Ολοκληρώθηκε το 1/3 του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού ΔΕ Κω
Πολιτική
29/09/2022
Δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Βιολογικού ΔΕ Κω

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης, ανακατασκευής και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού ΔΕ Κω, που έχουν φτάσει στο 1/3 του έργου . Η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται στο προσκήνιο και υλοποιεί μελέτες και έργα με ιδίους πόρους τόνισε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις , μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Κώστα Ζαχαρό και τον Χημικό Μηχανικό και Διευθυντή των  Βιολογικών Καθαρισμών του νησιού μας Πέτρο Λιοδάκη καθως και την Βαγγελίτσα Καζαμια προϊσταμένη τμήματος χημικών αναλύσεων, ποι οποίοι παγματοποίησαν επίσκεψη για την πορεία του έργου.

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως ο βιολογικός της ΔΕ Κω προορίζονταν για 33.000 κατοίκους, έφτασε  τους 50.000, ενώ η επέκταση  προβλέπει να εξυπηρετήσει 65 χιλιάδες ισοδύναμου πληθυσμού. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 4.747.758,63  επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ο οποίος τόνισε πως η ανακατασκευή του βιολογικού της Κω, έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε  στα έργα αποχέτευσης και διαχείρισης των Λυμάτων στο νησί, στην ΔΕ Ηρακλειδών δηλαδή Αντιμάχεια και Μαστιχάρι από όπου τα λύματα θα καταλήγουν με τη βοήθεια των αντλιοστασίων στον Βιολογικό της  Καρδάμαινας, όπως επίσης και στον υπό κατασκευή Βιολογικό Κεφάλου  ο οποίος θα παραδοθεί το 2023. 

Να σημειωθεί, ότι το έργο της επέκτασης του Βιολογικού της ΔΕ Κω -προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ και τελικού κόστους 4.747.758,63

ευρώ, ενταγμένου στο πρόγραμμα “Τρίτσης”  από τον Ιανουάριο του 2019- εκτελείται βάσει του ίδιου συστήματος με το αρχικό έργο, το οποίο δημοπρατήθηκε το 1989, του παρατεταμένου δηλαδή αερισμού που είναι και το πιο ευέλικτο.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