Live η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Πολιτική
14/02/2023

Συνεχίζεται  σήμερα 14 Φεβρουαρίου η τακτική μεικτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

Λήψη απόφασης για την έγκριση της μελέτης με τίτλο: «Στατική ενίσχυση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων 3ου Δημοτικού Σχολείου Κω» με Α.Μ. 16/2022 με εισηγητή του θέματος τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Αβρίθη, ο οποίος υπογράμμισε τις εργασίες που απαιτούναι για την μελέτη στατικής ενίσχυσης προϋπολογισμού 950 χιλιάδες ευρώ, με το δημοτικό συμβούλιο να καλείται να ψηφίσει τον τρόπο υλοποίησης της μελέτης , όπως αυτό έρχεται από τους μηχανικούς επισήμανε ο κ.Αβρίθης. Η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα & Δράση» έθεσε το ερώτημα ποιό είναι το φυσικό αντικείμενο της μελέτης και το ποσό της συμπληρωματικής  σύμβασης  που υπεγράφη. Επί του ερωτήματος απάντησε ο δήμαρχος Κω ο οποίος τόνισε πως το ποσό είναι 10.000 ευρώ. Ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα του έργου έθεσε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.Κική Μακρή.  Ερώτημα για το ποιος συνέταξε  τη μελέτη και αν θα γίνει διαγωνισμός για τη μελέτη ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος Σεβαστιανός Μαραγκός εκ μέρους της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής». Επί του ερωτήματος απάντησε ο δήμαρχος Κω ο οποίος επισήμανε πως αυτό έχει συζητηθεί από την οικονομική επιτροπή , είναι 10.000 ευρώ, είναι ο ίδιος μηχανικός που εκπόνησε τις μελέτες για το 7ο δημοτικό και 1ο ΓΕΛ Κω. 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Εκ μέρους της «Δύναμης Αλλαγής» ο Δ.Γερασκλής αναφέρθηκε στα διαδικαστικά του θέματος, ότι δηλαδή όλη η διαγωνιστική διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον έξι μήνες. Χαρακτήρισε τη μελέτη ανεδαφική και απαντά στη σχολική κοινότητα του 3ου δημοτικού, για το πότε θα είναι έτοιμο. Η σύμβαση είναι συμπληρωματική επισήμανε ο κ.Γερασκλής και εξέφρασε επιφυλάξεις για το πως τηρούνται οι κανόνες επί του διαγωνισμού  και τόνισε πως θα έπρεπε ο δήμος να αναθέσει το έργο σε απευθείας ανάθεση για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και ενστάσεις ενώ  έκανε μια πρόβλεψη ότι το έργο δεν θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2023.

Εκ μέρους της παράταξης «Όραμα & Δράση» η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννα Ρούφα επισήμανε  πως είναι βασικό να προσδιοριστεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο  με τον εργολάβο του έργου. Το να υπογραφεί νέα σύμβαση με 10.000 ευρώ γεννάει πολλά ερωτήματα. Υπογράμμισε πως η παράταξη της θα ψηφίσει θετικά και ζήτησε να επισημανθεί στα πρακτικά πως η συμπληρωματική σύμβαση είναι μη σύννομη τεχνικά και οικονομικά και πρέπει η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της. Η παράταξη Όραμα επισημαίνει πως ψηφίζει την μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κω και όλα τα υπόλοιπα ας τα «λουστεί» η δημοτική αρχή τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Ρούφα υπογραμμίζοντας την ξεκάθαρη θέση της παράταξης της.

Η Κική Μακρή επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε πως η σχολική στέγη έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον τέσσερις φορές και μαζί με όλα τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης θα έπρεπε να απασχολήσουν πιο σοβαρά  όλους. Ο τρόπος  εκτέλεσης τέτοιων έργων δεν είναι ο μόνος. Ο δήμος μπαίνει στη διαδικασία της εκμίσθωσης χώρων για μετεγκαταστάσεις σχολικών δομών , τη στιγμή που θα μπορούσε με αυτά τα λεφτά να φτιαχτούν νέα σχολεία.  Ο δήμος όμως επιλέγει διαφορετικό δρόμο τόνισε  κ.Μακρή και κάλεσε τους γονείς να κατέβουν με τους εκπαιδευτικούς στην αυρανή απεργιακή συγκέντρωση και να ζητήσουν σύγχρονες και στελεχωμένες σχολικές δομές για το νησί. 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επί του θέματος και στη συμφωνία με την περιφέρεια και τη συγχρηματοδότηση του έργου, κάτι που κάποιοι  δε θέλουν να καταλάβουν. 

Τόνισε πως τα σενάρια ήταν δύο . Να κρυφτεί το θέμα κάτω από το χαλί και το δεύτερο η ασφάλεια του κτιρίου ως παρακαταθήκη για την Κωακή κοινωνία. Η δημοτική αρχή επέλεξε το δεύτερο και σημείωσε πως έγινε επιλογή εξειδικευμένου μηχανικού για τέτοια παλαιά κτίρια. Εκπονήθηκε μια επιστημονική μελέτη εκ βάθρων προκειμένου να γίνει η στατική μελέτη από τον αρμόδιο μηχανικό και το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου της Κω, οι οποίες θα εποπτεύσουν το έργο .  Ο δήμαρχος επισήμανε πως ο δήμος επέλεξε την ασφάλεια πρωτίστως της μαθητιώσας νεολαίας και κατά δεύτερον την ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων του νησιού μας, όπως είναι το Αζίλο που δεσπόζει στο λιμάνι της Κω.  Τέλος αναφέρθηκε για το 7ο δημοτικό σχολείο, όπου ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών  και  δεχόταν τα αρνητικά σχόλια της αντιπολίτευσης ότι δεν θα χρηματοδοτούταν το έργο, γεγονός που διαψεύθηκε με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Η δημοτική σύμβουλος Σμαραγδή Παρισίδη, επισήμανε πως τρεις φορές άλλαξε η ημερομηνία παράδοσης του έργου και πρέπει να απολογηθεί η δημοτική αχρή στους γονείς .

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Μάνος Μήτρου τόνισε πως προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, είναι η ασφάλεια των μαθητών και ο σεισμός στη γείτονα χώρα πρέπει να προβληματίσει το σώμα και να επιμείνει στην ασφάλεια υλοποίησης του έργου.

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη επισήμανε πως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ.Μήτρου θα ήταν να παραιτηθεί γιατί «έχει αποτύχει στα καθήκοντα του».  Επισήμανε πως διαχρονικά «πάσχει» η σχολική στέγη στην Κω (σε όλες τις βαθμίδες) , ενώ χαρακτήρισε σουρεαλιστική τη θέση της δημοτικής αρχής επί του θέματος. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης, επισήμανε πως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν την αγωνία πότε θα πάνε στο σχολείο τους, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή απέφυγε να απαντήσει παρά τις υποσχέσεις πως θα ήταν έτοιμο τη νέα σχολική χρονιά. Θα έπρεπε η δημοτική αρχή να πάρει την ευθύνη και να απαντήσει στην σχολική κοινότητα σημείωσε ο κ. Φραγκούλης ο οποίος υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή «κοροϊδεψε» τους γονείς και συνεχίζει να εμπαίζει γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικούς για το χρονοδιάγραμμα του έργου. Τέλος ο κ.Φραγκούλης ζήτησε να αναλάβει κάποιος την ευθύνη και να παραιτηθεί.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης ο οποίος τόνισε πως το θέμα  αυτό, θα έπρεπε να ενώσει το σώμα και  όχι να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, ενω επισήμανε πως η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να ανακαινίσει τα εμβληματικά κτίρια του νησιού.

Για προχειρότητα στο χειρισμό των έργων έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Γιώργος Κυρίτσης ο οποίος σημείωσε πως η δημοτική αρχή  ανακαινίζει εμβληματικά κτίρια, όταν οι εργαζόμενοι στο δήμο δεν έχουν τρόπο να ζεσταθούν,  και την ίδια στιγμή υπάρχει  εικόνα εγκατάληψης στις σχολικές στέγες του νησιού από άκρη σε άκρη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι η μόνη, η οποία συμαβασιοποίησε 600 χιλιάδες για τα σχολικά κτίρια του νησιού και βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες των σχολείων και προτάσσει την ασφάλεια τους, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή αδιαφορούσε για τις σχολικές δομές.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός επισήμανε πως η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται μόνο για ελαιοχρωματισμούς και προκάτ αίθουσες ενώ θα έπρεπε να αεπενδυσει σε νέες σχολικές δομές που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηχριστοφής αναφορικά με τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών επισήμανε πως δημοτική αρχή έχει επενδύσει στην συντήρηση τους κι έχει ενισχύσει μέσω ΑΣΕΠ το προσωπικό  για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. «Βάζουμε πλάτες» στον παιδικό της Αντιμάχειας,επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοφής, αφού δεν είχε ποτέ μόνωση και ασφαλή δάπεδα και σύντομα αυτή η εικόνα θα αλλάξει μετά τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις .

