Επιστολή του Επάρχου Κω - Νισύρου, Γιάννη Καμπανή προς τον διευθυντή του ΕΚΑΒ
Πολιτική
10/08/2022

Κύριε Διοικητά,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι τα πληρώματα των ασθενοφόρων που εξυπηρετούν τους κατοίκους της νήσου Κω δεν μεταφέρουν πλέον τους ασθενείς από το Νοσοκομείο προς την οικεία τους, ακόμη και αυτούς που αδυνατούν να μετακινηθούν με ιδιωτικά μέσα, ομάδα ασθενών στους οποίους θέλω να επικεντρωθώ.

Επειδή είμαι βέβαιος ότι η εντολή αυτή δεν εδόθη από την ηγεσία του ΕΚΑΒ αλλά ούτε από το Υπουργείο Υγείας ή το  Ε.Κ.ΕΠ.Υ αλλά δυστυχώς από συνδικαλιστικές οργανώσεις, γι’ αυτό παρακαλώ όπως επιδείξετε την δέουσα προσοχή στο θέμα.

Επίσης, να σας καταστήσω γνωστό, ότι ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ της Ρόδου, κύριος Σάββας  Καραταπάνης, είναι αντίθετος στην τακτική που ακολουθούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε σας γνωρίζω ότι την Τρίτη 8.8.2022, ιδιωτικό ασθενοφόρο για τη μεταφορά δύο ασθενών προς την οικία τους, ζήτησε αμοιβή ύψους εκατόν πενήντα (150) και ογδόντα (80) ευρώ αντιστοίχως, γεγονός αδιανόητο. Το παραπάνω περιστατικό  το έχω διαπιστώσει ο ίδιος αλλά το γνωρίζει και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν εν ώρα υπηρεσίας και με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει παραχωρήσει ασθενοφόρα αλλά και κατοικίες στα πληρώματα σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους στην ευρύτερη περιοχή. 

Κύριε Διοικητά, πιστεύω ότι σε μικρές κοινωνίες όπου υπάρχουν ιδιωτικά ασθενοφόρα αδειοδοτημένα από τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, θα πρέπει και οι ιδιόκτητες αυτών να επιδεικνύουν την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία. Είμαι βέβαιος ότι θα προκαλέσω την δέουσα προσοχή σας και είμαι στη διάθεση σας για λεπτομέρειες επί του θέματος. 

Τελειώνοντας και δοθείσης της ευκαιρίας, θέλω να σας επισημάνω την αναγκαιότητα ύπαρξης  υποσταθμού του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, το οποίο  διαθέτει και κοιτώνες για τη διαμονή του πληρώματος του ΕΚΑΒ. Η απόσταση από την πόλη είναι σαράντα (40) χιλιόμετρα και λόγω της καίριας θέσης του θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που κατά τη θερινή περίοδο ξεπερνούν σε αριθμό τους πενήντα (50.000) και πλέον χιλιάδες. 

Με εκτίμηση, 

Ο Έπαρχος Κω-Νισύρου

Ιωάννης Καμπανής

Ρεπορτάζ