Είναι ώρα - ΤΩΡΑ - πριν είναι πολύ αργά - να υπάρξουν νέες γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, την βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, το εμπόριο.
Πολιτική
02/09/2020

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

 

 

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Γιώργο Καββαθά και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ Α. Νικολόπουλο, με αντικείμενο τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Κατρίνης και οι γραμματείς των τομέων Γ. Κουτσούκος, Α. Πόντας και Σ. Κομνηνός.

Μετά την συνάντηση η Φώφη Γεννηματά δήλωσε:

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει διάλογο για μια νέα πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας. Με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της Κοινωνίας. Σε αυτό το διάλογο καλέσαμε πρόσφατα στην βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις.

Την ώρα της βαθιάς ύφεσης που πλήττει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, η Κυβέρνηση συνεχίζει με ανεπαρκή μέτρα, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Από τον όλο σχεδιασμό της, ακόμη και από την βαθιάς συντηρητικής αντίληψης έκθεση Πισσαρίδη, απουσιάζει κάθε ουσιαστικό μέτρο στήριξης της Ελληνικής Μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ακόμη και στα μέτρα ρευστότητας που εξήγγειλε, πρόσβαση είχαν μόνο 1 στις 10 επιχειρήσεις, λόγω της ανοχής στην απαράδεκτη στάση των Τραπεζών.

Είναι ώρα - ΤΩΡΑ - πριν είναι πολύ αργά - να υπάρξουν νέες γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, την βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, το εμπόριο.

Προτείνουμε:

Για τις επιχειρήσεις

- Νέα Προγράμματα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

- Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 2 δις ευρώ ακόμη. Με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

- Επιδότηση ενοικίου (κατά 40%) για τις πληγείσες επιχειρήσεις-και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020, χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

- Στήριξη της ανταγωνιστικότητας του Τουρισμού και της Εστίασης ως 31/12/2021 με μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες.

- Παράταση ως το τέλος του χρόνου των μέτρων για την αναβολή πληρωμών που έχουν πληγεί δραστικά από την κρίση. Ένταξη τους σε βιώσιμες ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή τους. Να μην χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, για ενταγμένες σε αυτήν επιχειρήσεις που είχαν αδυναμία πληρωμής μέσα στην κρίση.

………………………… . …………………………

Παράλληλα καταθέτουμε σήμερα προτάσεις για τη στήριξη και τον μετασχηματισμό των ΜΜΕ, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν με ολοκληρωμένες πολιτικές, για να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές.

Προτείνουμε:

- Ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις συνενώσεις επιχειρήσεων και την δημιουργία δικτύων συνεργασίας.

- Χρηματοδότηση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων «αξίας».

- Τοπικά Περιφερειακά Σύμφωνα Ανάπτυξης, για την προώθηση επιχειρηματικών δράσεων σύμφωνα με τα κατά τόπους συγκριτικά πλεονεκτήματα.

- Οριζόντια οργάνωση παροχής τεχνογνωσίας προς τις ΜΜΕ με την δημιουργία INCUBATOR (θερμοκοιτίδων) σε επιλεγμένους κλάδους.

- Δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους.

- Σύγχρονο εταιρικό Προπτωχευτικό και Πτωχευτικό Δίκαιο.

Με Διαχειριστές Αφερεγγυότητας, σχέδια αναδιάρθρωσης και ταχεία έκδοση των αποφάσεων.

Με παράλληλη προστασία της Α’ κατοικίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη μετατρέπονται σε ενοικιαστές.

- Αναβάθμιση των επιμελητηρίων, ως μηχανισμών ενημέρωσης και συμβουλευτικής των επιχειρήσεων.

- Τηλεμπόριο και τηλεπιχειρείν

Περαιτέρω ανάπτυξη, όχι μόνο του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά γενικότερα του ηλεκτρονικού επιχειρείν, με δικτυακές πλατφόρμες εταιρειών, αγορών και συμβάσεων.

Με ριζική αναδιοργάνωση των γραφείων και γενικά των τμημάτων υποστήριξης επιχειρήσεων που δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενα στην παραγωγική διαδικασία.