Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τη διεύθυνση δασών Δωδεκανήσου
Πολιτική
15/04/2022

Συνάντηση με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου Καίτη Μπαλατσούκα πραγματοποίησε την Πέμπτη 14 Απριλίου αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου αποτελούμενη από το γραμματέα Κώστα Γιαννόπουλο και το μέλος του ΤΓ Κλεόβουλο Παπακωνσταντίνου, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των έργων σχετικών με την πυροπροστασία, τις ελλείψεις και τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Από τη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι για ακόμη μια χρονιά, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ριζική αλλαγή στην πυροπροστασία, η κατάσταση παραμένει δραματική.

Συγκεκριμένα από τα συνολικά 3.865.000 ευρώ που ζητά για το πρόγραμμα έργων που έχει καταρτίσει η διεύθυνση δασών, η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα πιστωθούν 24.000 ευρώ για συντήρηση οδικού δικτύου! Τα όποια έργα θα γίνουν σε οριμένα νησιά, κυρίως για τη συντήρηση του δικτύου θα γίνουν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, πιστώσεις οι οποίες είναι και οι μόνες που έχουν εγκριθεί λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των έργων συνδέονται με τη δασοπροστασία (πυροπροστασία, διαχείριση, αναδάσωση) ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και ένα αντιπλημμυρικό έργο, απαραίτητο μετά την περσινή φωτιά που ανέρχεται στα 504.000 ευρώ και το οποίο η εκτίμηση είναι ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί γιατί το κόστος του θεωρείται υψηλό.

 

Εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης της υπηρεσίας δεν μπορει να υπάρχει πλήρης εικόνα της κατάστασης και των αναγκών των δασών της περιοχής, αφού η υπηρεσία δουλεύει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών με το 1/5 του προσωπικού που θα έπρεπε να έχει και με ένα οργανόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

 

Η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει με προσωπικό τις υπηρεσίες, αυτή την περίοδο φαίνεται πως προχωρά το σχεδασμό της για το μοίρασμα πόρων του ταμείου ανάκαμψης που αφορούν την πολιτική προστασία, σε ιδιωτικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δέσμευση 8 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την κατάρτιση σχεδίων πυροπροστασίας σε όλη τη χώρα που αναμένεται να μοιραστεί σε ιδιωτικές μελετητικές εταιρείες.

 

Οι 400 προσλήψεις που φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση για ολόκληρη τη χώρα, άγνωστο με ποιο καθεστώς, σε κάθε περίπτωση είναι σταγόνα στον ωκεανό.

 

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε ότι θα αναδείξει την κατάσταση και τις μεγάλες ελλείψεις πολύμορφα.

 

Αυτό που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη ο λαός να διεκδικήσει και να επιβάλλει μέτρα για την εξασφάλιση της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

 

Ρόδος, 15 Απριλίου 2022

 

Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου