Με το βλέμμα στραμμένο στην ανασυγκρότηση του κόμματος είναι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες, καθώς εκτιμούν ότι η ανανέωση των οργάνων και η συμμετοχή της βάσης του κόμματος στις εσωτερικές διαδικασίες θα ενισχύσουν την ανοδική πορεία, η οποία ήδη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν αιφνιδιασμό από πλευράς Μαξίμου και έπιασαν δουλειά, ώστε εάν στηθούν κάλπες να υπάρχει ετοιμότητα για τη συγκρότηση των εθνικών ψηφοδελτίων. Υπό την πιθανότητα μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής να εκλέξει πέραν των δύο βουλευτών που διαθέτει σήμερα σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, άλλους δύο, έναν για κάθε περιφέρεια αντίστοιχα, παρατηρείται κινητικότητα όσων ενδιαφέρονται να… ριχτούν στη μάχη του σταυρού με τα πρώτα ονόματα ήδη να κυκλοφορούν στα πράσινα πηγαδάκια.

Στο κομμάτι της αυτοοργάνωσης, της ανασυγκρότησης του κόμματος, εγχείρημα στο οποίο έχει επενδύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και έχει ιεραρχήσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, μετά το «πάγωμα» του προγραμματισμού λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, τα πράγματα κινούνται με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» από τις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία, την οποία μάλιστα θα ανακοινώσει επίσημα ο κ. Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη θα ανακοινωθεί Γραμματεία Αυτοοργάνωσης, που θα αποτελείται από 11 ή 13 μέλη με επικεφαλής τον βουλευτή Χαλκιδικής και στενό συνεργάτη του προέδρου, Απόστολο Πάνα. Στην ανακοίνωσή του ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να απευθύνει προσκλητήριο προς τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που συμμετείχαν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία να συμμετέχουν στις κατά τόπους Επιτροπές Πρωτοβουλίας που θα συγκροτηθούν. Σχεδόν παράλληλα, θα βγει στον διαδικτυακό αέρα η ψηφιακή πλατφόρμα που θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό του κόμματος σε σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.

Εκλογή Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών

Τον Απρίλιο θα στηθούν εκ νέου κάλπες για την ανάδειξη των νέων γραμματέων αλλά και μελών των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θα ψηφίζουν και για συνέδρους για το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα. Οι εκλογές ανάδειξης των νομαρχιακών επιτροπών θα πραγματοποιηθούν είτε την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, είτε την Κυριακή 10 Απριλίου 2022. Για τη θέση του γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης ενδιαφέρον έχει εκφράσει, σύμφωνα με πληροφορίες το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης που στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη από πολύ νωρίς. Προερχόμενος από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει ξεκινήσει ήδη συναντήσεις και επαφές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του κόμματος έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως και συμφωνεί με την επιλογή του, ενώ αντίστοιχη αίσθηση υπάρχει και για τους Θεσσαλονικιούς στενούς συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. Στα «πράσινα» πηγαδάκια δεν ακούγεται άλλο όνομα για την συγκεκριμένη κομματική θέση, χωρίς να αποκλείονται βέβαια οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ενώ όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο νυν γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Νίκος Κριθαρίδης δεν ενδιαφέρεται για νέα εκλογή. Σε ό,τι αφορά την Β’ Θεσσαλονίκης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον να διεκδικήσουν τη θέση του γραμματέα έχουν εκδηλώσει ο νυν γραμματέας Γιάννης Κυανίδης και ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνος Καϊκής. Αφού ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων και συνέδρων, θα ακολουθήσει μία περίοδος συγγραφής και κατάθεσης πολιτικών θέσεων που θα συζητηθούν στο συνέδριο του κόμματος, από όπου θα εκλεγεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή ΚΙΝΑΛ, ενώ θα αποφασιστεί και το όνομα του κόμματος.

