«Συναντήσεις του Μάνου Κόνσολα στην Κάλυμνο και την Πάτμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς»
Πολιτική
05/07/2022

Συνάντηση εργασίας με τον Έπαρχο Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, κ. Μανώλη Μουσελή, τον Πρόεδρο του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου και Πρόεδρο της  Ένωσης Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος (ΕΠΑΕ) κ. Μανώλη Κουλλιά, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον σύλλογο των αλιέων Πάτμου και τους αλιείς των νησιών, είχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτμο και την Κάλυμνο.

Στη συνάντηση, πέρα από την παρέμβαση του κ. Κόνσολα για να υπάρξει επιδότηση των αλιέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους στην τιμή του πετρελαίου, έγινε εκτενής συζήτηση για τις προκλητικές ενέργειες και κινήσεις τουρκικών αλιευτικών σκαφών που ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε πολλές περιπτώσεις παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Πέρα από την ενίσχυση της παρουσίας του Λιμενικού Σώματος για τον έλεγχο της παράνομης αλιείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπήρξε αναφορά στην κοινή πρωτοβουλία του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκη και του κ. Κόνσολα.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα τέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για πρώτη φορά άνοιξε και ζήτημα ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει κυρώσεις σε αλιευτικά προϊόντα που αποτελούν προϊόν παράνομης αλιείας.

Στη συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με τους ψαράδες της Καλύμνου και της Πάτμου τέθηκε και το ζήτημα της εξάπλωσης στην περιοχή τοξικών ειδών ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που αποτελούν απειλή για τα αλιευτικά αποθέματα και το αλιευτικό επάγγελμα.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, μάλιστα, δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα πρόταση στον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα αλιείας κ. Συμεών Κεδίκογλου.