Χαρδαλιάς: Ισχυρές και ετοιμοπόλεμες οι δυνάμεις της Ελλάδας οποτεδήποτε απαιτηθεί
Πολιτική
09/05/2022

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές και ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις για οπουδήποτε απαιτηθεί, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι η συνδρομή της Ελλάδος στην αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη, εντάσσεται στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνεται η ελληνική αμυντική θωράκιση αλλά αντίθετα είναι παράγοντας ασφάλειας.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, που ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την διάθεση δυνάμεων του ελληνικού στρατού στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

«Εκπέμπω καθησυχαστικό μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής γιατί έχουμε ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις για οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτηθεί. Η συνδρομή μας στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ εντάσσεται στις υποχρεώσεις της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνουμε την αμυντική θωράκιση της με αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ζητώντας διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για την απόφαση της να εμπλέξει τη χώρα μας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν δημοσιεύματα σχετικά με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, και δεν απαντάτε αν στείλαμε ή όχι εμείς. Δεν έπρεπε να έχουμε εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Είναι πιο σημαντική η απειλή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή της Τουρκίας για εμάς;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Καμία αδιαφάνεια δεν υπάρχει σε οτιδήποτε αποφασίσουμε και δρομολογούμε για μείζονα ζητήματα. Είναι κοινός τόπος ότι, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όλα τα δεδομένα άλλαξαν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την διαρκή ρωσική επιθετικότητα. Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ είναι αναγκαία και έχει στόχο την αντιμετώπιση της αναδυόμενης κρίσης. Κάθε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αποφασίζει για την διάθεση και τις προϋποθέσεις με τις οποίες επιθυμεί να συνεισφέρει στα πλαίσια της νατοϊκής συμμαχίας και με γνώμονα πάντα την εθνική ασφάλεια. Η αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού δεν επηρεάζει την αντιαεροπορική ικανότητα της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνουμε την αμυντική θωράκιση της. Αντίθετα, είναι παράγοντας ασφάλειας καθώς θα επιβάλει τη σταθερότητα στη περιοχή και θα επαυξήσει τις δυνατότητες της ελληνικής αεροπορίας», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε στείρες, τις απόψεις για μη συμμετοχή της χώρας μας στην νατοϊκή δύναμη.

 

Πηγή: skai.gr