Πλούσιος σε δράσεις ο τριετής απολογισμός της Αστικής εταιρείας «Ιπποκράτης»
Πολιτική
30/08/2022

Πλούσιος ο τριετής απολογισμός πεπραγμένων της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης»  στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο με εισηγήτρια την: πρόεδρο του Δ.Σ. της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης», κα Τελλή Διονυσία.

Η κ.Τελλή στην εισήγηση της, ανέπτυξε τις δράσεις της Αστικής εταιρείας, τις συνεργασίες με τους εταίρους και την άριστη συνεργασία με τα στελέχη της Αστικής εταιρείας "Ιπποκράτης " Ο κ.Γερούκαλης επιστημονικός διευθυντής, παρευρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και  στην τοποθέτηση τους, τόνισε ότι η Αστική εταιρεία, επέλεξε να μην ασχολείται μόνο με την πρόληψη κατά των ναρκωτικών, αλλά  και με την ανάδειξη ενός  πολιτιστικού προτύπου , μέσω του οποίου προάγεται η ψυχοκοινωνική υγεία .

Η κ.Ρούφα  επικεφαλής της παράταξης "Όραμα και Δράση" υπογράμμισε ότι  πριν την υπογραφή της σύμβασης με την Ισραηλιτική κοινότητα, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί,  απόφαση  του δημοτικού συμβουλίου, με τον δήμαρχο να τονίζει ότι το αίτημα της Ισραηλιτικής κοινότητας,  να γίνει ξανά  λατρευτικός χώρος η ΧΑΒΡΑ,  θα προσδώσει θετικό πρόσημο για τον τουρισμό στο νησί μας . 


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

 

H Αστική Εταιρεία “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ” / Κέντρο Προλήψεως των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, με έδρα το νησί της Κω και  περιοχή ευθύνης το Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου, ολοκλήρωσε πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων,εις την  σχολική και ευρύτερη κοινότητα.

Απευθύνθηκε σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμιακών ομάδων, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, συμβουλευτική σε πολίτες προσερχόμενους στο Κέντρο, στοχεύοντας εις την ενίσχυσιν των παραγόντων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν έναν υγιή τρόπο ζωής και τηνευαισθητοποίησιν όλων, μέσω έγκυρης, επιστημονικής πληροφόρησης επί, θεμάτων διαπροσωπικών, οικογενειακών σχέσεων, και πρόληψης εναντίον  κάθε είδους εξάρτησης.Εκτός των προγραμματισμένων δράσεων της Αστικής Εταιρείας με βάση το κατατεθειμένο στον ΟΚΑΝΑ χρονοδιάγραμμα, υλοποίησε πλήθος πρόσθετων αιτημάτων  από όλο το Β. Συγκρότημα Δωδεκανήσου.

Βασικός καταστατικός σκοπός η επίτευξη του ΕΥ ΖΗΝ και η ανάδειξη του ΠΡΟΣΩΠΟΥ.

 

Ακολουθεί η παρουσίασις του έργου της Αστικής Εταιρείας “Ιπποκράτης”

Σχολική Κοινότητα δράσεις που αφορούν γονείς.

 

Με τηνσυνεργασία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των Διευθύνσεων των Σχολείων οργανώθηκαν και λειτούργησαν :

  • ΔιαΖώσης Ομάδες Γονέων με παιδιά στην προσχολική ηλικία σε συνεργασία με τον Βρεφονηπιακούς Σταθμούςτου Δήμου Κω.

  • Ομάδα με Γονείςπαιδιών που φοιτούν στο Επαγγελματικό Λύκειο Κω και σε Επαγγελματικά Λύκειατης Ρόδου. Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Ρόδου “Δίοδος” και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Βασικός στόχος η εκπαίδευσις και ευαισθητοποίησις των γονιών σε θέματα

ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, επικοινωνίας, αυτοεκτίμησης, έκφρασης

συναισθημάτων, οριοθέτησης, κατανόησης αναγκών κ.α. Οι γονείς μέσα από την λειτουργία της ομάδας, διαβαθμισμένες αναλόγως της ηλικίας των παιδιών, μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, αξιοποιώντας βιωματικές τεχνικές, ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται στο δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών, κατανοώντας το μυστήριου του γάμου και το νόημα της οικογένειας.

 

  • ΔιαδικτυακάΣεμινάρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γονέων με παιδιά στην

εφηβεία σε συνεργασία με το 1ο Ιπποκράτειο Λύκειο Κω και 1ο Γυμνάσιο Κω  με την

εξής Θεματολογία :

  • ‘’Ενδυναμώνοντας την σχέση γονέων-παιδιών, κτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας’’.

  • ‘’Άγχος των εξετάσεων. Οδηγός επιβίωσης’’.

  • ‘’Επικοινωνία στην οικογένεια. Βασικές ικανότητες ενεργητικής ακρόασης.’’

 

 

  • Σχολική Κοινότητα-δράσεις που αφορούν μαθητές εντός σχολικού πλαισίου.

 

  • ΔιαζώσηςΟμάδα έφηβων -1 τμήμα- στο 1ο Γυμνάσιο Κω Ιπποκράτειο (η δράση είναι σε εξέλιξη) εντός του βασικού ωρολογίου σχολικού προγράμματος, με θέμα : ‘’Εφηβεία και Σχολική Ζωή’’ με στόχο  μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια, να βοηθήσουμε στην  κοινωνικό-συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών. Είναι προγραμματισμένα συνολικά -7- εργαστήρια με τους μαθητές.

 

  • Σχολική Κοινότητα-Δράσεις που αφορούν Εκπαιδευτικούς.

 

  • Διαδικτυακό Σεμινάριο(διάρκειας -4- ωρών) με συμμετοχή Εκπαιδευτικών από το Γυμνάσιο Λειψών με θέμα: ‘’Εκπαίδευση στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας . Αξιοποίηση βιωματικών τεχνικών’’.

  • Διήμερο Διαδικτυακό Σεμινάριο ενδυνάμωσης και εμψύχωσης Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Ρόδου ‘’Δίοδος’’. Στόχοςη αξιοποίηση στον επαγγελματικό  ρόλο του Εκπαιδευτικού,αποθεμάτων, ικανοτήτων και αξιών αλλά και η δικτύωση των Κέντρων Πρόληψης Ρόδου και Κω.

  • Εποπτικές Συναντήσεις με Εκπαιδευτικούς Β΄/θμιας για την υποστήριξη τους στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας.

  • Εργαστήριο Διαδικτυακό Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συμμετείχαν –32- Εκπαιδευτικοί) σε συνεργασία με τις Δ/νσεις των Δημοτικών Σχολείων Κεφάλου και Αντιμάχειας με θέμα: ‘’Ενδυναμώνοντας την σχέση εκπαιδευτικού και γονέα, κτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας στην σχολική κοινότητα‘’.

  • Διαζώσης Βιωματικό Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας με θέμα: ‘’Αντλούμαι αποθέματα Ενδυναμώνουμε τον επαγγελματικό μας ρόλο’’ (συμμετοχή

-17- Εκπαιδευτικών).

 

 

 

  • Δράσεις στην Ευρύτερη Κοινότητα

 

  • Υλοποίησις και παρουσίασις της KοινωνικήςΈρευνας με θέμα: “Το προφίλ της οικογένειας στο νησί της Κω”.Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της έρευνας ήταν περίπου -6- μήνες.Στα πλαίσιατης έρευνας αυτής, διερευνήθηκε το ψυχολογικό προφίλ της οικογένειας, τα ποσοστά της ταύτισης και της εσωτερίκευσης,της ιδεολογίας της οικογένειας καθώς επίσης και οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο. Συμπληρώθηκαν διαζώσης και διαδικτυακά -313- έγκυρα ερωτηματολόγια ενηλίκων και  -295- μαθητών, δείγμα επαρκές για την στατιστική ανάλυση.

Είναι η πρώτη κοινωνιολογική έρευνα μελέτης των ποιοτικών χαρακτηριστικών τής

Οικογένειας εις την κώ.

 

  • Ομιλία-παρουσίαση των δράσεων και των προγραμμάτων μας, σε Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους Εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων Καλύμνου &Τελένδου, το οποίο διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Δ/νση Α΄/θμιας και Β΄/θμιαςΕκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Συμμετείχαν -65-Εκπαιδευτικοί.

 

  • Εκδήλωσις με θέμα: “Ο φιλόσοφος, στοχαστής και συγγραφέας Χρήστος Μαλεβίτσης”. Ο ΧρΜαλεβίτσηςήταν εξέχουσα μορφή των ελληνικών γραμμάτων και δια του έργου του επηρέασε το φιλοσοφικό και ανθρωπολογικό υπόδειγμα.

 

  • Παρουσιάσεις βιβλίων :

    • “Ασκληπιός Ἡ Λατρεία του, τα Ιερά του”.

    • “Τελικά, τί εἷναιαὑτἡἡ Θεωρία της Σχετικότητας;”.

    • “Ὑπότήνσκιάν της Θείας Χάριτος και τήνΣκέπηντῆς Θεομήτορος”.

 

 

  • Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

  • Συμμετοχή σε τρεις Διαδικτυακές Ολομέλειες του Πανελληνίου Δικτύου.

  • Συμμετοχή στην ολομέλεια της Επιστημονικής Επιτροπής (έχουμε την τιμή ως Κέντρο Πρόληψης να συμμετέχουμε) που θα οργανώσει την 13η Πανελλήνια Συνάντηση του Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του 2022.

  • Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

  • Παρακολούθησις Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου σχετικά με τη χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom Meeting (Διοργάνωση Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης).

  • Εκπαίδευσιςεπί του υλικού που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς  Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης : "Πρόληψη κατ΄οίκον: από το Α έως το Ω"  του Κέντρου Πρόληψης "Αθηνά Υγεία". 

  • Εκπαίδευσις από τον ΟΚΑΝΑ σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας των Παρεμβάσεων Πρόληψης.

  • Εκπαίδευσις από τον ΟΚΑΝΑ σχετικά με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) ΟΚΑΝΑ-Κ.Π.

Οικονομικό Αντικείμενο (Υποσύστημα -1-) και Φυσικό Αντικείμενο (Υποσύστημα -2-).

 

  • Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Τα Κέντρα Πρόληψης Αιγαίου σχεδίασαν και οργάνωσαν μια πολύ σημαντική δράση. Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 26 Ιουνίου 2021, συνεργάστηκαν οι διεπιστημονικές ομάδες των Κ.Π. δημιουργώντας ραδιοφωνικά σποτ, τα οποία  μεταδίδονταν στο σύνολό τους από Τοπικούς ραδιοφωνικούς συνεργαζόμενους σταθμούς που εκπέμπουν τοπικά αλλά και Πανελλαδικά μέσω διαδικτύου. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν: α)η δικτύωση και συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης που τα συνδέει η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και β) η προβολή του έργου της Πρόληψης με έναν άμεσο και δημιουργικό τρόπο στην ευρύτερη κοινότητα. Συνεργάστηκαν Τα Κέντρα Πρόληψης Αιγαίου “ΠΝΟΗ” (ΛΕΣΒΟΣ)–“ΠΟΛΙΟΧΝΗ” (ΛΗΜΝΟΣ)–“ΦΑΡΟΣ” (ΣΑΜΟΣ)-“ΝΑΥΤΙΛΟΣ” (ΧΙΟΥ)–“ΘΗΣΕΑΣ”–(ΚΥΚΛΑΔΩΝ)-“ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ” (ΚΩΣ)-“ΔΙΟΔΟΣ” (ΡΟΔΟΣ).

  • Συμβουλευτικός Σταθμός

 

Η Αστική Εταιρεία “Iπποκράτης” συνεχίζει να δέχεται αιτήματα βοήθειας και να παρέχει συμβουλευτικές-υποστηρικτικές υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση προσωπικών, διαπροσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων, καθώς και γενικώς

θεμάτων ψυχικής υγείας.

  • Εκδόσεις βιβλίων

HΑστική Εταιρεία “Iπποκράτης” πρεσβεύει ότι το βιβλίο, εκτός της θησαυρισμένης γνώσης, αποτελεί ικανό υπομόχλιο κατανόησης και εμπέδωσης μίας άλλης αντίληψης  του κόσμου. Aλλωστε, θέση μας είναι ότι, μόνον ἡ αλλαγή πολιτιστικούυποδείγματος παρέχει ασφαλές πλαίσιο αναφοράςτων προγραμμάτων πρόληψης.Τα βιβλία αποστέλλονται κυρίως, πέραντωνKοινωνικών Φορέων καιΠολιτιστικών Συλλόγων,  στουμαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και στους Εκπαιδευτικούς.

α) “Η Ιστορίατης Κω διαμέσου τωνταχυδρομικών σφραγίδων και γραμματοσήμων απότηνΟθωμανική κατοχήως την Ενσωμάτωση μετην Μητέρα Ελλάδα (1947)”. Συγγραφέας τουέργου ὁ Ιατροφιλόσοφος Τιμολέων Κουτσουράδης. Μετο παρόν βιβλίο, αναδεικνύεται ἡ ιστορίατου τόπου και διατηρείται η ιστορική  μνήμη.

