Ν.Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες με τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Πολιτική
01/07/2022

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνησης κοροϊδεύει τους πολίτες με τη ρήτρα αναπροσαρμογής»

«Οι καταναλωτές δεν θα τη βλέπουν στους λογαριασμούς αλλά θα πληρώνουν κανονικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

https://www.youtube.com/watch?v=5JUjw1Dyc6o

 

  • Κρυφτούλι με την ρήτρα αναπροσαρμογής: Εικονική αφαίρεση και ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του φθινοπώρου

«Η περιβόητη αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής θα είναι αυτό που θα έχουμε μεν, αλλά …δεν θα τη βλέπουμε! Πολύ απλά, η ρήτρα, την οποία υπερασπιζόταν η Κυβέρνηση (δεν ξεχνάμε τον κ. Γεωργιάδη όταν έλεγε ότι προστατεύει τις εταιρείες από τη χρεοκοπία ή τον κ. Οικονόμου που έλεγε ότι «ο τζάμπας πέθανε»), αφαιρείται εικονικά και θα ενσωματωθεί στις χρεώσεις προμήθειας των κυμαινόμενων τιμολογίων του φθινοπώρου. Άρα, οι πολίτες θα πληρώνουν τελικά τους ίδιους λογαριασμούς αφού η ρήτρα δεν καταργείται».

«Αυτό που ενδιαφέρει όμως τον καταναλωτή είναι πόσο του έρχεται ο λογαριασμός, όχι αν υπάρχει ή αν λέγεται ρήτρα αναπροσαρμογής ή αν είναι αυξημένη η κυμαινόμενη τιμή. Τώρα μας λένε ότι θα μπορεί κάθε μήνα να αλλάζει τιμολόγιο ο καταναλωτής. Μεταφέρουν ξανά την ευθύνη στον πολίτη ως μια Κυβέρνηση που δεν έχει ευθύνη. Το μόνο που κάνει είναι πολιτική μέσω της επικοινωνίας και όχι μέσω της ουσίας. Για ακόμα μία φορά παραπλανά τους πολίτες λέγοντας πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Για μία ακόμα φορά σκορπά προεκλογικά ψέματα».

«Καταθέτω και μια προσωπική μου υποψία ότι τα 300 εκατομμύρια που δίνει η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ, στην ουσία είναι για να τους πιέσει να συγκρατήσουν τις τιμές δυο και τρεις φορές -προεκλογικά-, να συγκρατήσουν προσωρινά την αγορά και μετά «γαία πυρί μιχθήτω»! Στην πραγματικότητα, δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες παρά μόνο για τους κολλητούς και τους φίλους της. Να σταματήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να νομοθετεί αποκλειστικά για αυτούς και να πάει άμεσα σε εκλογές».

 

  • Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι πληρώνει την ακρίβεια Μητσοτάκη

«Επιτέλους, παραδέχθηκε η Κυβέρνηση ότι εδώ και έναν χρόνο υπάρχουν υπερκέρδη των παρόχων όμως δεν έχει κάνει κάτι για να συγκρατήσει την ακρίβεια στο ρεύμα. Κρύβεται πίσω από τη διεθνή αύξηση των τιμών ενέργειας, τον πόλεμο και, γενικώς, πάντα της φταίει κάποιος άλλος».

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας έφτασε το 61%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 39%, και ουσιαστικά συμπαρασύρει και τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Γιατί μπορεί το πρόβλημα να είναι, όντως, διεθνές, αλλά εμείς είμαστε οι πρώτοι στην ακρίβεια».

«Επί ένα χρόνο η Κυβέρνηση βάζει πλάτη στα καρτέλ της ενέργειας και «μαγειρεύει» πόσα είναι τελικά τα υπερκέρδη και πώς θα τα φορολογήσει. Οι επιδοτήσεις που δίνει, στην πραγματικότητα ποτίζουν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας η οποία πολλές φορές έφτασε και στο 100%».

«Η ρύθμιση στο άρθρο 122, στην ουσία, δεν μειώνει το κόστος που θα κληθεί τελικά να πληρώσει ο καταναλωτής γιατί η οριακή τιμή θα είναι η ίδια. Αυτό που θα αλλάζει, είναι το ποσό που θα παίρνει ο παραγωγός και το υπόλοιπο θα πηγαίνει σε ένα ταμείο για επιδοτήσεις. Αυτό που θα κάνουν δηλαδή είναι ότι θα ανακυκλώνουν τα λεφτά που πληρώνει ο καταναλωτής και μετά (αν και πότε, δεν το γνωρίζουμε) θα του τα δίνουν σε επιδότηση. Εμείς το έχουμε πει καθαρά: Να βάλει η Κυβέρνηση πλαφόν στο κέρδος των παραγωγών στο 5%».

 

Ρεπορτάζ