Οξεία αντιπαράθεση για τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα του έργου κόμβων Πειραιώς - 1ου Γυμνασίου
Πολιτική
15/02/2023

Εγκρίθηκε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω (κόμβοι τράπεζας Πειραιώς – 1ου Γυμνασίου» με εισηγητή το θέματος τον αντιδήμαρχο, κ. Παναγιώτη Αβρίθης, ο οποίος εισηγήθηκε την ψήφιση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα , που ουσιαστιά περιλαμβάνει την αντικατάσταση αγωγών και την μεταβολή τιμών σε υλικά και καύσιμα.  Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε  «κόμπο» τον κόμβο στο 1ο Γυμνάσιο, ότι δεν είναι  σύνομη  επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο έργο, καταλόγισε λάθη επί των διαδικασιών και των καθυστερήσεων τη δημοτική αρχή με τον  δήμαρχος να τονίζει  πως οι κόμβοι αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών και στην αναμόρφωση της εικόνας της εισόδου που υστερούσε σε θέματα ασφάλειας που ελοχεύουν κινδύνους

                                   Δήμος Κω: Κατασκευή κόμβου στο 1ο Γυμνάσιο Κω – κυκλοφοριακές ρυθμίσεις |  AegeaNews      Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του κόμβου στο 1ο Γυμνάσιο Κω στο  πλαίσιο του έργου «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω»

Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) και 1ου Πρωτόκολλο Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών Έργου (ΠΚΤΜΝΕ) του έργου: «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω (κόμβοι τράπεζας Πειραιώς – 1ου Γυμνασίου» με Α.Μ. 19/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). Ο κ. Αβρίθης εισηγήθηκε την ψήφιση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα για το συγκεκριμένο έργο, που περιλαμβάνει : αντικατάσταση αγωγών, την μεταβολή τιμών σε υλικά και καύσιμα κ.α

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γ.Κυρίτσης στην τοποθέτηση του, επισήμανε πως το αποτέλεσμα των εργασιών του κόμβου στο 1ο Γυμνάσιο  είναι λυπηρό και το ποσό της  συμαβασιοποίησης του συνεχώς αυξάνεται  και χαρακτήρισε «κόμπο» τον συγκεριμένο κόμβο. 

Την αντίθεση της επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο έργο, επισήμανε  η κ.Ρούφα η οποία δεν είναι σύννομη και στέρησε το δικαίωμα της εικόνας της μελέτης του έργου και καταλόγισε λάθη επί των διαδικασιών και των καθυστερήσεων στη δημοτική αρχή και εξέφρασε την πικρία της  για τη σύνδεση του θέματος με το τραγικό συμβάν που συνέβη στην περιοχή και καταλόγισε στη δημοτική αρχή  εγκληματικές αποφάσεις ως προς τη διαχείριση του έργου.

Η Κική Μακρή σημείωσε πως οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο εξυπηρετούν τα μεγάλα κεφάλαια και το κόστος τους μεταφέρεται στους πολίτες με τα ανταποδοτικά τέλη και αναφέρθηκε στο εξώδικο του σωματείου οδηγών τουριστικών λεοφωρείων για την ασφαλή διέλευση τους από τη Ζιά οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση για να βρεθούν λύσεις και που ακόμα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση επί του θέματος.

Σωστές χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις στον κόμβο στην είσοδο της πόλης ο δημοτικός σύμβουλος Δ.Γερασκλής, αλλά κατέκρινε τις διαδικασίες που έγιναν ενώ έκανε  κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις.  Για τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα τόνισε πως οι αλλαγές αφορούν στην ποιότητα σωλήνων χωρίς να δικαιολογείται επαρκώς.

Ο δήμαρχος Κω τόνισε  πως οι κόμβοι αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών και στην αναμόρφωση της εικόνας της εισόδου που υστερούσε σε θέματα ασφάλειας που ελοχεύουν κινδύνους. Η λύση των φαναριών δεν λειτουργεί πλέον ως λύση, αλλά οι υπερηψωμένοι κόμβοι αποτελούν ενδεδειγμένη κυκλοφοριακή πρόταση επισήμανε ο κ.Νικηταράς ο οποίος επισήμανε πως οι εργασίες στο 1ο Γυμνάσιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα μετά από τις αισθητικές παρεμβάσεις. Για την είσοδο της πόλης στην τράπεζα Πειραιώς  τόνισε πως η συγκεκριμένη επιλογή  του κόμβου, είναι η  πιο ασφαλής πρόταση για την ασφάλεια των πολιτών. Η μελέτη έγινε με την εκπόνηση μελέτης των τεχνικών υπηρεσιών με τη πολύτιμη αμισθί συμβολή του συγκοινωνιολόγου συνεργάτη του κ.Γ.Χρυσουλάκη  τον κ.Τσιάνο, που γνωρίζει το κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Κω. Αναφορικά με το κόστος του έργου, επισήμανε πως είναι πολιτική απόφαση για την αναγκαιότητα του έργου.

Στη δευτερολογία του ο Γ.Κυρίτσης τόνισε πως δεν πρέπει να είναι κρυφό το όνομα του συγκοινωνιολόγου και η αλλαγή του υλικού ανέβασε το κόστος. Αναφορικά με τη δωρεάν μελέτη του συγκοινωνιολόγου κ.Τσιάνου, ο κ.Κυρίτσης ανέφερε πως υπάρχει  καταγεγραμένη δαπάνη 10.000 ευρώ στον κ.Τσιάνο από την ΚΩΑΝ και ρώτησε αν το ποσό αφορά στο συγκεκριμένο έργο ή αν αφορά σε κάποιο άλλο έργο,  να γίνει διευκρίνιση. 

Η Ιωάννα Ρούφα τόνισε πως η αμφισβήτηση  ήρθε μετά από την συνέντευξη του Π.Αβρίθη στον «Έκφραση» που τόνισε πως η μελέτη έγινε από το γραφείο του κ.Χρυσουλάκη και ζήτησε να γίνει διευκρίνιση για το τι έγινε τελικά και αν υπάρχει  τιμολόγιο στην ΚΩΑΝ με τον συγκεκριμένο μελετητή γιατί είναι θέμα διαχείρισης και διαφάνειας και υπενθύμισε στο σώμα τις κακές συμπεριφοράς στο πρόσωπο της και σε συνεργατών της από στελέχη της δημοτικής αρχής.

Η Κική Μακρή  κατψηφίζει το θέμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δ.Γερασκλής  διευκρίνισε πως δεν αμφισβητεί την επιστημονική γνώση  του μελετητή και τόνισε πως δεν γίνονται σωστά οι διαδικασίες. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μανιάς ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τη χρήση του δρόμου στην είσοδο της πόλης και απάντησε ο δήμαρχος Κω.

Στην αντιπολίτευση απάντησε ο δήμαρχος Κω ο οποίος διάβασε δελτίο τύπου (της δημοτικής αρχής) στο οποίο διευκρινίστηκε -πριν ένα χρόνο- το όνομα και οι εργασίες του συγκοινωνιολόγου, γεγονός που δείχνει πως η αντιπολίτευση γνώριζε το όνομα του κ.Αθανάσιου Τσιάνου. Αναφέρθηκε στις αυξήσεις των υλικών που ανέβασαν το ποσό του Ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου.

Ρεπορτάζ