«Ν. Σαντορινιός: Αν δεν υπάρξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, θα βάζουμε συνεχώς αυτογκόλ»
Πολιτική
25/08/2020

 Στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδας» και στους δημοσιογράφους Σπύρο Δημητρέλη και Αλεξία Τασούλη, ήταν σήμερα καλεσμένος ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρθηκε στη Συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την στάση που θα πάρει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην επικείμενη ψηφοφορία.

«Σαφέστατα τα θέματα πρέπει να λυθούν και οι διαφορές να κλείσουν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η Συμφωνία γίνεται βιαστικά και με τη χώρα να αποδέχεται κόκκινες γραμμές,της Τουρκίας,  όπως η οριοθέτηση, ανατολικά, του 28ου μεσημβρινού. Στην τελική Συμφωνία, επίσης, η επήρεια των νησιών, και μάλιστα μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, η Ρόδος αλλά και η Κάρπαθος, είναι μερική και όχι πλήρης. Τμήμα της Ρόδου από την οποία κατάγομαι, είναι εκτός ΑΟΖ. Θυμίζω, ακόμη, ότι εντός της Συμφωνίας, περιλαμβάνεται ο όροςότι δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία με γειτονική χώρα αν δεν εγκρίνει η Αίγυπτος, η οποία θέτει το ζήτημα οριοθέτησης ανατολικότερα του 28ου Μεσημβρινού. Αυτό σημαίνει πιθανά ζητήματα με την ΑΟΖ για την Κύπρο».

«Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητούμενα που εμπεριέχονται στην Συμφωνία και δίνουν επιχειρήματα στην Τουρκία.Δημιουργείται δηλαδή ένα αρνητικό προηγούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση».

«Αν δεν υπάρξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα και θα ανοίγει έναν διάλογο για τις μόνες διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία, την ΑΟΖ δηλαδή και την υφαλοκρηπίδα, τότε είναι σα να βάζουμε «αυτογκόλ»στην εξωτερική μας πολιτική».

 

 

Γιατί θα ψηφίσει «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Για όλους τους παραπάνω λόγους,η Συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μια κακή Συμφωνία. Όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή έγινε στο πλαίσιο τουτουρκό-λιβυκού Συμφώνου και στην προσπάθεια αυτό να ακυρωθεί αλλά και υπό το πρίσμα της έντασης με την Τουρκία, για αυτό και δηλώνουμε «παρών.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως μια δύναμη πατριωτικής ευθύνης, έχει σαφή θέση κι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί κατάλληλα».

«Από την πλευρά μας ζητάμε Σύνοδο Κορυφής για όλα αυτά τα ζητήματα καθώς και Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.Γιατί ενώ υπήρξαν κυρώσεις της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ Κύπρου, εδώ και δέκα μήνες, με όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και η συζήτηση αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο».

«Τέλος, κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε τι έγινε στην κρυφή συνάντηση στο Βερολίνο. Μήπως τελικά πάρθηκαν δεσμεύσεις τις οποίες, καλώς, δεν τηρήσαμε και γι’ αυτό η στάση της Γερμανίας στη συγκεκριμένη κρίση, είναι αμφιλεγόμενη;».

Ρεπορτάζ