«Ν. Σαντορινιός:Ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού» Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πολιτική
12/09/2020

Νεκτάριος Σαντορινιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου 

 Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφορικά με τις δυσκολίες κατά την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας προς περιορισμό της διασποράς του Covid-19 για τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία,κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες της  Γενικής Γραμματείας Αθλητισμούοι υποδείξεις και οι περιοριστικοί όροι για την συμμετοχή των αθλητικών Σωματείων στη διεξαγωγή δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της προστασίας από τον Covid- 19, επιφέρουν ένα δυσανάλογο, για τα οικονομικά τους, βάρος, χωρίς παράλληλα να προβλέπεται η ελάχιστη στήριξη από την Πολιτεία.

Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Σωματείων έχει δημιουργήσει και σχετική απόφασηπου ορίζει ότι οι προπονήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο σε μικρά γκρουπ, μέγιστης δυναμικότητας των 9 ατόμων, αφού, όπως είναι γνωστό, οι φιλικοί αγώνες για τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα νοούνται ως προπονήσεις και ως εκ τούτου, η διεξαγωγή τους κατά την περίοδο προετοιμασίας των ομάδων, τίθεται εν αμφιβόλω. Ενώ, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν τα  αθλητικά σωματεία μπορούν να διεξάγουν φιλικούς αγώνες, κατά την προετοιμασία τους για την νέα αθλητική σεζόν, σε περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Όπως σημειώνεται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση,εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της υποχρεωτικής πολύμηνης αναστολής κάθε αθλητικής δραστηριότηταςκαι θα πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της λειτουργίας τους και στη στήριξή για την εφαρμογή των κανόνων προστασίας.

Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν την «καρδιά» της ανάπτυξης του αθλητισμού και το όχημα για το προοδευτικό πέρασμα στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου, διακρίσεων και διεθνούς αναγνώρισης. Η Ερώτηση, που συνυπογράφει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει άμεσα να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και στους αθλητές, τον οποίο η παραπομπή τους για εξετάσεις ανίχνευσης, κρίνεται σκόπιμη.