β) “Ὑπότήνσκιάντης Θείας Χάριτος καιτήνΣκέπηντῆς Θεομήτορος”,του ΑρχιεπισκόπουΤσεμποξάρσκυκαιΤσουβάσκυ Νικολάου. Μετάφρασηαπό το ρωσικό πρωτότυπο,  από τον κ. ΙωάννηΒαμβακά, Φυσικό, καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης. Μετο παρόν βιβλίοαναδεικνύεται ἡ σημασία τουασκητικού τρόπου του βίου, θέμαεξαιρετικά σημαντικόστηνπαρούσαεποχή  τουευδαιμονισμού.Επίσης περιγράφεται ἡ ζωή ανθρώπωνκαιΕκκλησίαςυπό καθεστώςδιωγμού. Σημαντικό δε είναιτο γεγονός τηςελληνικής παρουσίας στην περιοχή τουΕύξεινου Πόντου.

γ) “Ασκληπιός Ἡ Λατρεία του, ταΙερά του”. Συγγραφέας τουέργου ο κ.Θεοδόσιος Διακογιάννης, με πολυετήδιακονίαειςτο ΔιεθνέςΙπποκράτειοΊδρυμα Κω. Γνώστης του πνεύματος και των αντιλήψεωντων αρχαίων χρόνων. Τοβιβλίοαυτό, πέραν τηςουσιώδουςσυνδέσεως μετηνιστορίατης Κω, λόγω του διασωζόμενου χώρου τουΑσκληπιείου, αναδεικνύει τοδιαχρονικό αίτημα τουανθρώπου διατην Ίαση καιτην σχέση του μετοΙερό.

δ) “Τελικά, τί εἷναιαὑτἡ ἡ Θεωρία της Σχετικότητας ”,βιβλίο του ΛέοντοςΛαντάου, Ρώσου Φυσικούκαι κατόχου βραβείου Νόμπελ. Καιαυτότο έργο είναι μετάφραση εκ τουρώσικου πρωτοτύπου, υπό του κ.ΙωάννουΒάμβακα, Φυσικού, Καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης. Γνωρίζοντας ότι ἡεκπαιδευτική πολιτική δεν περιλαμβάνει τηνγνώσητης σύγχρονηςφασικής, διότι ἡ κατανόηση  της ανατρέπει στερεότυπα καιαντιλήψεις,εκδίδουμετον παρόντα τόμο διά νααξιοποιηθείστηνσχολικήκοινότητα.

ε) Έκδοση του πονήματος του κυρίου Θεοδόση Διακογιάννη, “ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΩ”.Σκοπός της εκδόσεως είναι η απότιση φόρου τιμής στην Εβραϊκή Κοινότητα Κω, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η προαγωγή της πολιτιστικής καλλιέργειας εκπαιδευτικών και μαθητών, συνιστώσες ουσιαστικές στην εκπλήρωση του καταστατικού μας σκοπού.

ζ) Έκδοση του πονήματος του Νομικού και Συγγραφέα Βασίλη Χατζηβασιλείου με τίτλο: “ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”, Ιστορικό Θεατρικό έργο. Mε την έκδοση αυτή υποστηρίζεται η ιστορική μνήμη, η πνευματική καλλιέργεια και αποδίδεται φόρος τιμής σε πρωταγωνιστή της δημιουργίας του εθνικού κράτους. Το βιβλίο διενεμήθη στους μαθητές των Γυμνασίων Κω και Νισύρου.

η) Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, ὁ Σύλλογος Μικρασιατών Κω “Ὁ Ηρόδοτος” και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος  ἈλέκοςΜαρκόγλου με την συνεργασία της Αστικής Εταιρείας“Ιπποκράτης”  συνέβαλαν στην ιδέα της έκδοσης σχετικού λευκώματος, με σκοπό την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

θ) Στα πλαίσια του προγράμματος Πόλεων και Τόπου Παιδεία, του ΠρωτοκόλλουΣυνεργασίας της Αστικής Εταιρείας “Ιπποκράτης” και  του Κέντρου  Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου “ΑΡΤΕΜΙΣ”, εξεδόθη υπό την Αστική Εταιρεία βιβλίο σχετικό με τα “Πυργόσπιτα της Λέρου”. Το πόνημα είναι προϊόν εργασίας της κα Δάφνης Κ. Ασλανίδη και θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη του Προγράμματος σε θέματα ιστορίας, αισθητικής, παραδόσεως κα. Το βιβλίο διανεμήθηκε σε όλους τους μαθητές των Γυμνασίων της Λέρου, προκειμένου να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια των μαθητών.

 ι) Η Αστική Εταιρεία “Ιπποκράτης” μερίμνησε δια την επανέκδοση του βιβλίου: “Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία” του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Το βιβλίο αυτό είναι ο οδηγός του επιχειρείνεπί θεμάτων πολιτισμού και αισθητικής, το δε ιδιαίτερο κεφάλαιο Κώων Βίος περιγράφει τις θέσεις της για την Κω.

  ια) Στα πλαίσια των προγραμμάτων  ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΜΕΛΩ, ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΙΑΣΕΩΣ και ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝΚΩΟΥ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩ, η Αστική Εταιρεία εξέδωσε το βιβλίο ΟΣΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΣΚΗΝΟΥΡΙΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΚΩ.Συγγραφέας του ποιήματος αυτού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

ιβ) Στα πλαίσια του προγράμματος , ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΠΑΡΕΘΛΟΝΤΟΣ, η Αστική Εταιρεία εξέδωσε ειδικό τεύχος για το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΙΩΝ, με συγγραφέα τον Γεώργιο Καραβίτην.

ιγ)Στα πλαίσια του προγράμματος ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, η Αστική Εταιρεία εξέδωσε το βιβλίο Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΟ 1935 ( το Αυτοκέφαλο, ο Πετροπόλεμος, οι διώξεις) με συγγραφέα τον ιατρό Κωνσταντίνο Κογιόπουλο. Πρόκειται περί ιδιαίτερου ποιήματος, αναδεικνύοντας την προσωπικήνστάσιν του Καλυμνιακού λαού έναντι των βλέψεων των Ιταλών κατακτητών.

Ιδ) Στα πλαίσια των προγραμμάτων ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ και ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ, η Αστική Εταιρεία εξέδωσε το βιβλίο-λεύκωμα του ιατρού Κωνσταντίνου Κογιόπουλου Η ΚΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1933.

  Με το ποίημα αυτό αναδεικνύεται η κοινωνική διαστρωμάτωση, η ανθρωπολογική αποτύπωση στον τόπο της εξέλιξης της κοινωνίας και η οργάνωση της πόλης μέχρι το σεισμό.

  Όλες οι εκδόσεις είναι ενταγμένες εις την φιλοσοφία μας και εξυπηρετούν θεματικές ενότητες, αξιοποιείται από την σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές) και λειτουργεί ως ΑρχιμήδειονΣημείον της αυτοσυνειδησίας.

 

  • Σήματα,λογότυποι

Η Αστική Εταιρεία έχει σχεδιάσει και παράξει σειρά σημάτων και λογοτύπων σχετικών με τις θεματικές ενότητες, ώστε να απεικονίζεται ο συμβολισμός της πράξεως.

  • ΠρόγραμμαΕΣΤΙΑ

Η Αστική Εταιρεία “Iπποκράτης”, με την ευλογία και συνεργασία της Ιεράς ΜητροπόλεωςΚώου και Νισύρου, του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω και του 5ου Δημοτικού Σχολείο Πόλεως Κω, συνεχίζει την υλοποίησιν τουΠρογράμματος“ΕΣΤΙΑ”,το οποίο αφορά την οικογενειακή ζωή, τις τελετές καιτελετουργίες, την φιλοσοφία της κουζίνας και την οικιακήοικονομία, με τη συμμετοχή Mαθητών, Eκπαιδευτικώνκαι Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Κω.

 

  • Συμβολικό Κεφάλαιο-Βάρβαρα

 

Η Αστική Εταιρεία “Iπποκράτης”, επιχειρεί και στον τομέα αναδείξεως των άυλων πόρων της νήσου Κω και του λεγόμενου Συμβολικού Κεφαλαίου, με αιχμή τα Βάρβαρα ως συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, επομένως ως κατεπίστευμα, το οποίον οφείλουμε να αναδείξουμε και να παραδώσουμε.