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης τόνισε πως οι ανάγκες για σχολικά κτίρια είναι αυξημένες, απαιτείται η κατασκευή νέων και η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση ενώ τονίζει  πως η δημοτική αρχή  προτάσσει την ασφάλεια των μαθητών. Η μελέτη πρέπει να ψηφιστεί ενώ τα υπόλοιπα θέματα θα έρθουν στη συνέχεια με ξεκάθαρη διαγωνιστική εικόνα  και  «όλα στο τραπέζι». 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Εκ μέρους της «Δύναμης Αλλαγής» ο Δ.Γερασκλής υπογράμμισε πως το κρίσιμο σημείο του θέματος είναι να μην προκύψουν εμπλοκές στην εξέλιξη του έργου και με έναν πρόχειρο υπολογισμό επισημαίνει πως θα υπάρξει χρονοτριβή τουλάχιστον 18 μήνες. 

Εκ μέρους της παράταξης «Όραμα & Δράση» η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννα Ρούφα επισήμανε πως υπάρχουν σκιές με το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου και υπογράμμισε πως ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του, πήγε να μειώσει τον πολιτικό  λόγο της παράταξης «Όραμα» για να «ψηλώσει» ο ίδιος. Η κ.Ρούφα σημείωσε πως αφού μοιράζεται ο δήμος με την περιφέρεια τα 600 χιλιάδες για τις συντηρήσεις , ας διεκδικήσει  ο δήμος χρήματατα από τα 600 χιλ. της περιφέρειας που «περισσεύουν» ώστε να δοθούν στο 3ο δημοτικό. 

Η Κική Μακρή επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά «για την ταμπακέρα τίποτα» κι αυτό γιατί από τότε που καταργήθηκε ο ΣΧΟΚ και ανέλαβαν την ευθύνη οι δήμοι να χτίζουν σχολεία-χωρίς δαπάνες-έχουμε αυτή την εικόνα.  «Κοροϊδεύουμε» τους γονείς τόνισε η κ.Μακρή κι έφερε το παράδειγμα των κοντέινερς στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη επανήλθε πως θα έπρεπε να παραιτηθεί ο κ.Μήτρου ενώ επισήμανε την αδιαφορία της δημοτικής αρχής με τις 3 δικαστικές διαταγές για μη πληρωμή ενοικίων σχολείων που μισθώνει ο δήμος.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης επισήμανε πως η συγκεκριμένη μελέτη έπρεπε να είχε ψηφιστεί ξεχωριστά εφάμιλλη με αυτές του 7ου δημοτικού και του 1ου ΓΕΛ αντί να υπάρχουν οι δικαιολογίες της δημοτικής αρχής για την παρ΄δοση του σχολείου στην σχολική κοινότητα. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος επισήμανε πως πρέπει όσοι μιλούν με νομικούς όρους να είναι προσκετικοί για να μην εκτείθενται .  Σχολίασε πως η νοοτροπία της δημοτικής αρχής είναι  η δημιουργία σχολικής στέγης κι όχι η ενοικίαση  γεγονός που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία δεν προσπάθησε να δημιουργήσει σχολικές στέγες.

Ο επικεφαλής  της Δύναμης Αλλαγής Γ.Κυρίτσης χαρακτήρισε μηδενικό το έργο της δημοτικής αρχής και τόνισε πως είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που έδωσαν οι Δ.Γερασκλής και Γ.Φραγκούλης και σημείωσε πως εξαρχής η δημοτική αρχή έπρεπε να φέρει με άλλες διαδικασίες το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και σημείωσε πως θα βγει σχετικό  δελτίο τύπου στην δημοτική τηλεόραση της δημοτικής αρχής.

Αναφορικά με το σχόλιο του Γ. Κυρίτση για τη δημοτική τηλεόραση, ο  δήμαρχος  Θ.Νικηταράς, επισήμανε πως πρόκειται για το κανάλι που ο ίδιος απαξίωσε και χρησιμοποίησε κατά καιρούς.  Επίσης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην μικροπολιτική της αντιπολίτευσης που εγκαλεί τη δημοτική αρχή όταν διαγωνισμοί για εκμίσθωση σχολικών στεγών βγήκαν άγονοι , υπενθύμισε  την δήλωση του Γ.Κυρίτση ότι θα έκοβε από τον προϋπολογισμό του ΔΗΡΑΣ για να φτιάξει σχολείο στην Κέφαλο και που ουδέποτε έπραξε, ενώ συνόψισε τις διαδικασίες που έγιναν για το 3ο δημοτικό σχολείο και επισήμανε πως ο Γιώργος Κυρίτσης ψεύδεται.  Απάντησε στην κ.Ρούφα, πως δεν είχε καμία πρόθεση να «κοντύνει» τον πολιτικό λόγο κανενός και υπογράμμισε την παράγραφο της προγραμματικής σύμβασης  της συνεργασίας του δήμου με την περιφέρεια για την αποκατάσταση της αλήθειας όπως υπογράμμισε.  

Κατα πλειοψηφία εγκρίθηκε το θέμα


Λήψη απόφασης για τη σύσταση Επιτροπής Παραλαβής του έργου: «Αποκαταστάσεις- επιχώσεις δημοτικών οικοπέδων μετά από αρχαιολογικές τομές» με Α.Μ. 26/2020 με εισηγητή του θέματος τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτης Αβρίθης,  ο οποίος επισήμανε ο υπεύθυνος της επιτροπής παραλαβής του έργου προτείνεται να είναι ο Δημήτρης Χατζηστέργος και περιλαμβάνει τις αποκαταστάσεις δημοτικών οικοπέδων μετά από αρχαιολογικές τομές.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γ. Κυρίτσης θέλησε να σχολιάσει τα όσα ο δήμαρχος ανέφερε στην προηγούμενη τοποθέτηση του, με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να του αφαιρεί τον λόγο  γιατί θέλησε να μιλήσει εκτός του θέματος της ημερήσιας διάταξης, με τις επικεφαλής Ιωαννα Ρούφα και Κική Μακρή να αντιπαρατίθενται και να ζητούν από την πρόεδρο να δώσει τον λόγο στον Γιώργο Κυρίτση αφού και ο δήμαρχος μίλησε για τον ΔΗΡΑΣ, εκτός δημοτικού συμβουλίου. Στο ίδιο κλίμα και ο Γ.Φραγκούλης και η Β.Πη ζήτησαν από την πρόεδρο να δώσει το λόγο στον Γιώργο Κύρίτση με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Κω θέλησε να αποσυμφορήσει το κλίμα και ζήτησε από όλους να γίνουν τοποθετήσεις επί του θέματος. 

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής αναφέρθηκε στον ΔΗΡΑΣ και μίλησε για καθοδηγούμενους που δεν άφηναν εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους, ότι η π. δημοτική αρχή δεν ξεκίνησε εκείνη τη δικαστική διαμάχη και ποτέ δεν εκλιπάρησε δημοσιογράφο της δημοτικής τηλεόρασης να βγει να κάνει δηλώσεις.  Για την συμπεριφορά της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση, τόνισε πως η πρόεδρος απαξίωσε το θεσμό στην προσπάθεια της να καλύψει την παράταξη της.

Η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα & Δράση» σημείωσε πως  ο ρόλος της είναι κομβικός και θεσμικός και κάθε φορά που κλείνει μικρόφωνο συναδέλφου καταλύεται η έννοια της δημοκρατίας. Επί τους θέματος η κ Ρούφα υπενθύμισε πως η παράταξη της, είχε προτείνει το κόστος των εργασιών να καλύψει η αρχαιολογία και ψηφίζει αρνητικά.

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» επί τους θέματος δήλωσε παρούσα και θύμισε τη θέση της παράταξης της για ισονομία της τήρησης των κανονισμών του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης επί της διαδικασίας του δημοτικού συμβουλίου  τόνισε πως  πρέπει να διαφυλαχτούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και το μικρόφωνο έχει δοθεί από τον λαό και δεν πρέπει να κλείνεται από κανέναν εκτός σε περιπτώσεις ύβρεων και κακής συμπεριφοράς.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης επισήμανε πως οι εκλεγμένοι πρέπει να τοποθετούνται επί του θέματος και όχι να μακρηγορούν.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός συμφώνησε με τον κ.Αβρίθη αλλά υπογράμμισε πως ο δήμαρχος δεν το πράττει και μιλάει επί παντός επι στητου.

Ο Γ.Κυρίτσης στη δευτερολογία του επισήμανε πως η πρόεδρος αντιλήφθηκε το ατόπημα της  και έδωσε το λόγο στο σώμα , άποψη την οποία δε δέχτηκε η πρόεδρος και ο Γ. Κυρίτσης σημείωσε «τότε σας επιβλήθηκε».

Ο δήμαρχος επί του θέματος σημείωσε πως η αρχαιολογία δεν απαλλοτριώνει και ο δήμος δεν έκανε ρουσφέτι όπως ακούστηκε αλλά αποκατάστησε ένα έργο μετά από 20 χρόνια εκκρεμότητας. 

Κατα πλειοψηφία εγκρίθηκε το θέμα


 

Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Ανάπλαση Παλαιού Πυρήνα Μαστιχαρίου - β' φαση» με Α.Μ. 26/2018 και εισηγητή τον αντιδήμαρχο, κ. Παναγιώτη Αβρίθη, ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για ένα έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αφορά την οριστική παραλαβή του και σχολίασε πως ο Γ.Κυρίτσης θα το ψηφίσει αν και είναι εμπρηστικός στις τοποθετήσεις του. 

 

Για το θέμα ο Γ. Κυρίτσης  τόνισε πως στο Μαστιχάρι η νυν δημοτική αρχή δεν έκανε κανένα έργο από το 2019 και μετά και αυτό το έργο καθυστέρησε και αυτό να παραδοθεί.  

Η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα & Δράση» επισήμανε πως η παράταξη της πάντα ψήφιζε κάθε έργο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα ψηφίσει θετικά και σε αυτό το θέμα. 

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης απάντησε στον Γ. Κυρίτση και τόνισε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε παραλείψεις εργασιών της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Εγκρίθηκε ομόφωνα


Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Ανακατασκευή γέφυρας στην περιοχή “Τσουκαλαριά” Σχεδίου Πόλης Καρδάμαινας» με Α.Μ. 31/2019 με εισηγητή του θέματος τον αντιδήμαρχο, κ. Παναγιώτη Αβρίθη ο οποίος  αναφέρθηκε στην ανακατασκευή του έργου με μελέτη 31/19 και απαιτείται η οριστική παραλαβή του έργου. 

 

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γ.Κυρίτσης σημείωσε πως και σε αυτό το θέμα υπάρχει καθυστέρηση στην οριστική παραλαβή του έργου από τον δήμο και τόνισε πως προτεραιότητα στην περίοδο διοίκησης του είναι να γίνονται έργα από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί. Θετικά ψήφισε και η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και Δράση» και παρούσα η Κική Μακρή.

Στις τοποθετήσεις : O δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός, τόνισε πως την προηγούμενη δημοτική περίοδο έγιναν έργα και αυτό φαίνεται σήμερα αφού συνεχίζονται να  παραλαμβάνονται έργα της προηγούμενης περιόδου. Ο Δ.Γερασκλής σημείωσε πως δεν είναι μόνο αυτό το έργο, αλλά και άλλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Καρδάμαινας. Η κ.Βάσω Πη υπογράμμισε πως πρέπει να σταματήσει η απαξίωση του έργου της προηγούμενης δημοτικής αρχής , όταν η νυν παραλαμβάνει έργα της προηγούμενης. Ο δήμαρχος Κω Θ.Νικηταράς επισήμανε πως ακουγόντουσαν 270 έργα ότι υλοποίησε  η προηγούμενη δημοτική αρχή κι αυτό άλλαξε στην πορεία κι έγινε 150 έργα και τόνισε πως απαιτείται προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Εγκρίθηκε ομόφωνα 


 Λήψη απόφασης για την έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) του έργου: «Εφαρμογή ρυματομομικού στην περιοχή 1ου Γυμνασίου Κω» με Α.Μ. 06/2018 με εισηγητή του θέματος τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Αβρίθη ο οποίος τόνισε πως περιλαμβάνονται δαπάνες του έργου .

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γ.Κυρίτσης στην τοποθέτηση του τόνισε πως η περιοχή χρειαζόταν την εφαρμογή του ρυμοτομικού για να αυξηθούν οι τρόποι  διέλευσης των μαθητών και των αυτοκινήτων από την αυξημένη κινητικότητα λόγω των σχολικών συγκροτημάτων και οφείλει η δημοτική αρχή να στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής την οποία η προηγούμενη διοίκηση του δήμου  υπηρέτησε  ο κ.Κυρίτσης και τόνισε πως θα ψηφίσει θετικά.

