Μάνος Κόνσολας: «Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που δίνει λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου».
Πολιτική
20/01/2023

Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου,  τέθηκε το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου, που δίνει δικαίωμα εξαγοράς ακινήτων αλλά και απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας για χιλιάδες πολίτες.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα γίνει μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων και για κάθε αίτηση θα υπάρχει παράβολο 300 ευρώ.

Η εξαγορά των ακινήτων θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Δικαίωμα να εξαγοράσουν δημόσιες εκτάσεις έχουν πολίτες που ασκούν κατοχή για τουλάχιστον 30 χρόνια με τίτλο υπέρ των ιδίων ή των δικαιοπαρόχων τους πάνω στα συγκεκριμένα ακίνητα.

Δικαίωμα εξαγοράς έχουν επίσης πολίτες που ασκούν κατοχή επί  40 τουλάχιστον χρόνια πάνω στα συγκεκριμένα ακίνητα,   εφόσον σε αυτά βρίσκεται η κύρια και μοναδική κατοικία τους, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των ιδίων ή των οικογενειών τους.

Το ίδιο ισχύει για  τους πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν κατοχή αδιαλείπτως για 40 τουλάχιστον χρόνια πάνω σε αυτά τα ακίνητα,   εφόσον σε αυτά ασκούν τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή αγροτική δραστηριότητα.

Μέσα από τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία δίνεται λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα ετών.

Δίνεται μόνιμη, βιώσιμη και οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δημόσιων ακινήτων για τα οποία εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες στην Εφορία και σε άλλες υπηρεσίες ιδιώτες, πληρώνοντας και τους ανάλογους φόρους.

Ταυτόχρονα το δημόσιο θα έχει πολύ σημαντικά έσοδα από τις εξαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας μεθοδικά εδώ και 5 χρόνια είχε ξεκινήσει την προσπάθεια για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι:

« απαιτείται ένα  νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου με ορθολογικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις προκειμένου να μην επιβραβευθούν πρόσφατες καταπατήσεις αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού ∆ημοσίου, μέσω του καθορισμού τιμήματος εξαγοράς ίσου με την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου».

Μάλιστα στις 22 Δεκεμβρίου είχε συζητήσει το πλαίσιο αυτής της νομοθετικής ρύθμισης σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα.