Η Τ.Ε του ΚΚΕ Β.Σ.Δ παρουσίασε την έκδοση «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή»
Πολιτική
07/08/2022

Εκδήλωση με βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ "1922 ιμπεριαλιστική εκστρατεία και μικρασιατική καταστροφή" πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ με ομιλητή τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 8μμ, στον αίθριο χώρο του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού. Τον κ.Δουνιά παρουσίασε το μέλος της Β ΕΛΜΕ Δωδεκάνησου Στέλιος Κριαράς. 

Στην έκδοση, επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτού του πολέμου: Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, παρουσιάζεται η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού, διερευνάται ο βαθμός αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Αναδεικνύονται χρήσιμα –για το παρόν και το μέλλον– συμπεράσματα.

Ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ,  φώτισε γνωστές και άγνωστες πλευρές του μικρασιατικού πολέμου, αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της περιόδου, τις διεκδικήσεις της ελληνικής αστικής τάξης που οδήγησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τη στάση του νεοϊδρυθέντος ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία, τη στάση της αστικής εξουσίας μετά την ήττα, τις συνθήκες ζωής και εργασίας των χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