H Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τον Κικίλια: Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια
Πολιτική
19/08/2020
Τι απάντησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βίβιαν Λουνέλα, σε ερώτηση για το θέμα

Δεν επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι η Ελλάδα περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια» ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, όταν ρωτήθηκε, από τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, αν έχει δώσει η Κομισιόν ημερομηνία για τη διανομή των εμβολίων στην ελληνική κυβέρνηση. 

Να σημειωθεί ότι η ερώτηση ήταν διευκρινιστική, αφού ο δημοσιογράφος ζήτησε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν να σχολιάσει τη δήλωση δήλωση του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια. Στην πρώτη αναλυτικότερη απάντηση η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.   «Αυτό, όμως,», είπε, «είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών»

Παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενες.  «Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», είπε.