Μ.Κόνσολας: Η επισκευή και η επαναλειτουργία του σχολείου στην Ψέριμο είναι ζήτημα εθνικής σημασίας
Πολιτική
03/08/2022

Ζήτημα με εθνική διάσταση, χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, την ανάγκη επισκευής και επαναλειτουργίας του δημοτικού σχολείου στην Ψέριμο που έχει κλείσει εδώ και 13 χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών.

Όπως τονίζει, με παρέμβασή του στους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, η ύπαρξη του σχολείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή σε ακριτικά νησιά όπως η Ψέριμος.

Μπορεί η έλλειψη μαθητών, πριν από 13 χρόνια, να οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Ψερίμου αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί. Αυτή τη στιγμή, στο νησί υπάρχει οικογένεια με ένα νήπιο, το οποίο από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο αλλά και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας που θα πρέπει στο μέλλον να πάνε και αυτά σχολείο.

Αν δεν λειτουργήσει το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στην Ψέριμο, οι οικογένειες αυτές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει ανασχετικά στο να έρθουν και να εγκατασταθούν και νέοι άνθρωποι στη Ψέριμο.

Ο Μάνος Κόνσολας αναδεικνύει την εθνική διάσταση που έχει η προσπάθεια επαναλειτουργίας του σχολείου, η οποία επιβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του Δήμου Καλύμνου για την επισκευή του σχολείου, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας να δρομολογήσει τις διαδικασίες προκειμένου από την επόμενη σχολική χρονιά να επαναλειτουργήσει το σχολείο.

«Απαιτείται η διατύπωση ισχυρής βούλησης για την επαναλειτουργία του σχολείου για να παραμείνει στο νησί η οικογένεια που έχει παιδί στην προσχολική ηλικία και θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο από την επόμενη σχολική χρονιά.

Θα αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για τη στήριξη της ζωής στα μικρά, ακριτικά νησιά του Αιγαίου, αλλά και για την προάσπιση της ελληνικότητας τους», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ανακατασκευή και επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου στην Ψέριμο»

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι εύλογο όσο και δεδομένο ότι η στήριξη της ζωής στα μικρά νησιά του Αιγαίου συνδέεται με την εκπαίδευση.

Η ύπαρξη του σχολείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή σε ακριτικά νησιά όπως η Ψέριμος.

Το δημοτικό σχολείο του νησιού έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια, γεγονός που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις.

Η έλλειψη μαθητών σε εκείνη τη συγκυρία (προ 13 ετών) οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Ψερίμου.

Τα δεδομένα, όμως, έχουν μεταβληθεί. Αυτή τη στιγμή, στο νησί υπάρχει οικογένεια με ένα νήπιο, το οποίο από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο, αλλά και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας που θα πρέπει στο μέλλον να φοιτήσουν και αυτά.

Αν δεν λειτουργήσει το δημοτικό σχολείο στην Ψέριμο, οι οικογένειες αυτές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει ανασχετικά στο να έρθουν και να εγκατασταθούν και νέοι άνθρωποι στη Ψέριμο.

Αυτή τη στιγμή, προϋπόθεση για να είναι σε θέση να λειτουργήσει το δημοτικό σχολείο της Ψερίμου για την επόμενη σχολική χρονιά (το φθινόπωρο του 2023) είναι η επισκευή του κτιρίου που στέγαζε το σχολείο, το οποίο εδώ και 13 χρόνια έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Είναι δεδομένο ότι η επισκευή και η επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου στην Ψέριμο έχει εθνική διάσταση.

Με αυτό το πρίσμα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου για την επισκευή του σχολείου αλλά και το Υπουργείο Παιδείας να δρομολογήσει τις διαδικασίες προκειμένου από την επόμενη σχολική χρονιά να επαναλειτουργήσει το σχολείο.

Απαιτείται η διατύπωση ισχυρής βούλησης για την επαναλειτουργία του σχολείου για να παραμείνει στο νησί η οικογένεια που έχει παιδί στην προσχολική ηλικία και θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο από την επόμενη σχολική χρονιά.

Θα αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για τη στήριξη της ζωής στα μικρά, ακριτικά νησιά του Αιγαίου αλλά και για την προάσπιση της ελληνικότητας τους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει το Δήμο Καλύμνου προκειμένου να προχωρήσει στην επισκευή του κτιρίου που στεγάζει το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στην Ψέριμο;
Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του σχολείου από την επόμενη σχολική περίοδο;
Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου