Για τις προσλήψεις στο δημόσιο και για την απλή αναλογική τοποθετήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο
Πολιτική
25/11/2022

Μάκης Βορίδης

Σε όλα θέματα που ταλανίζουν τους αυτοδιοικητικούς απάντησε  στην ομιλία που πραγματοποίησε στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος  ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης ξεκίνησε την ομιλία του με τα αποτελέσματα έρευνας που αφορά την δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και  ακολούθως αναφέρθηκε στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  και κυρίως  από τον ΣΥΡΙΖΑ .

Μίλησε για την απλή αναλογική ενώ  έκλεισε την τοποθέτηση του με την αναφορά στις εκλογές υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ  είναι εκείνη που θα πρέπει να έχει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι σημαντικό να κάνω εδώ μια  πρώτη αισιόδοξη αποτίμηση . Αναφέρομαι στην έρευνα του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη  των πολιτών στη δημόσια διοίκηση. Πολλές φορές η αντίληψη μας είναι εξαιρετικά αρνητική για τη δημόσια διοίκηση . Η έρευνα όμως δείχνει πως οι Έλληνες εμπιστεύονται  τη δημόσια διοίκηση και την αξιολογούν ως καλύτερη από αυτή της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας  της Ισπανίας  και της Ιταλίας. Είμαστε οριακά κάτω  από τη δημόσια διοίκηση των ΗΠΑ. Το λέω αυτό για να ξέρουμε τι έχει παραχθεί όλο αυτό το διάστημα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών που τόνισε πως  το 2016 το ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημόσια διοίκηση ήταν στο 13,2 %   ενώ το 2021 διαμορφώθηκε στο  43,7%.

«Εμείς μπορεί εδώ να σκεπτόμαστε άλλα ενώ  η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαικής Επιτροπής   θεωρεί την ελληνική δημόσια διοίκηση  ως παράδειγμα  επιτυχημένης μεταρρύθμισης. Το γεγονός ότι σήμερα στην Κύπρο ζητήθηκε ο εμπειρογνώμων για τη δημόσια διοίκηση  στην ΤΑ να είναι Έλληνας  με απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης δείχνει πολλά», τόνισε.

«Έχουμε πολλά  πράγματα να κάνουμε  Έχουμε σημαντικούς  λόγους για να είμαστε υπερήφανοι για μια δημόσια διοίκηση που έχει τα  θέματα της αλλά που βελτιώνεται και εξελίσσεται», τόνισε.

 

Θεσμική θωράκιση

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη θεσμική θωράκιση της ΤΑ.  Απάντησε στην κριτική που δέχθηκε για τις προσλήψεις στο δημόσιο και τη στελέχωση των υπηρεσιών.

«Εσείς που κάνετε την κριτική θέλετε να μας πείτε πόσες προσλήψεις κάνατε στην αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού την περίοδο 2015-2019; Να σας απαντήσω .Εγκρίνατε  21.

Εγώ έχω εγκρίνει 1.559.  Το λέω γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα μια σεμνότητα στις τοποθετήσεις. Θα έρχεστε ταπεινά και θα λέτε αυτό θέλετε. Ασκείτε  κριτική σε μας και εγκρίνατε  21 προσλήψεις. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το προσωπικό στο Β βαθμό ήταν 11.766 άτομα και τώρα είναι 10.777.  Αυτό έγινε γιατί είχαμε μόνο αποχωρήσεις.  Δεν έχει φανεί η διαφορά από τις προσλήψεις που ενέκρινα εγώ γιατί  τα οριστικά αποτελέσματα της  13Κ προκήρυξης θα  ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Βορίδης.

Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού 

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στις προσλήψεις  έκτακτου προσωπικού.

«Η διαφορά είναι τώρα στα 1000 άτομα. Τώρα είναι 2.025.  Ποιος θωράκισε την ΤΑ από  πλευράς προσλήψεων ; Η απάντηση είναι η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε.

Μίλησέ ακόμη για την κινητικότητα κάνοντας λόγο για ένα θετικό ισοζύγιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  « Παντού τα στοιχεία είναι θετικά  δηλαδή για όλες τις περιφέρειες . Η περιφέρεια Αττικής πήρε περισσότερα άτομα γιατί υπήρχε συνεχής εκροή την οποία έπρεπε να αντιστρέψουμε» είπε.

Ακόμη είναι σημαντικό όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών να υπάρχει και αξιολόγηση των εργαζομένων στο δημόσιο.  «Αν η συζήτηση στρέφεται μόνο στους αριθμούς δεν λέμε τίποτε καθώς είναι σημαντικό στοιχείο και οι επιδόσεις για τις οποίες πρέπει να εφαρμόσουμε ένα νέο σύστημα. Να μου θυμίσει ο κ. Χατζηγιαννάκης αν ψήφισαν  από το κόμμα του κάποιο από τα 13 νομοσχέδια που έχω εισηγηθεί ως υπουργός Εσωτερικών ; Εδώ καταψήφισαν την τελε-εργασία.  Επί της αρχής μάλιστα. Πως το καταφέρατε αυτό;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η απλή αναλογική

Ακολούθως ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στις συνέπειες όπως είπε της απλής αναλογικής.

«Είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου δεν υπήρχαν πλειοψηφίες.  Τι έκανε η κυβέρνηση; Έκανε κάτι που επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ .Άρχισε και μετακινούσε αρμοδιότητες και να νομοθετεί  για να διασφαλίσει την αποτελεσματική  διακυβέρνηση των περιφερειών . Μετέφερε αρμοδιότητες από τα περιφερειακά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές. Να διευκρινήσουμε πως υπάρχει θέση του τμήματος του ΣτΕ που έχει τρεις αποκλίνουσες  γνώμες. Στην ουσία το τμήμα απέχει από την έκδοση απόφασης και παραπέμπει στην Ολομέλεια. Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει απόφαση αλλά το αντίθετο. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε και να ευχόμαστε να κρίνει το ΣτΕ πως ο νόμος είναι μια χαρά. Εμείς έχουμε ψηφίσει νόμο  για το  εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ. Ωραίος ο διάλογος αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει. Όταν θα είστε κυβέρνηση, που δεν θα είστε ,  θέλετε να μας πείτε τι θα κάνετε; Θα νομοθετήσετε την απλή αναλογική ή δεν θα τη νομοθετήσετε ;  Το λέω αυτό γιατί θεωρώ θεσμικά προκλητικό και δημοκρατικά προκλητικό  για ένα  πολιτικό κόμμα  που  διεκδικεί στην εξουσία να μη λέει στους πολίτες τι θα κάνει», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πόρισμα του καθηγητή Κωτιάδη  τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Μιλησε επίσης  και για τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

"Αρα η λέξη κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων πρέπει να πάρει άλλη τροπή .Το κράτος δεν μπορεί να αποστεί της εποπτείας της ΤΑ. Αυτό να όμως  αφορά τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα. Το  ζήτημα της κατανομής των αρμοδιοτήτων είναι  μεταξύ  ΤΑ και αποκεντρωμένων διοικήσεων. Οι κρατικές αρμοδιοτητες είναι πάνω από 20.000.  Τώρα ερωτώ. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε ; Τι κάνανε για την κατανομή των αρμοδιοτήτων ; Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ; Τίποτε. Όταν έρχεστε εδώ και λέτε τα ωραία να έχουμε ένα αναστοχασμό ; Γιατί δεν τα λύσατε αυτά;Γιατί είναι δύσκολα αυτά.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε ένα σύστημα που μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για την πολύεπίπεδη  διακυβέρνηση» είπε.

« Εμείς  λέμε πως  υλοποιούμε τη δέσμευση της κυβέρνησης  για να εγκαταστήσουμε μηχανισμό κατανομής αρμοδιοτήτων που θα λειτουργεί ορθολογικά.  Άρα μπροστά μας έχουμε αυτό το σπουδαίο  και μεγάλο έργο . Είμαι βέβαιος πως η ΤΑ θα είναι κοντά στο  έργο της κυβέρνησης», είπε.

Ο κ. Βορίδης είπε ακόμη  ότι η κυβέρνηση με νομοθέτημα θα προστατεύσει τους αιρετούς  για να μην εκτεθειμένοι στις αυτόφωρες συλλήψεις.

«Ακόμη έχουμε το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία που θα κατατεθεί ως τις  12 Δεκεμβρίου»

«Κλείνω με μια σκέψη για τις εκλογές.Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνουν πως σε αυτή θα πρέπει να κλείνει η επιλογή  ΄ ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Βορίδης.

 

Ρεπορτάζ