 

 

Συνωστισμός… υποψηφίων

Δουλειά φέρεται να έχει πιάσει εδώ και μέρες ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος έχει επωμιστεί το έργο της κατάρτισης των λιστών. Ο κ. Αργύρης έχει ήδη βολιδοσκοπήσει ορισμένα πρόσωπα σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης εξετάζοντας εάν υπάρχει ή όχι ενδιαφέρον να ριχτούν στην μάχη του σταυρού όταν στηθούν εθνικές κάλπες, καθώς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας στη «ΜτΚ» δεν αποκλείουν αιφνιδιασμό από πλευράς πρωθυπουργού. Τα αυξημένα ποσοστά που λαμβάνει το ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις έχουν ανοίξει την… όρεξη, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, σε παλαιότερα αλλά και νεότερα στελέχη να δοκιμαστούν ως υποψήφιοι βουλευτές. Εκείνο που ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι κύκλοι είναι ότι «δεν θα δοθεί καμία προτίμηση. Ας τρέξουν όλοι περισσότεροι για το καλό του κόμματος και ας κερδίσει ο καλύτερος».

Τα ονόματα που «παίζουν»

Στη Θεσσαλονίκη, το ενδεχόμενο στην πρώτη περιφέρεια το κόμμα να καταφέρει να κερδίσει και δεύτερη έδρα, που για πολλούς μάλιστα θεωρείται δεδομένο εφόσον οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, έχει ήδη κινητοποιήσει συγκεκριμένα στελέχη που ξεκίνησαν προεκλογική εκστρατεία, και προφανώς μελλοντικά θα δημιουργήσει… συνωστισμό. Για την Α’ Θεσσαλονίκης τα ονόματα που «παίζουν» και ακούγονται ως υποψήφιοι βουλευτές είναι φυσικά του νυν βουλευτή Χάρη Καστανίδη, του δικηγόρου Αντώνη Σαουλίδη, του πρώτου επιλαχόντα βουλευτή Κυριάκου Κυριάκου, του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το 2019 Χρήστου Παπαστεργίου, του γιατρού Νίκου Ξυλούρη, της γιατρού Πέννυς Δαλαμπούρα, του γιατρού Γιώργου Τρελλόπουλου, του αντιδημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Κώστα Σωτηράκη, της αντιδημάρχου Παύλου Μελά Χαράς Αμανατίδου, του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Λεκάκη και του πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, η δεύτερη έδρα δεν θεωρείται και τόσο δεδομένη, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως θα κερδηθεί. Υπό την πιθανότητα λοιπόν εκλογής δύο βουλευτών στην «δύσκολη» αυτή εκλογική περιφέρεια αντιστοίχως παρατηρείται κινητικότητα και ενδιαφέρον. Πλην του ονόματος του σημερινού βουλευτή ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αρβανιτίδη «παίζουν» τα εξής ονόματα: Κώστας Πετρίδης, Θύμιος Φωτεινός, Συμεών Καψάλας, Δημήτρης Στοΐτσας, Γιώργος Φεστερίδης, Γιάννης Μπατζαρακίδης, Μαρία Κιλαζίδου, Βίκυ Παπαγεωργίου, Δημήτρης Ζακαλκάς και ο διευθυντής της ΚΟ του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας.

Στελέχωση με... opengov

Πολιτικές τύπου «opengov» για τη στελέχωση της ομάδας των επιστημονικών συνεργατών του κόμματος αλλά και του γραφείου του, αναμένεται να εφαρμόσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιλογή του διοικητικού επιστημονικού προσωπικού αλλά και τους μετακλητούς υπαλλήλους του κόμματος αναμένεται να υπάρξει σχετική προκήρυξη. Υπάρχουν σκέψεις δε, κάτι αντίστοιχο να εφαρμοστεί και σε ό,τι αφορά ορισμένους αποσπασμένους υπαλλήλους και να προτιμηθούν εκείνοι με εμπειρία στη δημόσια διοίκηση. Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση του υπάρχοντος δυναμικού της Χαριλάου Τρικούπη με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των εργαζομένων και την καλύτερη απόδοσή τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.02.2022