Με το Πρόγραμμα “Κώων Βίος-Συμβολικό Κεφάλαιο-Βάρβαρα” και με τη συνεργασία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Κω, δεν περιοριζόμαστε στην επετειακή αναπαράσταση, αλλά με την σύμπραξη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, επικαιροποιούμε την μορφή τους (παραγωγή μπάρας) ώστε να είναι πλέον οικείο στο μαθητή και παρασκευαζόμενη η μπάρα στο σπίτι να είναι πλέον μέρος, του κολατσιού ή και του πρωινού.

Δια την πληρέστερη μελέτη, σχεδιασμό, παρουσίαση και εκτέλεση του έργου συστήθηκε Ομάδα Εργασίας, από τους κο Μιχάλη Ποταμούση, Αρχιμάγειρα, κα Πόπη Μαλαχία, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, κο Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, Δ/ντήτου5ουΔημοτικού Σχολείου Πόλεως Κω, κοΓιώργοΜαστρογιώργη Τυπογράφο και κο Χαράλαμπο Τσατσαρώνη, Δ/ντή Δημοτικής Τηλεόρασης Κω.

 

 

 

  • Κώων Βίος

 

Προκειμένου να πορευθούμε επί τη βάση σαφούς πλαισίου αναφοράς ο

συνεργάτης της Αστικής Εταιρείας “Iπποκράτης” κος ΜιχἀληςΧαραλαμπίδης συνέταξε σχετική μελέτη η οποία υπό τον διακριτικό τίτλο: “Κώων Βίος”, δημοσιεύθηκε ως αυτοτελές κεφάλαιο στο βιβλίο ‘’Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία, Κώων Βίος’’.

Η μελέτη διαλαμβάνει τη φιλοσοφία και τους στόχους της παρουσίας της ΑστικήςΕταιρείας “Ιπποκράτης” δια των οποίων υπηρετούνται οι καταστατικοί σκοποί.

 

  • Εργαστήρια Ψηφιδωτών

 

Στα πλαίσια του Προγράμματος “Κώων Βίος-AνάκτησηEλληνικούTρόπου του Bίου” με την ευλογία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτουκΝαθαναήλ συνεργαζόμαστε με το Εργαστήριο Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου. Σκοποί του εργαστηρίου πέραν της διασώσεως της τεχνικής, η καλλιέργεια της αισθητικής, της υπομονής, της δημιουργίας και η ανάδειξις“μαστόρων” για την Προαγωγή του Καταπιστεύματος του Ψηφιδωτού.

Παράλληλα το Εργαστήριο Ψηφιδωτών οργάνωσε και λειτουργεί σχετικό Βιωματικό Εργαστήριο στο 5οΔημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω. Το όλο εγχείρημα εγκαινιάστηκε με Έκθεση έργων ψηφιδωτού των μαστόρων ΝικολάουΜίγκλη και Δαυίδ  Χατζηδαυΐδ, το καλοκαίρι του 2021 στην Αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κω (πρ. ΧΑΝΙ).

 

  • Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών-ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 

Η κορυφαία στρατηγική συμμαχία της Αστικής Εταιρείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ είναι η υπογραφή ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΕΩΣ, ομού μετά της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, με την ΜΚΟ της ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, διάρκειας δέκα (10) ετών.

Πρόκειται περί οργανώσεως διεθνούς εμβέλειας, με ισχυρή τεχνογνωσία.

Τα βασικά έργα αφορούν προγράμματα ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας.

 

  • Κτιριακό Συγκρότημα Πρώην Εβραϊκής Συναγωγής-Χάβρα

 

Το ιστορικό κτίριο της ΠρώηνΕβραϊκής Συναγωγής-Χάβρα, η Αστική Εταιρεία“Iπποκράτης” δια ιδίων πόρων το επισκεύασε και το αποκατέστησε εκ βάθρων. Κτιριακό Συγκρότημα ιστορικής σημασίας της αφανισθείσας κοινότητας των Εβραίων της Κω, ιδιαίτερης αισθητικής, δεν επιτρέπεται να παραδίδεται στη φθορά του χρόνου. Αναδεικνυόμενο αποτελεί κόσμημα της αισθητικής της πόλεως και τόπο ιστορικής μνήμης.

Μετά δε της υπογραφής Μνημονίου μεταξύ του Δήμου Κω και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβολαίου (ΚΙΣΕ), η Αστική Εταιρεία ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ως υπεύθυνη του χώρου, λειτουργεί ως διαμεσολαβητής δια την υλοποίησιν του Μνημονίου    (εξυπηρέτησις θρησκευτικών αναγκών των Εβραίων επισκεπτών και την διατήρησιν της  χρήσεως του συγκροτήματος δια τις ανάγκες της ΑΕ). Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στην θεματική ενότητα ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ.

 

  • Νέοι Εταίροι

 

Κατά την διάρκεια των ετών αυτών, η Αστική Εταιρεία ‘’Ιπποκράτης’’ απέκτησε νέους εταίρους η συμμετοχή των οποίων μας περιποιεί τιμήν και εμπλουτίζει το δυναμικό μας.

Το Δ.Ι.Ι.Κω φορέας του πνεύματος της Ιπποκρατικής ιατρικής με κύρος και ακτινοβολία επιχειρεί για την ανάδειξη του Ιπποκρατικού πνεύματος. Ο κος Αριστοτέλης Α. Παυλίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ και τ. Υπουργός και τα Μέλη του Δ.Σ του Δ.Ι.Ι.Κω εργάζονται αόκνως για το σκοπό αυτό.   

Το Κέντρο  Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου “ΑΡΤΕΜΙΣ”, είναι πηγή πολιτισμού από δεκαετίες. Έχει συνεισφέρει πολλά στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νήσου Λέρου και έχει μεταλαμπαδεύσει τεχνογνωσία εντός και εκτός Ελλάδος.

  Το ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΝ ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ ΤΗΣ Καλύμνου, ιστορικό σωματείο, κυψέλη πνευματικότητας, πολιτισμού και Πατριωτισμού.

  Ο Σύλλογος Μικρασιατών ΚΩ ΗΡΟΔΟΤΟΣ, φορέας του πολιτισμού της Ιωνίας, της ιστορικής μνήμης και ιστορικής αυτοσυνειδησίας.

 

  Η παρουσία των νέων εταίρων στους κόλπους της ΑΕ, θα εμπλουτίσει και θα αναζωογονήσει τις σκέψεις μας.

  Η συμμετοχή τουςπεριποιείτιμήν στην ΑΕ και τους καλωσορίζουμε στην οικογένεια μας.

 

Πρωτόκολλο Συνεργασίας

 

Η Αστική Εταιρεία ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (ΑΕ) έχει συνάψει, στα πλαίσια της στρατηγικής της, πρωτόκολλα συνεργασία με σχολικές μονάδες και φορείς.

Με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας (ΠΣ) διασφαλίζεται η σύμπραξις των συμβαλλόμενων και η ολοκλήρωσις του έργου.

Η ΑΕ έχει υπογράψει τα εξής ΠΣ

  1. με Ιερά Μητρόπολη Κώου Νισύρου και το ΔΙΙΚΩ (πρόγραμμα ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΜΕΛΩ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΙΑΣΕΩΣ)

  2. με το 5ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως ΚΩ( πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ : οικογένεια, οικογενειακή τράπεζα, οικογενειακές λειτουργίες, οικιακή οικονομία, φιλοσοφία κουζίνας, ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΚΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗ, ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΝ ΠΡΟΪΟΝ)

  3. με το 6ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Κω (πρόγραμμα Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΜΟΥΣΕΙΟ)

  4. με το ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Καλυμνίων (κοινωνιολογικές μελέτες, πρόγραμμα πολιτιστικών παρεμβάσεων)

και

  1. με το ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (πρόγραμμα μελέτης του οικογενειακού προφίλ νήσου Καλύμνου, θέματα ιστορικής αυτοσυνειδησίας)

 

 

 

 

 

 

  • Από τον “Ασκληπιό στην Οσία Μελώ -Tο Διαχρονικό Αίτημα της Ιάσεως

 

Η Αστική Εταιρεία ‘’Ιπποκράτης’’ υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου και το Δ.Ι.Ι.Κω με σκοπό να υλοποιηθεί το έργο:“Από τον Ασκληπιό στην Οσία Μελώ -Tο Διαχρονικό Aίτηματης Ιάσεως”.

Το επιστημονικό έργο του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτουΚώου και Νισύρου κΝαθαναήλ για την Οσία Μελώ, το Ασκληπιείο Κω και το προσκύνημα της Οσίας Μελώ εις την Βουρίνα της Κω απετέλεσαν τα βασικά σημεία αναφοράς και εκκίνησης

Το έργο περιλαμβάνει: 1)Xάρτη της Κω με ανάδειξη και περιγραφή όλων των τόπων, διαχρονικώς, των σχετικών  με την ίαση, 2) Έκδοση Βιβλίου σχετικού με τον Ασκληπιό, 3) Εκπόνηση μελέτης σχετικά με την ίαση και την λαϊκή θρησκευτικότητα και 4) Έκδοση σχετικής μονογραφίας.

      Για το σκοπό αυτό συστήθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους, κοΤίμο

Κουτσουράδη-Ιατρό, κοΘεοδόσηΔιακογιάννη, Συγγραφέα, κοΑθανάσιο Μουστάκη-

Θεολόγο, κοΜιχάλη Σοφό, Αρχιτέκτονα-Μηχανικό. Ο χάρτης δίγλωσσος(ελλ/αγγλ), έχει εκδοθεί και από το φθινόπωρο του 2022 θα αξιοποιηθεί καταλλήλως.

 

Όλα τα ανωτέρω δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συνεργασία και στήριξιν προσώπων και φορέων.

Ευχαριστούμεν λοιπόν εκ βαθέων τον ΣεβασμιώτατονΜητροπολίτηνΚώου και Νισύρου κ Ναθαναήλ, την Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, το  Κέντρο  Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου “ΑΡΤΕΜΙΣ”, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω, το 6ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Κω, το Αναγνωστήριο ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ, τονΣύλλογον Μικρασιατών Κω ΗΡΟΔΟΤΟΣ, το Κέντρον Πολιτισμού και Ιστορίας Δήμου Καλυμνίων, το Επαρχείον Καλύμνου.

Επίσης  τους συνεργάτες της Αστικής Εταιρείας ‘’Ιπποκράτης’’: κο Μιχάλη Χαραλαμπίδη,κοΘεοδόσηΔιακογιάννη, κοΚώστα Κογιόπουλο, κοΜιχάλη Σοφό, κοΤίμοΚουτσουράδη,κοΑθανάσιοΜουστάκη, κοΔημήτρη Παπαμιχαήλ,κοΜιχάληΠοταμούση,  κοΓιώργοΜαστρογιώργη, κα Πόπη Μαλαχία, και Φιλιάννα Οικονόμου, καΠελαγία Ματθαίου, κοΑλέκο Μαρκόγλου, κα Ελένη Διακοπαναγιώτη,κοΙωάννη Βαμβακά, τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κο Ιωάννη Παπαδομαρκάκη, την Διεύθυνση και το Προσωπικό των Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω, Νηπιαγωγεία,Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια Επαρχείου Κω και Καλύμνου,  την Δημοτική Τηλεόραση Κω και όλα τα Μ.Μ.Ε έντυπα και ηλεκτρονικά.

Είμεθα υπερήφανοι διά την δημιουργίαν Δικτύου Συνεργατών, διότι η παρουσία των μελών του, πολλαπλασιάζει την δυναμικήν τής ΑΕ και αξιοποιούμεν την δημιουργικότητά τους.

Επίσης, τους Εταίρους  και τα Μέλη του Δ.Σ της Αστικής Εταιρείας ‘’Ιπποκράτης’’, το Επιστημονικό Προσωπικό, καθώς και την κα Πέγκυ Μήλα-Γραμματεία.

 

            Τέλος, και επειδή η παρουσία τής ΑΕ αντανακλά τά πρόσωπα των εταίρων και θεωρούμεν καθήκον μας να δικαιώνουμε την εμπιστοσύνην τους, εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς όλους, ιδιαιτέρως όμως προς την ΙεράνΜητρόπολινΚώου και Νισύρου και προς τον Δήμον Κω.

Η Αστική Εταιρεία ‘’Ιπποκράτης’’/Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας υπηρετώντας την Πρόληψιν και την ψυχοκοινωνικήν Υγείαν υποστηρίζει την ανάδειξιν πολιτιστικού προτύπου ικανού να νοηματοδοτήσει τον τρόπο του βίου, να υποστηρίξει την ανάδυσιν του προσώπου, να λειτουργεί κατά τρόπον συμβολικό, να υπηρετεί το ευ ζειν και να υπερβαίνει τις ανάγκες της φύσεως του.

 

 

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ                Ο  Επιστημονικός Διευθυντής  Ο Αν. Επιστημονικός Δ/ντής

 

 

Διονυσία Τελλή-ΤσιμισίρηΔημήτριος Κ.Γερούκαλης               Νικηφόρος Φάρκωνας

 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