «θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών».

«Αίσθηση σιγουριάς»

Στην εικόνα των αντιφατικών δηλώσεων δεν μπορεί παρά να προστεθεί και η δημόσια παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα, ο οποίος κινήθηκε στο πνεύμα της «αίσθησης σιγουριάς» που θέλησαν να δώσουν τα προαναφερθέντα μέλη της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρώτος ανακοίνωσε προχθές την λειτουργία των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη. Χθες δήλωσε πως «η απόφαση είναι να ανοίξουμε 7 Σεπτεμβρίου. Αν μου πει κανείς ότι θα υπάρξει μια τρομερή έξαρση των κρουσμάτων στις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούσε κανείς να το δεί, αλλά αυτή την στιγμή δεν είμαστε εκεί. Τα μέτρα που έχουμε πάρει φαίνεται να παγιώνουν αυτή την κατάσταση στο επίπεδο των κρουσμάτων». Πρόσθεσε πως «υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις να πάμε στην εκ περιτροπής η να πάμε σε καθολική λειτουργία με χρήση πρόσθετων μέτρων για παιδιά από 10 ετών και πάνω».

Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας προσπάθησε χθες να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις» από τις δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας του Πρωθυπουργού σχετικά με το αν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πραγματοποίησε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξανδρος Διακόπουλος αρχικά δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι OPEN πως το πλοίο διεξήγαγε έρευνες για να ανασκευάσει στην συνέχεια αναφέροντας ότι υπήρξε προσπάθεια για έρευνες από το Oruc Reis. O Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 σχετικά με το αν παραβιάστηκαν κυριαρχικά δικαιώματα είπε ότι το Oruc Reis «συνοδεύονταν από έναν στολίσκο, έρευνες πάντως δεν έκανε».