Η επικεφαλής του Οράματος επισήμανε  πως θα ψηφίσει παρούσα και κατέθεσε τη ένσταση της για τα Α.Π.Ε (Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Εργασιών).

Η Κική Μακρή καταψηφίζει το θέμα

Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης επί προσωπικού αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση με την Ιωάννα Ρούφα και τον Γ.Κυρίτση.

Ο δήμαρχος Κω αναφέθηκε στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στα δυο προβλήματα, που αφορούν στις ιδιοκτησίες που δεν μεταγράφονται  και που αυτό λύνεται μετά από 40 χρόνια με παρέμβαση της δημοτικής αρχής αφού έρχεται κτηματολογικός δικαστής. Έφερε παράδειγμα την ανάπτυξη στην περιοχή Κακό πριναρίου το οποίο αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και υπογράμμισε με διάθεση ιστορικής διόρθωσης πως  ο δρόμος του Αμπάβρη εντάχθηκε το 2012.


 Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) και 1ου Πρωτόκολλο Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών Έργου (ΠΚΤΜΝΕ) του έργου: «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω (κόμβοι τράπεζας Πειραιώς – 1ου Γυμνασίου» με Α.Μ. 19/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). Ο κ. Αβρίθης εισηγήθηκε την ψήφιση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα για το συγκεκριμένο έργο, που περιλαμβάνει : αντικατάσταση αγωγών, την μεταβολή τιμών σε υλικά και καύσιμα κ.α

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γ.Κυρίτσης στην τοποθέτηση του, επισήμανε πως το αποτέλεσμα των εργασιών του κόμβου στο 1ο Γυμνάσιο  είναι λυπηρό και το ποσό της  συμαβασιοποίησης του συνεχώς αυξάνεται  και χαρακτήρισε «κόμπο» τον συγκεριμένο κόμβο. 

Την αντίθεση της επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο έργο, επισήμανε  η κ.Ρούφα η οποία δεν είναι σύννομη και στέρησε το δικαίωμα της εικόνας της μελέτης του έργου και καταλόγισε λάθη επί των διαδικασιών και των καθυστερήσεων στη δημοτική αρχή και εξέφρασε την πικρία της  για τη σύνδεση του θέματος με το τραγικό συμβάν που συνέβη στην περιοχή και καταλόγισε στη δημοτική αρχή  εγκληματικές αποφάσεις ως προς τη διαχείριση του έργου.

Η Κική Μακρή σημείωσε πως οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο εξυπηρετούν τα μεγάλα κεφάλαια και το κόστος τους μεταφέρεται στους πολίτες με τα ανταποδοτικά τέλη και αναφέρθηκε στο εξώδικο του σωματείου οδηγών τουριστικών λεοφωρείων για την ασφαλή διέλευση τους από τη Ζιά οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση για να βρεθούν λύσεις και που ακόμα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση επί του θέματος.

Σωστές χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις στον κόμβο στην είσοδο της πόλης ο δημοτικός σύμβουλος Δ.Γερασκλής, αλλά κατέκρινε τις διαδικασίες που έγιναν ενώ έκανε  κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις.  Για τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα τόνισε πως οι αλλαγές αφορούν στην ποιότητα σωλήνων χωρίς να δικαιολογείται επαρκώς.

Ο δήμαρχος Κω τόνισε  πως οι κόμβοι αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών και στην αναμόρφωση της εικόνας της εισόδου που υστερούσε σε θέματα ασφάλειας που ελοχεύουν κινδύνους. Η λύση των φαναριών δεν λειτουργεί πλέον ως λύση, αλλά οι υπερηψωμένοι κόμβοι αποτελούν ενδεδειγμένη κυκλοφοριακή πρόταση επισήμανε ο κ.Νικηταράς ο οποίος επισήμανε πως οι εργασίες στο 1ο Γυμνάσιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα μετά από τις αισθητικές παρεμβάσεις. Για την είσοδο της πόλης στην τράπεζα Πειραιώς  τόνισε πως η συγκεκριμένη επιλογή  του κόμβου, είναι η  πιο ασφαλής πρόταση για την ασφάλεια των πολιτών. Η μελέτη έγινε με την εκπόνηση μελέτης των τεχνικών υπηρεσιών με τη πολύτιμη αμισθί συμβολή του συγκοινωνιολόγου συνεργάτη του κ.Γ.Χρυσουλάκη  τον κ.Τσιάνο, που γνωρίζει το κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Κω. Αναφορικά με το κόστος του έργου, επισήμανε πως είναι πολιτική απόφαση για την αναγκαιότητα του έργου.

Στη δευτερολογία του ο Γ.Κυρίτσης τόνισε πως δεν πρέπει να είναι κρυφό το όνομα του συγκοινωνιολόγου και η αλλαγή του υλικού ανέβασε το κόστος. Αναφορικά με τη δωρεάν μελέτη του συγκοινωνιολόγου κ.Τσιάνου, ο κ.Κυρίτσης ανέφερε πως υπάρχει  καταγεγραμένη δαπάνη 10.000 ευρώ στον κ.Τσιάνο από την ΚΩΑΝ και ρώτησε αν το ποσό αφορά στο συγκεκριμένο έργο ή αν αφορά σε κάποιο άλλο έργο,  να γίνει διευκρίνιση. 

Η Ιωάννα Ρούφα τόνισε πως η αμφισβήτηση  ήρθε μετά από την συνέντευξη του Π.Αβρίθη στον «Έκφραση» που τόνισε πως η μελέτη έγινε από το γραφείο του κ.Χρυσουλάκη και ζήτησε να γίνει διευκρίνιση για το τι έγινε τελικά και αν υπάρχει  τιμολόγιο στην ΚΩΑΝ με τον συγκεκριμένο μελετητή γιατί είναι θέμα διαχείρισης και διαφάνειας και υπενθύμισε στο σώμα τις κακές συμπεριφοράς στο πρόσωπο της και σε συνεργατών της από στελέχη της δημοτικής αρχής.

Η Κική Μακρή  κατψηφίζει το θέμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δ.Γερασκλής  διευκρίνισε πως δεν αμφισβητεί την επιστημονική γνώση  του μελετητή και τόνισε πως δεν γίνονται σωστά οι διαδικασίες. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μανιάς ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τη χρήση του δρόμου στην είσοδο της πόλης και απάντησε ο δήμαρχος Κω.

Στην αντιπολίτευση απάντησε ο δήμαρχος Κω ο οποίος διάβασε δελτίο τύπου (της δημοτικής αρχής) στο οποίο διευκρινίστηκε -πριν ένα χρόνο- το όνομα και οι εργασίες του συγκοινωνιολόγου, γεγονός που δείχνει πως η αντιπολίτευση γνώριζε το όνομα του κ.Αθανάσιου Τσιάνου. Αναφέρθηκε στις αυξήσεις των υλικών που ανέβασαν το ποσό του Ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το θέμα


Λήψη απόφασης για την έγκριση 1ης παράτασης εργασιών στο έργο: «Αποκατάσταση ζημιών παραλιακής οδού Καρδάμαινας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων» με Α.Μ. 09/2021 με εισηγητή του θέματος τον αντιδήμαρχο, κ. Παναγιώτη Αβρίθη ο οποίος τόνισε πως η παράταση αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών για 30 ημέρες και η υπηρεσία ζητά τη θετική απόφαση επί του θέματος γιατί αφορά στην έλλειψη υπαλλήλου από την αρχαιολογική υπηρεσία για παρακολούθηση του έργου. Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής ρώτησε αν η αρχαιολόγος του δήμου θα μπορούσε να πράξει την επίβλεψη με τον κ.Αβρίθη να απαντά πως η αρχαιολογία δεν το δέχτηκε και ο Γ.Φραγκούλης ρώτησε αν θα είναι  ξεκινήσει αρχές Απρίλη, μετά τις αναβολές που ήδη πήρε.

 Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» Γ.Κυρίτσης τόνισε πως το στοίχημα είναι να ολοκληρώνονται τα έργα κάτι στο οποίο η δημοτική αρχη έχει αποτύχει και σημείωσ επως θα ψηφίσει θετικά γιατί είναι η 1η παράταση και αφορά σε σημαντικό έργο στην Καρδάμαινα. Η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννα Ρούφα σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη παράταση αλλά πιθανότατα η δεύτερη (με κάθε επιφύλαξη) , όμως  ψηφίζει θετικά γιατί πρέπει να γίνει πριν την τουριστική σεζόν και  ψηφίζει θετικά. Λόγω καθυστερήσεων και διαδικασιών η κ.Κική Μακρή ψηφίζει αρνητικά .

Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως ο Γ.Κυρίτσης επανήλθε στο θέμα πληρωμής του τιμολογίου 10.000 ευρώ, με στόχο  να αφήσει εντυπώσεις να πλανώνται.. ενώ αφορά σε επόμενο θέμα στην ημερήσια διάταξη.


Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) του έργου: «Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου Δημοτικής Κοινότητας Ζηπαρίου» με Α.Μ. 29/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). Οι εργασίες που έγιναν αύξησαν το κόστος και κατά επέκταση τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα τόνισε ο κ.Αβρίθης. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» Γ.Κυρίτσης  επισήμανε πως το έργο ήταν να γίνει  από την περιφέρεια  και να γίνει προγραμματική σύμβαση από τον δήμο και αφού δεν υλοποιήθηκε στην ώρα του η περιφέρεια πήρε πίσω τα χρήματα και αναγκάστηκε η δημοτική αρχή να το κάνει με ιδίους πόρους. 

Η Ι.Ρούφα επισήμανε πως το γήπεδο πρασίνισε από εποχής Μ.Χατζηκαλύμνιου και λόγω των Α.Π.Ε εμμένει στα όσα προανέφερε και δήλωσε παρούσα.

Η Κική Μακρή εμμένει στο όχι λόγω του Α.Π.Ε

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηχριστοφής τόνισε πως δεν πρόκειται για μια αλλαγή χλοοτάπητα στο συγκεκριμένο γήπεδο, αλλά αφορά σε επιπλέον εργασίες στο γήπεδο που αφορά στην αποστράγγιση. Ο κ.Χατζηχριστοφής επισήμανε πως η  σύμβαση δεν υπεγράφη σε συνεργασία με την περιφέρεια  λόγω του ότι  το κόστος του έργου υπερέβει κατα 30% . Τόνισε πως πριν λίγες ημέρες το έργο παραδόθηκε, όμως σε λίγο διάστημα θα έρθουν νέες συνεργασίες σε άλλα γήπεδα με την περιφέρεια. 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε

 


Τροποποίηση της απόφασης με αριθμό 121/2022 με θέμα «Λήψη απόφασης για τον καθορισμό θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΤΕΙ στον Δήμο Κω» με ΑΔΑ 65ΥΑΩΛΕ-ΑΨΗ, ως προς τη διάρκεια  με εισηγήτρια την πρόεδρο του  Δ.Σ., κα. Διονυσία Τελλή – Τσιμισίρη, η οποία ανέλυσε τις θέσεις για δύο περιόδους πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών στο δήμο της Κω.

Για τα εργασιακά δικαιώματα που προκύπτουν από την εξάσκηση των σπουδαστών η κ.Κική Μακρή ψήφισε παρούσα.

 


Τροποποίηση της απόφασης με αριθμό 8/2023 με θέμα «Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης Προμηθειών Δήμου Κω έτους 2023 με ΑΔΑ 6ΘΞ2ΩΛΕ-ΝΞΞ με εισηγήτρια την πρόεδρος Δ.Σ., κα. Διονυσία Τελλή – Τσιμισίρη, η οποία τόνισε πως τα ονόματα που είχαν δηλωθεί έχουν ασυμβίβαστο για αυτό πρέπει να αλλαχθούν τα ονόματα. 

Ο Γ.Κυρίτσης τόνισε πως θα έπρεπε να υπήρχε στοιχειώδης  έλεγχος πριν γίνει ο ορισμός των ατόμων  και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη επιστασία.

 


 

Τροποποίηση της απόφασης με αριθμό 9/2023 με θέμα «Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της ΕπιτροπήςΠαραλαβής Υπηρεσιών Δήμου Κω έτους 2023»με ΑΔΑ 6ΓΡ4ΩΛΕ-ΖΡΜκαι διόρθωση του τίτλου με την προσθήκη των λέξεων «και Παρακολούθησης» (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δ.Σ., κα. Διονυσία Τελλή – Τσιμισίρη).  Για λόγους ασυμβίβαστου έρχεται το θέμα για  αλλαγή ως προς τον ορισμό μελών


 

Το θέμα της αναβολής του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε η αντιπολίτευση λόγω του προχωρημένου της ώρας με την επισήμανση ότι τα «σοβαρά» θέματα που αφορούν στην ΚΩΑΝ η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν τα πρόεταξε στην  κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης  και η παράταση της μιας ώρας εξαντλήθηκε.  Ο δήμαρχος τόνισε πως τα πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη έπρεπε να είχαν επιταχυνθεί και να κρατηθούν οι χρόνοι οι οποίοι δεν έγιναν απο κάνεναν   

Ρεπορτάζ