Ν. Μυλωνάς : Έργο χωρίς αναπτυξιακή διάσταση η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Αντιμάχειας
Πολιτική
25/01/2023
  1. Οι εργασίες της ξεκίνησαν. Ευχόμαστε το καλύτερο αν και οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Παρουσιάστηκε στον τοπικό τύπο αρχές του 2022 ένα σχέδιο ανάπλασης και υπήρξαν αντιδράσεις. Σε συγκέντρωση που είχε προκαλέσει ο πολιτιστικός σύλλογος ειπωθήκαν παρατηρήσεις που αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα ληφθούν υπ’ οψιν. Όμως οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς τροποποιήσεις στον σχεδιασμό. Οι αντιδράσεις εστιάζονται κυρίως στην κατεδάφιση των κτηρίων του Γεωργικού Συνεταιρισμού και της Βιβλιοθήκης. Ο αντίλογος είναι δικαιολογημένος γιατί θα μπορούσε από το κτήριο να κρατηθεί ένα τμήμα του έστω, που θα θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν και θα ενσωματώσει νέες χρήσεις όπως πχ την προσωρινή φιλοξενία της βιβλιοθήκης Παπαντωνίου  και του Πολιτιστικού Συλλόγου. Κρατάμε τις μνήμες μας που έστω και αν είναι απλοϊκές ή ακόμη και ανεπιτυχείς, εφ όσον έχουν κοινωνική σημασία. Ο συνεταιρισμός, όπως και η ΒΙΜΕΛ (που τα απομεινάρια της φιλοξενήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στην χώρο αυτό), είναι μέρος της ιστορίας συλλογικότητας και αλληλοβοήθειας των Αντιμαχειτών που χρειαζόμαστε και την κτηριακή του υπόμνηση! Η ανάπλαση  αποτελεί βιαστική παρέμβαση. Λείπει η σαφής πολιτική αιτιολόγηση των στόχων της. Φαντάζει σαν επιφανειακή και πρόχειρη τεχνική πρόταση εντυπωσιασμού μέσω μονοδιάστατου καλλωπισμού. Η Δημοτική Αρχή παραμερίζει τις αντιδράσεις ως ‘’αντιπολιτευτικές’’! αλλά δεν έχει διευκρινίσει τον χαρακτήρα του έργου το οποίο δεν αποπνέει λογική επίλυσης των προβλημάτων μαρασμού και απονεύρωσης  της περιοχής. Δεν συνδυάζονται ο σχεδιασμός της με αναπτυξιακούς στόχους για τον οικισμό. Αυτό προβληματίζει του Αντιμαχείτες. Διαβάστε ένα τμήμα εσωτερικού Αντιμαχείτικου διαλόγου που έγινε και …εξακολουθεί να γίνεται στο χωριό μας.

(η δική μας συμμετοχή, Μάρτιος 2022).

  1. Ντίνο καλημέρα!

Σου κοινοποιώ τα σχέδια της διαμόρφωσης του κέντρου του χωριού μας - Α. Τριάδα,  που μόλις μου τα έστειλε ο αντιδήμαρχος Γ. Καλούδης. Πρέπει να σου πω ότι δεν ικανοποιεί ο σχεδιασμός. Η Αντιμάχεια δεν έχει ανάγκη ενός πάρκου πρασίνου που συνηθίζονται στα ‘’αστικά’’ κέντρα των πόλεων και οικισμών. Έχει κυρίως ανάγκη από σχεδιασμό με κύριο στοιχείο τις διευθετήσεις κυκλοφορίας και διαρρυθμίσεις χρήσεων γης, με θέσπιση δεσμεύσεων και δημιουργία κατασκευών και υποδομών που επιβάλλει η γενική στόχευση της τοπικής ανάπτυξης! Η θέσπιση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αν και πρωταρχική, εδώ αγνοείται Τι προβλήματα λύνει ο σχεδιασμός που μας δόθηκε; Κανένα! Δυστυχώς! Δεν υπαρχει συνείδηση των προβλημάτων που έχουμε σαν κοινότητα. Σου κοινοποιώ τμήμα διαλόγου μου με τον αρχιτέκτονα Τ. Ταλλαρο. Ν Μ.

  1. Τάκη καλημέρα!

Στέλνω τα σχέδια που μου ζήτησες στα οποία περιγράφονται οι προτάσεις διαρρυθμίσεων των 2 διαθέσιμων κοινοτικών χώρων ένθεν και ένθεν της πλατείας της Α. Τριάδας.  Όπως θα δεις, αντιμετωπίζονται αποσπασματικά  σαν μεμονωμένοι ανεξάρτητοι χώροι χωρίς την σύνδεσή τους με το υπάρχων δίκτυο δρόμων και ανοικτών  χώρων της περιοχής.  Διαμορφώνεται το παρκινγκ απέναντι από το προποτζίδικο και μετατρέπεται όλος ο χώρος μπροστά από την εκκλησία και την αίθουσα εκδηλώσεων σε ανοικτό καθιστικό που περιλαμβάνει ένα πεζόδρομο ανάμεσα σε παρτέρια πρασίνου. Όταν ξεκινήσαμε επί κοινότητας Αντιμάχειας την κίνηση αναμόρφωσης της πλατείας με την αγορά οικοπέδων στην περίγυρο της (ιδιοκτησίες Κουντουρζή, Κουτσουδάκη, Κρητικού)  η σκέψη ήταν η διεύρυνση της στενότητας των οδοστρωμάτων που υπήρχαν και η κυκλοφοριακή από-συμφόρηση της πλατείας, μετατρέποντας την σε ανοικτό καθιστικό ελευθέρου χρόνου! Αυτή δεν ήταν η πλατεία μας όλη την προηγουμένη περίοδο της αγροτικής ζωής του χωριού μας που ήταν ο κεντρικός χώρος κοινωνικών συναντήσεων κάθε μορφής; Η μετατροπή του νησιού μας σήμερα σε χώρο προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών, έχει ανάγκη το ζωντάνεμα των μικρών ιστορικών παραδοσιακών κέντρων των οικισμών μας! Η πλατεία Α. Τριάδας θα έπρεπε να επιδιώξουμε να ξαναγίνει τόπος συνάντησης των μονίμων κατοίκων του οικισμού και της συνεύρεσης τους με τους πολυάριθμους επισκέπτες της, που σήμερα χρησιμοποιούν την Αντιμάχεια μόνο ως πέρασμα μέσω της στιγμιαίας επίσκεψης τους στον Μύλο και το Αντιμαχείτικο σπίτι. Η επιτόπια μέτρηση της κυκλοφοριακής κίνησης στην πλατεία που κάναμε το 2005, απέδειξε ότι η διαδρομή  Κοίμηση-Αγ. Απόστολοι-Μαστιχάρι και αντίστροφα είναι  ο κύριος κυκλοφοριακός φόρτος της πλατείας με ποσοστό 70%! Σχεδιάζοντας νέα δίοδο-δρόμο στο υπάρχων κενό 8,00 μέτρων δίπλα στο κτήριο του Συνεταιρισμού προς το κτήριο Βασιλείου, και κάνοντας υποχρεωτική την πορεία από Κοίμηση προς Αγίους Αποστόλους και αντίστροφα, από-φορτίζουμε την πλατεία!  Αυτό γίνεται χωρίς να γκρεμίσουμε, ή με μερική αφαίρεση τμήματος του κτηρίου Συνεταιρισμού! Ταυτόχρονα μετατρέποντας 2-3 στενά δρομάκια της περιοχής σε πεζοδρόμους (μέσω της ανάπλασης)  και με απαγόρευση κυκλοφορίας ορισμένου χρόνου την βραδινή ζώνη της τουριστικής περιόδου, μετασχηματίζουμε την πλατεία σε χώρο παροχής συγχρόνων υπηρεσιών!  Έτσι το χωριό αλλάζει όψη αυξάνοντας την ελκτικότητα του! ….Ν Μ

--- Αυτά, για την ιστορία! Αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Αρκεί να υπάρχει διάλογος που εδώ δεν υπήρξε.

Ν. Μυλωνάς

Φωτογραφίες