Ολοκληρώθηκε η μεικτή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Πολιτική
16/11/2022

Σε  τακτική μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη)  συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κω στις 16 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη , σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 65, 67 και 69 του Ν. 3852/2010 (όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν) και το άρθρο 78 του Ν. 4954/2022 (ΦΕΚ 136/9-7-2022, Τεύχος Πρώτο).

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θ.Νικητράς έκανε μια σύντομη αναφορά, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ  όπου συμμετείχε και εξέφρασε τα θεμά συλλυπητήρια για την απώλεια του αρχιτέκτονα των τεχνικών υπηρεσιών Γιώργου Σιδέρη και ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός έθεσε το ερώτημα γιατί δεν μπήκε το θέμα της κατοικίας του αγροτικού γιατρού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα  θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι τα παρακάτω:


1. Ανακήρυξη του Κύπριου ποιητή και ακαδημαϊκού κ. Κυριάκου Χαραλαμπίδη σε επίτιμο δημότη (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος, κα Βλάχου Σεβαστή).

 

Στην εισήγηση της η κ.Βλάχου ανέγνωσε λίγα στοιχεία από τις δράσεις και την προσωπικότητα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη,  ο οποίος ανέπτυξε μεγάλη δράση πολιτιστική και εκπαιδευτική, στο νησί μας. Είναι κορυφαίος ποιητής, Κύπριος στην καταγωγή και εκφράζει τον καημό της  Ρωμιοσύνης . Η υψηλή αισθητική αξία της ποίησης του Χαραλαμπίδη τον αναδεικνύει σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής και της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Τιμήθηκε τρεις φορές με Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου, μία φορά με Κρατικό Βραβείο Ποίησης Ελλάδας, δύο φορές με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και με το ‘Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας’, κ.ά. Από το 2013 είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Κλάδος Ποίησης).

Για το έργο του ποιητή, αλλά και τις  προγραμματισμένες εκδηλώσεις  που θα γίνουν τέλος Νοεμβρίου, στο νησί μας -αφιερωμένες στον μεγάλο Κύπριο ποιητή- μίλησαν ο εκπαιδευτικός κ. Μανώλης Στεργούλης, η κ. Χριστοδουλίδη, ο κ.Ιωάννου από Λευκωσία ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους που η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού  θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του για Νόμπελ και ευχαρίστησε τον δήμο της Κω για την πρωτοβουλία του να ανακηρύξει τον κ. Χαραλαμπίδη σε επίτιμο δημότη της Κω. Η ποίηση του Χαραλαμπίδη, κάνει κύκλους όλο και ευρύτερους, και αποκτά παγκόσμια εμβέλεια που, ξεπερνώντας τα σύνορα, απευθύνεται στον κόσμο όλο και αφορά τον κόσμο όλο. Για την ευαισθησία του ποιητή όπως την αντιλαμβάνονται οι μαθητές, επίσης μίλησε η εκπαιδευτικός κ.Αμοιρίδου και η κ. Μαρία Ψύρη διευθύντρια του 1ου δημοτικού σχολείου Κω και αναφέρθηκε στην επικείμενη εκδήλωση όπου οι μαθητές του σχολείου θα έρθουν σε επικοινωνία με τον μεγάλο Κύπριο ποιητή, με την μεσολάβηση του κ.Στεργούλη.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής μίλησε η κ.Παρισίδη, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας, η Κως να ανακηρύξει τον Κύπριο ποιητή σε επίτιμο δημότη και σημειώσε πως η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής ψηφίζει θετικά.

Για την οικουμενικότητα του μεγάλου ποιητή, μίλησε η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και Δράση» και επισήμανε πως η Κως μπορεί να γίνει πλουσιότερη με την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη.

Ο δήμαρχος  Θεοδόσης Νικηταράς, επισήμανε πως η ανακήρυξη του Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη περιποιεί τιμή όχι για τον ίδιο, αλλά για την Κω.

Τέλος ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, μίλησε για την ευγένεια, τη ζεστασιά και την καλοσύνη που έλαβε από του Κώους  , με την απόφαση να τον ανακηρύξουν επίσημο δημότη και ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο για την όμορφη απόφαση τους.  

 

Έγκριση 3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων εξόδων Δήμου Κω οικονομικού έτους 2022 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

 

Ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, αναφέρθηκε στις ενεργειακές αλλαγές που έρχονται, που θα προκαλέσουν οικονομικά αδιέξοδα στις επιχειρήσεις, μίλησε για τις προσαρμογές που έγιναν , στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις εργασίες στα γήπεδα, Ζηπαρίου και Κεφάλου, στις ασφαλτοστρώσεις κτλ. ενώ τόνισε πως ο προϋπολογισμός  είναι  ισοσκελισμένος και επισήμανε πως  θα έρθουν το επόμενο διάστημα  οι τριμηνιαίες.

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής, ο δημοτικός σύμβουλος  Δαυίδ Γερασκλής , χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διοίκηση της δημοτικής αρχής και σημείωσε πως δεν υπάρχει αποτελσματικότητα, ούτε έργα στο νησί μας και υπογράμμισε πως τα έργα τπου γίνονται στην Κω είναι ανακόλουθα της καλής τουριστικής περιόδου. 

Η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και Δράση» αναφέρθηκε σε κωδικούς που μηδενίζονται  ή  τροποποιούνται , γεγονός  που δείχνει απραξία της διοίκησης. Αναφέρθηκε στις αντιμισθίες που συνεχώς αυξάνονται, ενώ επισήμανε πως δεν διέκρινε καμία αλλαγή στη φιλοσοφία που λειτουργεί ο δήμος και για αυτό θα καταψηφίσει η παράταξη της.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γ. Κυρίτσης συμφώνησε με την κ.Ρούφα για τις αντιμισθίες και χαρακτήρισε κοστοβόρες και ενεργοβόρες τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο δήμος για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. 

Ο δήμαρχος μίλησε για μη σοβαρότητα  και λαϊκισμό της αντιπολίτευσης  αναφορικά με τις αντιμισθίες. Ο κ. Νικηταράς, υπογράμμισε πως οι αντιμισθίες τροποποιούνται  αποκλειστικά  από την κυβέρνηση και όχι με πρωτοβουλία του δήμου.  Αναφέρθηκε σε οικονομικό στραγκαλισμό, γιατί ενώ δόθηκαν χρήματα από την κεντρική διοίκηση, αυτά δεν ισοσκελίζονται, λόγω της αύξησης της ενέργειας. Σημείωσε πως υπάρχει όραμα από την δημοτική αρχή  υπογραμμίζοντας πως έχουν συμβασιοποιηθεί πάνω από 5 εκατ. σε έργα, αναφέροντας αναλυτικά τις συμβάσεις.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ.Χρυσόπουλος αναφέρθηκε στους τομείς που  έκανε παρεμβάσεις ο δήμος , στην καθαριότητα, στο Μεταπτυχιακό, στις συμβάσεις και την τρέχουσα τριμηνιάία που θα δώσει σαφή στοιχεία.

 

Λήψη απόφασης για τη συγχρηματοδότηση του ετήσιου προγράμματος φιλανθρωπικού έργου του Οίκου Ευγηρίας «Άγιος Νεκτάριος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Ο κ.Χρυσόπουλος αναφέρθηκε στην ανθρώπινη αυτή στήριξη του ετήσιου προγράμματος φιλανθρωπικού έργου του Οίκου Ευγηρίας «Άγιος Νεκτάριος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, η οποία ξεκίνησε από το 2011 για να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες που χρήζουν βοήθειας. Ο κ.Χρυσόπουλος ζήτησε από το σώμα να ψηφίζει την συγχρηματοδότηση στα 120 χιλιάδες ευρώ έναντι 79 χιλ. που ήταν μέχρι πρότινος. 

Η Κ. Βάσω Πη εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής χαρακτήρισε εκκοφαντικά ανύπαρκτη την κοινωνική πολιτική του δήμου , αφού αρκείται μόνο στη συγκεκριμένη δράση και δεν κάνει τίποτα άλλο.

Η επικεφαλής  του Οράματος Ιωάννα Ρούφα συμφώνησε με την κ. Πη και χαρακτήρισε ανύπαρκτη την κοινωνική πολιτική του δήμου , που αρκείται στο να ζητά τρόφιμα από επαγγελματίες και επανέφερε την πρόταση της  για επέκταση της σύμβασης  με την Μητροπολίτη που πράττει εξαιρετικό έργο.

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου, επισήμανε ότι η κοινωνική πολιτική είναι παρούσα , είναι αλληλέγγυα και στηρίζει τους πάσχοντες, μέσω της Μητρόπολης, και μέσω των κοινοτήτων,  σημείωσε η κ.Βλάχου η οποία χαρακτήρισε  παραγωγικό το αποτέλεσμα και τη θητεία της υπεύθηνης της κοινωνικής πολιτικής  Σ. Κανταρζή.

Ο αντιδήμαρχος Α.Χρυσόπουλος επισήμανε πως η μείωση των τελών, τα επιδόματα covid, η αύξηση της δράσης για την Μητρόπολη, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες,  θεωρούνται κοινωνική πολιτική, τις οποίες τις κάνουμε πάντα με διακριτικότητα επισήμανε  ο αντιδήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος κ. Καλλούδης αναφέρθηκε στην μεγάλη κοινωνική πολιτική του δήμου φέρνοντας παράδειγμα, τα μειωμένα εισιτήρια, τις τροφοεπιαγές, το κοινωνικό ιατρείο, το Σβουρένειο και συνεχάρη την κ.Κανταρζή.

Ο δήμαρχος  υπενθύμισε τις κοινωνικές αποφάσεις του δήμου,  το συσσίτιο του δήμου, τις εκπτώσεις στα τέλη 50% στα νοικοκυριά και 20% στις επιχειρήσεις  και τόνισε πως δυστυχώς η αντιπολίτευση λαϊκίζει . Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ακέφαλη, η κ. Κανταρζή, είναι αποτελεσματική,  τρέχει όλη τη μέρα για να μοιράζει τρόφιμα επισήμανε ο κ.Νικηταράς, ο οποίος εξυήρε το έργο και την προσφορά της Σταματίας Κανταρζή στην κοινωνική πολιτική του δήμου.

4. Λήψη απόφασης για την έγκριση της με αριθμό 101/2022 απόφασης της Επιτροπής
Ποιότητας Ζωής (με ΑΔΑ 69ΟΩΛΕ-ΛΙ8) που αφορά εκποίηση τμήματος της Κ.Μ. 2008 Γαιών
Κεφάλου, επιφάνειας 26,80 τ.μ. και εν συνεχεία απώλεια κοινόχρηστου χαρακτήρα
συγκεκριμένων τμημάτων, μετά από αίτηση της κας Ευαγγελίας Μαραγκού του Νικολάου
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

 5. Ορισμός Δεκτικών Κωδικών Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 για Χρηματικά
Εντάλματα προπληρωμής τελών κυκλοφορίας (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος
Χρυσόπουλος).

Ψηφίστηκε ομόφωνα 

6. Λήψη απόφασης για την έγκριση μελέτης εισόδου-εξόδου οχημάτων επιχείρησης
ξυλουργείου του κ. Χαράλαμπου Κοκαλάκη από την Κ.Μ. 958 Γαιών Κεφάλου σε ανώνυμη
κτηματολογική οδό (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

 

7. Λήψη απόφασης για την ανταλλαγή της Κ.Μ. 1762 Γαιών Κεφάλου, ιδιοκτησίας κ. Ανθούλη
Λέφα του Δημητρίου & Ανθούλη Χαραλάμπου του Δημητρίου, επιφανείας 2.440,00 τ.μ., με
τμήμα της Κ.Μ. 2008 Γαιών Κεφάλου, ιδιοκτησίας του Δήμου Κω, επιφανείας 4.000,50 τ.μ.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Γ.ΚΥΡΙΤΣΗΣ:Ποιό από τα δύο ακίνητα θα δώσει ο κ.Καλούδης; Καλό είναι να ακολουθείτε πάντα η ίδια τακτική σε όλους τους συμπολίτες μας.

Ι.ΡΟΥΦΑ: Η ιδιοκτησία ανήκει στους Κώους πολίτες και προτεραιότητα έχουν οι Κεφαλιανοί. Με αυτήν την ιδεολογία η παράταξη μας ψηφίζει ῾ναι῾.

Γ.ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα το ψηφίσουμε... Έπειτα θέλησε να αιτιολογήσει την ψήφο του και η πρόεδρος κ.Τελλή του ανέφερε πως πρέπει απλά να ψηφίσει και δημιουργήθηκε μία μικρή ένταση με τον Γ.Κυρίτση να αναφέρεται στο ύψος της προέδρου γεγονός που έθιξε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Ψηφίστηκε ομόφωνα

8. Λήψη απόφασης για την παράταση του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης του ακινήτου που
βρίσκεται στην οδό Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών 3 στην Λάμπη (Εισηγητής:
Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

9. Τροποποίηση της απόφασης 113/2022 που αφορά παράταση ιδιωτικού συμφωνητικού
εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου, επί της παραλιακής οδού Β. Γεωργίου 5 ως προς το ύψος
του μισθώματος (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

0. Τροποποίηση της απόφασης 117/2022 που αφορά παράταση ιδιωτικού συμφωνητικού
εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου, επί της Ακτής Αντιγόνης Ζουρούδη ως προς το ύψος του
μισθώματος (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

11. Λήψη απόφασης για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του «Ανοικτού Κέντρου Ημέρας
Αστέγων Δήμου Κω», Πράξη με κωδικό ΟΠΣ 5130643 που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό
Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ψηφίστηκε ομόφωνα 

12. Λήψη απόφασης για την παράταση του φυσικού αντικειμένου των Πράξεων: α)
«Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες
και παροχή συνοδευτικών μέτρων ΕΠ ΕΒΥΣ ΤΕΒΑ 2015-2016 (MIS 5000139)», β)
«Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες
και παροχή συνοδευτικών μέτρων ΕΠ ΕΒΥΣ ΤΕΒΑ 2018-2019 (MIS 5029351)» (Εισηγητής:
Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

13. Γνωμοδότηση για τις μεταβολές στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον
Δήμο Κω για το σχολικό έτος 2023-2024 (Εισηγητής: Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, κ.
Εμμανουήλ Μήτρου).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

14. Γνωμοδότηση για τις μεταβολές στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον
Δήμο Κω για το σχολικό έτος 2023-2024 (Εισηγητής: Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, κ.
Εμμανουήλ Μήτρου).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

15. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού
Λιμενικού Ταμείου Κω (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς).

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία

16. Λήψη απόφασης για τον ορισμό αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής
Διαβούλευσης (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δ.Σ., κα Τελλή – Τσιμισίρη Διονυσία).

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία

17. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής
Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κω (Εισηγητής: Πρόεδρος των Σχολικών
Επιτροπών, κ. Εμμανουήλ Μήτρου).

Ψηφίστηκε ομόφωνα

 

 

Ρεπορτάζ