Ν.Σαντορινιός: Βαρύτατα εκτεθειμένη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος Τurkaegean
Πολιτική
29/06/2022

Για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean», τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης για το φιάσκο και το αίτημα για εξηγήσεις στο οποίο πρέπει να προβεί ο αυτοδιοικητικός κόσμος του Αιγαίου, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΑ Ρόδου και στη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη. https://www.youtube.com/watch?v=f9821ezz9vM

  • Το αίτημα κατοχύρωσης του σήματος «TurkAegean» επιτρέπει στην Τουρκία να «χτίζει» δικαιώματα

«Από τη στιγμή που γνώριζε η Ελληνική Κυβέρνηση ότι υπάρχει το σχετικό αίτημα για την κατοχύρωση του brand nameTurkAegean” στην Ε.Ε. (σημ: η τουρκική πλευρά κατέθεσε το αίτημα στις 16/7/21 και η αίτηση δημοσιεύθηκε στις 7/9/21), θα έπρεπε να επισημάνει τον κίνδυνο και να καταθέσει αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Δεν το έκανε.»

 «Πρόκειται για μία προκλητική αναγνώριση, και από πλευράς υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΕUTM), όταν την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δεχθούν το αίτημα της Τουρκίας για το εμπορικό σήμα».

 «Το ζήτημα είναι σοβαρό και συμβαίνει σε μια περίοδο που βιώνουμε τις τουρκικές προκλήσεις και την ακραία εθνικιστική ρητορική αναθεωρητισμού της γείτονος με την επίκληση στη "γαλάζια πατρίδα". Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (28 – 30 Ιουνίου), η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα θέσει  το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο και τις συνθήκες υπέρ της χώρας μας -Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και Συνθήκη Λωζάννης του 1923, αντίστοιχα».

«Μπορεί, λοιπόν, το θέμα με το λογότυπο να θεωρείται θέμα «χαμηλής πολιτικής» αλλά, με την ισχύ της χρήσης του «TurkAegean” μέχρι τον Ιούλιο του 2031, επιτρέπεται στην Τουρκία να χτίζει δικαιώματα, και προφανώς θα το επικαλεστεί, ενώ μιλά για κυριαρχικά δικαιώματα».

  • Οι αυτοδιοικητικοί φορείς του Αιγαίου πρέπει να ζητήσουν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση ΝΔ

«Όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς, θα έπρεπε να αντιδράσουν απέναντι σε αυτούς που έδωσαν δικαίωμα να συμβεί το φιάσκο, κυρίως απέναντι στην Ελληνική Κυβέρνηση.  Αυτό θα έπρεπε να είναι το αίτημα όλων των παραγόντων του Αιγαίου πέρα από επικοινωνιακές αναρτήσεις. Όχι σε αυθόρμητες αντιδράσεις, διότι είναι σοβαρό το ζήτημα, αλλά να δώσει εξηγήσεις η Κυβέρνηση για τις ενέργειες και τις παραλείψεις της».

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το τεράστιο φιάσκο της κυβέρνησης

«Η πρώτη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω του αρμόδιου Τομεάρχη μας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ήταν η εξής: «Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της».

Σήμερα, 28 Ιουνίου, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης για την σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, γράφοντας:

« Ο Υπ. Τουρισμού δηλώνει ότι «η κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στον όρο turkeagean». Σήμερα; Μα, το ξέρουν από πέρσι! Είναι δυνατόν να κινητοποιούνται κατόπιν εορτής; Σε όλα πια τα θέματα ο αυτοματισμός του «πιστού και δεδομένου»; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.