H Ν.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ΒΣΔ περί εμπορικού σήματος ''Turkaegean'': Ανεπίτρεπτη κυβερνητική ολιγωρία
Πολιτική
01/07/2022

Ανεπίτρεπτη κυβερνητική ολιγωρία, υστέρηση επαγρύπνησης και αλά καρτ ευαισθησία επί θεμάτων με Εθνικές προεκτάσεις, από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και τους πολιτικά προσκείμενους στην κυβέρνηση αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ευρισκόμενοι σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας, με το βλέμμα στραμμένο διεθνώς στα Δωδεκάνησα και τις συνεχείς προκλήσεις των Τουρκικών Αρχών, είναι αδιανόητη η σιωπή των Βουλευτών της Δωδεκανήσου και των πολιτικά προσκείμενων στην κυβέρνηση Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην κατοχύρωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο του εμπορικού Σήματος Turkaegean από τον Οργανισμό Τουρισμού της Τουρκίας, για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια.

Δεν μπορεί να είναι αλά καρτ η ευαισθητοποίηση επί των Εθνικών θεμάτων και οι προσπάθειες υπεράσπισης των συμφερόντων μας, να εξαντλούνται πάντα στην αναπαραγωγή με ευλάβεια της κυβερνητικής και κομματικής θέσης, όπως και στις φωτογραφικές πόζες πλησίον του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στα ακριτικά νησιά μας, με μόνο γνώμονα την πίστη σε αυτόν και το κέρδος της αναγνωρισιμότητας.

Είναι άλλος ο θεσμικός ρόλος ενός Βουλευτή ή Αιρετού και σίγουρα εκπροσωπώντας τους πολίτες της Περιφέρειας του, δεν υπηρετεί το συμφέρον τους, δια της σιωπής και της αδράνειάς του, όταν η κυβέρνηση αποτυγχάνει να προασπίσει τη φήμη και το «σήμα κατατεθέν» της νησιωτικής πατρίδας μας.

Στην εποχή των Αρίστων, της δήθεν προόδου και εξέλιξης, της πλατφόρμας, των έξυπνων εφαρμογών και της Ελλάδας vol. 1 και Ελλάδας vol. 2, οι Τουρκικές Αρχές κατάφεραν να ολοκληρώσουν σύντομα και χωρίς αντίρρηση από κανέναν, μια απλή και σύντομη διαδικτυακή διαδικασία καταχώρησης του εμπορικού σήματος Turkaegean. Ο Οργανισμός Τουρισμού της γείτονος, υπέβαλε αίτηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που εδρεύει στο Αλικάντε της Ισπανίας, χωρίς να πράξει τίποτα σχετικό σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να ασκήσει πιέσεις ή να προχωρήσει σε εν κρυπτώ ενέργειες κάτω από το τραπέζι. Η αίτηση αναρτήθηκε Δημόσια για 3 ολόκληρους μήνες στο Δελτίο Σημάτων της Ε.Ε. και δεν βρέθηκε κανένα από τα πολυδιαφημισμένα στελέχη της κυβέρνησης, να την εντοπίσει και να ενημερώσει αρμοδίως, ώστε η Χώρα μας να προασπίσει την Ελληνικότητα και την εμπορική φήμη του Αιγαίου, αποτρέποντας τη σύγχυση που δημιουργείται στον εμπορικό κόσμο, ασκώντας Ανακοπή λόγω νομικού απαραδέκτου, που συνίσταται σε απόλυτη ακυρότητα, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ίδιου του EUIPO. Γιατί ο προσδιορισμός ως Τουρκικού του Αιγαίου στο Σήμα, πέρα από τις όποιες προεκτάσεις σε Εθνικό επίπεδο, στερείται και της απαραίτητης προϋπόθεσης σύμφωνα με τον Κανονισμό, που είναι η ύπαρξη διακριτικού γνωρίσματος του Σήματος. Διότι η λέξη Αιγαίο αφενός δεν προσδιορίζει οποιοδήποτε Τουρκικό χαρακτηριστικό και αφετέρου, δημιουργεί σύγχυση ως προς αυτό που είναι καταγεγραμμένο στη συνείδηση του Εμπορικού κόσμου ως «Αιγαίο», και αναμένει να συναντήσει όταν ακολουθεί μια καμπάνια με τη λέξη Αιγαίο στο brand της.

Η ολιγωρία και η σοβαρή υστέρηση επαγρύπνησης είναι αδικαιολόγητη και αναμφίβολα δεν καμουφλάρεται πίσω από την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού, ότι το εν λόγω Σήμα δεν είχε τουριστική απήχηση για το φετινό καλοκαίρι.

Λύσεις σήμερα υπάρχουν, διότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, μετά την κατοχύρωση ενός Σήματος στο Μητρώο Σημάτων της Ε.Ε., όπως στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπει τη διαδικασία της Αίτησης Ακύρωσης μιας καταχώρησης, για τον ίδιο απόλυτο λόγο απαραδέκτου που αναφέραμε προηγουμένως.

Ευτυχώς η προθεσμία για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι 5 ολόκληρα χρόνια και έτσι θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά, η προθεσμία ενεργειών για την προστασία των συμφερόντων μας ως Χώρας, δεν θα παρέλθει και πάλι άπρακτη, ενώ παράλληλα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δωδεκανησίων, θα έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να αρθρώσουν λόγο και να ασκήσουν τη δέουσα πίεση σε κάθε αρμόδιο, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας.

Εκτός εάν θα πρέπει να δούμε να επιχειρείται και η καταχώρηση του Κολοσσού της Αιγύπτου, του τουριστικού θέρετρου της Λίνδου Τυνησίας ή του Ιπποκρατικού Πλατάνου της Αλικαρνασσού, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν.

 

Για τη Ν.Ε. Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου

 

Ο Γραμματέας                                                                   Ο Υπ. Επικοινωνίας

Μιχάλης Χατζηγιακουμής                                                    Αντώνης Ζαμάγιας