Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων για την στατική ενίσχυση του 3ου δημοτικού σχολείου Κω
Πολιτική
15/02/2023

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του 3ου δημοτικού σχολείου  , έχει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο για το οποίο  αναφέρθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη χθεσινή συνεδρίαση  με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο πότε θα παραδοθεί το έργο στη σχολική κοινότητα και για το γεγονός πως πρέπει η δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη να δεσμευτεί  για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου.  Με αφορμή τη συζήτηση για το 3ο δημοτικό σχολείο, αρκετές τοποθετήσεις αφορούσαν και σε άλλες σχολικές εγκαταστάσεις του νησιού μας.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Η δημοτική σύμβουλος Σμαραγδή Παρισίδη, επισήμανε πως τρεις φορές άλλαξε η ημερομηνία παράδοσης του έργου και πρέπει να απολογηθεί η δημοτική αχρή στους γονείς .

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Μάνος Μήτρου τόνισε πως προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, είναι η ασφάλεια των μαθητών και ο σεισμός στη γείτονα χώρα πρέπει να προβληματίσει το σώμα και να επιμείνει στην ασφάλεια υλοποίησης του έργου.

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη επισήμανε πως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ.Μήτρου θα ήταν να παραιτηθεί γιατί «έχει αποτύχει στα καθήκοντα του».  Επισήμανε πως διαχρονικά «πάσχει» η σχολική στέγη στην Κω (σε όλες τις βαθμίδες) , ενώ χαρακτήρισε σουρεαλιστική τη θέση της δημοτικής αρχής επί του θέματος. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης, επισήμανε πως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν την αγωνία πότε θα πάνε στο σχολείο τους, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή απέφυγε να απαντήσει παρά τις υποσχέσεις πως θα ήταν έτοιμο τη νέα σχολική χρονιά. Θα έπρεπε η δημοτική αρχή να πάρει την ευθύνη και να απαντήσει στην σχολική κοινότητα σημείωσε ο κ. Φραγκούλης ο οποίος υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή «κοροϊδεψε» τους γονείς και συνεχίζει να εμπαίζει γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικούς για το χρονοδιάγραμμα του έργου. Τέλος ο κ.Φραγκούλης ζήτησε να αναλάβει κάποιος την ευθύνη και να παραιτηθεί.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης ο οποίος τόνισε πως το θέμα  αυτό, θα έπρεπε να ενώσει το σώμα και  όχι να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, ενω επισήμανε πως η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να ανακαινίσει τα εμβληματικά κτίρια του νησιού.

Για προχειρότητα στο χειρισμό των έργων έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Γιώργος Κυρίτσης ο οποίος σημείωσε πως η δημοτική αρχή  ανακαινίζει εμβληματικά κτίρια, όταν οι εργαζόμενοι στο δήμο δεν έχουν τρόπο να ζεσταθούν,  και την ίδια στιγμή υπάρχει  εικόνα εγκατάληψης στις σχολικές στέγες του νησιού από άκρη σε άκρη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι η μόνη, η οποία συμαβασιοποίησε 600 χιλιάδες για τα σχολικά κτίρια του νησιού και βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες των σχολείων και προτάσσει την ασφάλεια τους, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή αδιαφορούσε για τις σχολικές δομές.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός επισήμανε πως η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται μόνο για ελαιοχρωματισμούς και προκάτ αίθουσες ενώ θα έπρεπε να αεπενδυσει σε νέες σχολικές δομές που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηχριστοφής αναφορικά με τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών επισήμανε πως δημοτική αρχή έχει επενδύσει στην συντήρηση τους κι έχει ενισχύσει μέσω ΑΣΕΠ το προσωπικό  για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. «Βάζουμε πλάτες» στον παιδικό της Αντιμάχειας,επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοφής, αφού δεν είχε ποτέ μόνωση και ασφαλή δάπεδα και σύντομα αυτή η εικόνα θα αλλάξει μετά τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις .

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης τόνισε πως οι ανάγκες για σχολικά κτίρια είναι αυξημένες, απαιτείται η κατασκευή νέων και η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση ενώ τονίζει  πως η δημοτική αρχή  προτάσσει την ασφάλεια των μαθητών. Η μελέτη πρέπει να ψηφιστεί ενώ τα υπόλοιπα θέματα θα έρθουν στη συνέχεια με ξεκάθαρη διαγωνιστική εικόνα  και  «όλα στο τραπέζι». 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Εκ μέρους της «Δύναμης Αλλαγής» ο Δ.Γερασκλής υπογράμμισε πως το κρίσιμο σημείο του θέματος είναι να μην προκύψουν εμπλοκές στην εξέλιξη του έργου και με έναν πρόχειρο υπολογισμό επισημαίνει πως θα υπάρξει χρονοτριβή τουλάχιστον 18 μήνες. 

Εκ μέρους της παράταξης «Όραμα & Δράση» η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννα Ρούφα επισήμανε πως υπάρχουν σκιές με το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου και υπογράμμισε πως ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του, πήγε να μειώσει τον πολιτικό  λόγο της παράταξης «Όραμα» για να «ψηλώσει» ο ίδιος. Η κ.Ρούφα σημείωσε πως αφού μοιράζεται ο δήμος με την περιφέρεια τα 600 χιλιάδες για τις συντηρήσεις , ας διεκδικήσει  ο δήμος χρήματατα από τα 600 χιλ. της περιφέρειας που «περισσεύουν» ώστε να δοθούν στο 3ο δημοτικό. 

Η Κική Μακρή επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά «για την ταμπακέρα τίποτα» κι αυτό γιατί από τότε που καταργήθηκε ο ΣΧΟΚ και ανέλαβαν την ευθύνη οι δήμοι να χτίζουν σχολεία-χωρίς δαπάνες-έχουμε αυτή την εικόνα.  «Κοροϊδεύουμε» τους γονείς τόνισε η κ.Μακρή κι έφερε το παράδειγμα των κοντέινερς στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη επανήλθε πως θα έπρεπε να παραιτηθεί ο κ.Μήτρου ενώ επισήμανε την αδιαφορία της δημοτικής αρχής με τις 3 δικαστικές διαταγές για μη πληρωμή ενοικίων σχολείων που μισθώνει ο δήμος.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης επισήμανε πως η συγκεκριμένη μελέτη έπρεπε να είχε ψηφιστεί ξεχωριστά εφάμιλλη με αυτές του 7ου δημοτικού και του 1ου ΓΕΛ αντί να υπάρχουν οι δικαιολογίες της δημοτικής αρχής για την παρ΄δοση του σχολείου στην σχολική κοινότητα. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος επισήμανε πως πρέπει όσοι μιλούν με νομικούς όρους να είναι προσκετικοί για να μην εκτείθενται .  Σχολίασε πως η νοοτροπία της δημοτικής αρχής είναι  η δημιουργία σχολικής στέγης κι όχι η ενοικίαση  γεγονός που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία δεν προσπάθησε να δημιουργήσει σχολικές στέγες.

Ο επικεφαλής  της Δύναμης Αλλαγής Γ.Κυρίτσης χαρακτήρισε μηδενικό το έργο της δημοτικής αρχής και τόνισε πως είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που έδωσαν οι Δ.Γερασκλής και Γ.Φραγκούλης και σημείωσε πως εξαρχής η δημοτική αρχή έπρεπε να φέρει με άλλες διαδικασίες το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και σημείωσε πως θα βγει σχετικό  δελτίο τύπου στην δημοτική τηλεόραση της δημοτικής αρχής.

Αναφορικά με το σχόλιο του Γ. Κυρίτση για τη δημοτική τηλεόραση, ο  δήμαρχος  Θ.Νικηταράς, επισήμανε πως πρόκειται για το κανάλι που ο ίδιος απαξίωσε και χρησιμοποίησε κατά καιρούς.  Επίσης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην μικροπολιτική της αντιπολίτευσης που εγκαλεί τη δημοτική αρχή όταν διαγωνισμοί για εκμίσθωση σχολικών στεγών βγήκαν άγονοι , υπενθύμισε  την δήλωση του Γ.Κυρίτση ότι θα έκοβε από τον προϋπολογισμό του ΔΗΡΑΣ για να φτιάξει σχολείο στην Κέφαλο και που ουδέποτε έπραξε, ενώ συνόψισε τις διαδικασίες που έγιναν για το 3ο δημοτικό σχολείο και επισήμανε πως ο Γιώργος Κυρίτσης ψεύδεται.  Απάντησε στην κ.Ρούφα, πως δεν είχε καμία πρόθεση να «κοντύνει» τον πολιτικό λόγο κανενός και υπογράμμισε την παράγραφο της προγραμματικής σύμβασης  της συνεργασίας του δήμου με την περιφέρεια για την αποκατάσταση της αλήθειας όπως υπογράμμισε.  

Κατα πλειοψηφία εγκρίθηκε το θέμα

Ρεπορτάζ