ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Για το θέμα του ΕΦΚΑ θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής»
Πολιτική
14/09/2022

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Όσοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης - αναφέρομαι στη διοίκηση του ΕΦΚΑ- οφείλουν να σέβονται την κυβέρνηση που τους τοποθέτησε, τους αιρετούς εκπροσώπους της και κυρίως το δημόσιο χρήμα.

Η διακήρυξη του ΕΦΚΑ με την οποία ανακοινώνει μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση των υπηρεσιών του στη Ρόδο, ενώ έχει ιδιόκτητο ακίνητο στην Πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού (πρώην πλατεία Φώκιαλη) που παραμένει αναξιοποίητο, συνιστά πρόκληση.

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να παρέμβει άμεσα.

Γιατί όταν προκαλείται το δημόσιο αίσθημα, όταν δημιουργούνται σκιές και δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της κυβέρνησης, οφείλει να πάρει θέση από τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος είχε ανακοινώσει την ανακατασκευή του ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΦΚΑ στην Πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού (πρώην πλατεία Φώκιαλη) στη Ρόδο, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Υπενθυμίζω ότι σε ερώτηση που είχα καταθέσει στις 31 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην απάντησή του ενημέρωνε εγγράφως ότι μέσα στο Νοέμβριο του 2021 επρόκειτο να υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα για την ενίσχυση της στατικότητας και του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έγγραφη αυτή απάντηση του Υπουργείου, γινόταν γνωστό ότι τον Ιανουάριο του 2023 επρόκειτο να παραδοθεί η μελέτη για την αποπεράτωση του κτιρίου που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση και την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ θα ακολουθούσε διαγωνισμός και η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο θα είχε υπογραφεί έως τον Δεκέμβριο του 2023 για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση των έργων.

Όλα αυτά εγγράφως και με την υπογραφή του Υπουργού.

Ξαφνικά όλα σταμάτησαν, δεν έγινε τίποτα, δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση παρά τις διαρκείς οχλήσεις μου και τη νέα ερώτηση που κατέθεσα.

Μέχρι που η διοίκηση του ΕΦΚΑ δημοσιοποίησε τη διακήρυξη για τη μίσθωση ακινήτων από ιδιώτες.

Θα καταθέσω αύριο επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παραθέτω τις δύο ερωτήσεις που κατέθεσα και την έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας  για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους».

 

 


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση του ιδιόκτητου κτιρίου του ΙΚΑ για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η κοινή λογική επιτάσσει την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου για να στεγάζονται υπηρεσίες και να μην αναγκάζονται φορείς του δημοσίου να νοικιάζουν κτίρια από ιδιώτες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη Ρόδο, ο ΕΦΚΑ έχει τη δυνατότητα να στεγαστεί σε ιδιόκτητο κτίριο.

Από το 2017 υπήρχαν ακίνητα του κλάδου «Κύριας Σύνταξης» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που περιήλθαν αυτοδικαίως στον ΕΦΚΑ, όπως το οικόπεδο στη θέση Επτά Βαγιές στο δρόμο Ρόδου-Λίνδου αλλά και ιδιόκτητο κτίριο στην Πλατεία Φώκιαλη.

Το τελευταίο, παλαιότερα, είχε κριθεί ακατάλληλο αφού θα έπρεπε να προηγηθούν εργασίες για την ανακατασκευή και διαμόρφωση του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κόστος ανακατασκευής θα ήταν μικρότερο, συγκριτικά με το κόστος που καταβάλλει επί σειρά ετών το ΙΚΑ και μετέπειτα ο ΕΦΚΑ για να στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια στα οποία καταβάλλει ενοίκιο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία η διοίκηση του ΕΦΚΑ για την εκπόνηση μελέτης ανακατασκευής και διαμόρφωσης του ιδιόκτητου κτιρίου στην Πλατεία Φώκιαλη στη Ρόδο για να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ;

  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελετών για την ανακατασκευή και την αποπεράτωση του έργου και πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί;

  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΕΦΚΑ στη θέση Επτά Βαγιές στο δρόμο Ρόδου-Λίνδου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου