Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση επιλέγει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια βυθίζοντας την κοινωνία σε πρωτόγνωρη κρίση
Πολιτική
09/04/2022

Παρατίθενται σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο τηλεοπτικό κανάλι ΚΟΝΤΡΑ και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

Ø Η φθορά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη φάνηκε στις απεργιακές διαδηλώσεις – Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ασφυκτιούν

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου ήταν μεγάλης κλίμακας και χιλιάδες συμπολίτες μας κατέβηκαν στους δρόμους όλης της χώρας. Κατέβηκαν ως και επιχειρηματίες από τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» που στήριξαν τη ΝΔ και πλέον απέχουν απ’ αυτήν. Στον τόπο καταγωγής μου, τη Ρόδο, δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη κινητοποίηση εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συνολικά δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους ανάγκες και υποχρεώσεις και ότι οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν».

«Επιπλέον, αν ανατρέξει κανείς στα ποιοτικά χαρακτηριστικά πρόσφατων δημοσκοπήσεων, στις ερωτήσεις που αφορούν σε ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, η Κυβέρνηση λαμβάνει συντριπτικά αρνητικά ποσοστά. Φαίνεται επίσης, ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν περάσει στους πολίτες και ότι ακούνε την επιχειρηματολογία μας –ένα απλό παράδειγμα είναι όταν ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Ø Ξεκάθαρες οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας

«Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει μια σειρά έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση της ακρίβειας. Το επιχείρημα της Κυβέρνησης, για την άρνησή της να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και στις ενδονησιωτικές μεταφορές καθώς και στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα.

Επέλεξαν όμως να χρηματοδοτήσουν την μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτική, η οποία σε βάθος 30ετίας έχει 50 δις. κόστος για τον προϋπολογισμό –το επέτρεψαν οι θεσμοί μόνο όταν δεσμεύθηκε 1,5 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επέλεξαν να κάνουν απευθείας αναθέσεις ή αναθέσεις περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, ενώ μια ανοιχτή διαδικασία θα εξασφάλιζε περισσότερα δις. στο κράτος.

Επέλεξαν να μην πειράξουν τους κολλητούς τους, να βάλουν golden boys στη ΔΕΗ, να δίνουν απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς, να βάλουν μια στρατιά «γαλάζιων παιδιών» στο δημόσιο τομέα, έχοντας φτάσει στον αριθμό-ρεκόρ των 3.500 μετακλητών για τους οποίους αυξήθηκε ο μισθός κατά 70% ενώ μείωσαν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης».

Επέλεξαν να μην προχωρήσουν στο πάγωμα των αυξήσεων στους λογαριασμούς και να βάλουν πλαφόν στα κέρδη, με αποτέλεσμα ο πολίτης να χρειάζεται καρδιολόγο κάθε φορά που ανοίγει έναν λογαριασμό».

«Από τα πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, βλέπουμε ότι ο ΦΠΑ υπεραποδίδει σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Από τη στιγμή λοιπόν που κερδίζει επιπλέον το κράτος, θα έπρεπε να μειωθεί ο ΦΠΑ για να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όσους αισχροκερδούν».

«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρα από τη φορολόγησή τους την οποία ακόμα δεν έχει επιβάλει, πρέπει να βάλει άμεσα ένα πλαφόν στα κέρδη. Ούτε αυτό έχει κάνει και θεωρούν ότι η «επιδότηση» στα καύσιμα κουκουλώνει το πρόβλημα. Η επιδότηση όμως δίνεται από τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ και τις ΥΚΟ, είναι δηλαδή λεφτά που πληρώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές. Αυτό που τελικά επιδοτεί η Κυβέρνηση, όταν δεν θέλει να ελέγξει την αισχροκέρδεια, είναι η ίδια η αισχροκέρδεια».

Απλή αναλογική και συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, για την μετεκλογική αντιμετώπιση του χάους που αφήνει ο κ. Μητσοτάκης

«Παρόλες τις όποιες δημοσκοπήσεις και τα προεκλογικά σενάρια, επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να πάει σε αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπερασπιζόμαστε την απλή αναλογική ως το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται σχεδόν στο σύνολο της Ευρώπης, δημιουργώντας κυβερνήσεις συνεργασίας. Ειδικά μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ο τόπος μας χρειάζεται μια τέτοια κυβέρνηση δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης».