ΚΚΕ : Να στελεχωθεί με προσωπικό το Νοσοκομείο Λέρου (video)
Πολιτική
24/01/2023

Να στελεχωθεί επαρκώς το Κρατικό θεραπευτήριο - Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, που αποτελεί ένα από τα βασικά ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και μετρά σοβαρές ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό ενώ στεγάζεται σε ακατάλληλα κτίρια, απαίτησε με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ. 

Κατήγγειλε πως στο ίδρυμα, συνολικά υπηρετούν 415 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 95 είναι συμβασιούχοι. Το νοσοκομείο λειτουργεί με την αυτοθυσία και το φιλότιμο των εργαζομένων καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες.

Σημείωσε πως παρότι είναι μία από τις μεγαλύτερες δομές ψυχικής υγείας της χώρας (225-235 ασθενείς) υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο 2 ψυχίατροι (μία μόνιμη και 1 με σύμβαση έργου), ενώ οι 10 ειδικευόμενοι δεν μπορούν να πάρουν πιστοποίηση ευδόκιμης υπηρεσίας λόγω του ότι ο διευθυντής είναι σε διαθεσιμότητα. 

Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι βάρδιες στις 11 ψυχιατρικές δομές που διαθέτει. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, βοηθητικό προσωπικό ώστε να μπορεί η διαβίωση και η θεραπεία των εκατοντάδων ψυχικά ασθενών καθώς και των περίπου 50 νοσηλευόμενων του πρώην ΠΙΚΠΑ να είναι στο επίπεδο που απαιτεί η σύγχρονη ιατρική.

Να εξωραίσει την κατάσταση στο νοσοκομείο επιχείρησε η Μίνα Γκάγκα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παραδεχόμενη πάντως ότι η ψυχιατρική κλινική έχει ελλείψεις. Επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, και να τις μεταφέρει στους γιατρούς, αναφέροντας ότι στην τελευταία προκήρυξη θέσεων που έγινε, δεν υπήρξε ανταπόκριση, την ώρα που τα κίνητρα για την μετακίνησή τους, υπολείπονται των αναγκών τους. Δήλωσε πως θα γίνει νέα προκήρυξη, η οποία έχει καθυστερήσει, λόγω του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την υγεία, μέσα στους επόμενους 3 μήνες.

Οσον αφορά το κτιριακό πρόβλημα, παρέπεμψε σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν εγκριθεί, για ένα συγκρότημα κτιρίων που μετρά 100 χρόνια ζωής, γεγονός που κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο Νίκος Παπαναστάσης, καλώντας την κυβέρνηση, πριν την ενεργειακή αναβάθμιση, να κάνει κάτι πιο απλό και άμεσο, να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των κεραμιδιών που στάζουν ή των τοίχων που πέφτουν από την υγρασία. Αναφέρθηκε ακόμα στις ελλείψεις στο υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι δεν επαρκεί για να βγαίνουν οι κυκλικές βάρδιες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να υπερβαίνουν τα όρια τους για να καλύψουν τις ανάγκες. Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραίσει την κατάσταση, η εικόνα στο νοσοκομείο της Λέρου, είναι ίδια με τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην υγεία των ασθενών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εφερε ως παράδειγμα, την συνταξιοδότηση νεφρολόγου που βγήκε στη σύνταξη, με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς αυτή την περίοδο στην περιοχή, να περνούν δύσκολες ώρες. Η πολιτική σας οδηγεί τον κόσμο στους ιδιώτες, κατήγγειλε ο Ν. Παπαναστάσης και κάλεσε την κυβέρνηση ν' αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα. 

Ρεπορτάζ