Ν.Σαντορινιός: Να πάρει τώρα μέτρα η Κυβέρνηση για τη στήριξη των ψαράδων των νησιών
Πολιτική
03/05/2022

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με το υπέρογκο κόστος καυσίμων που έχουν επωμιστεί οι αλιείς των νησιών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και αρμόδιοι Τομεάρχες, Γιάννης Μπουρνούς, Νεκτάριος Σαντορινιός και Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων και συγκεκριμένα του ναυτιλιακού πετρελαίου έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους ψαράδες των νησιών οι οποίοι πια, αντικειμενικά αδυνατούν να συνεχίσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα. Παράλληλα, το κόστος του ψαρέματος έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει τις τελικές τιμές των ψαριών για τους καταναλωτές. Ενδεικτικά, προ της ραγδαίας αύξησης του κόστους των καυσίμων, οι αλιείς αγόραζαν το ναυτιλιακό πετρέλαιο περίπου 60 λεπτά το λίτρο, ενώ το ημερήσιο κόστος καυσίμου για μια μηχανότρατα ανερχόταν σε 500 - 600 ευρώ την ημέρα, ποσά που αυτή τη στιγμή έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί με το ημερήσιο κόστος για την αλιευτική εργασία των μηχανότρατων να  φτάνει και να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Παρόμοια δε προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ψαράδες όλων των αλιευτικών σκαφών μέσης και παράκτιας αλιείας, καθώς και οι ιδιοκτήτες γρι-γρι, που ξεκινούν την δραστηριότητά τους αυτή την περίοδο.

Αποτέλεσμα της άνω κατάστασης σε συνδυασμό με την παντελή απουσία μέτρων και πρωτοβουλιών στήριξης από την Κυβέρνηση, είναι πολλά αλιευτικά σκάφη να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια. Το κόστος αλιείας γίνεται πια απαγορευτικό, τα είδη αλιείας συνεχώς παίρνουν αυξήσεις και οι απαιτήσεις δανείων και προστίμων που καλούνται να πληρώσουν οι ψαράδες, καθιστούν αβέβαιη την συνέχιση της εργασίας τους στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η μείωση της αλιευτικής παραγωγής των επαγγελματιών ψαράδων πλήττει την λαϊκή κατανάλωση και ευνοεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Είναι ύψιστης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής η οικονομική στήριξη των αλιέων και η προστασία τους από τη γενικευμένη επίθεση ακρίβειας που υφίστανται.

Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να διαμορφώσουν έναν συνολικό σχεδιασμό για την οικονομική στήριξη των αλιέων εξαιτίας του μεγάλου κύματος ακρίβειας στα καύσιμα και των απαραίτητων για την αλιευτική δραστηριότητα εργαλείων και αναλώσιμων. Επίσης, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να τεθεί όριο ανωτάτης τιμής του ναυτιλιακού πετρελαίου, τουλάχιστον για τους ψαράδες των νησιών του Αιγαίου, στα επίπεδα των τιμών του 2021, ώστε να μην οδηγούνται στην καταστροφή οι επαγγελματίες ψαράδες και οι οικογένειές τους που τόσα χρόνια προσφέρουν στην εθνική οικονομία και διατροφή. ​

 

 

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου