«Ν. Σαντορινιός: Τη μια μέρα «χειροκροτούν»τους υγειονομικούς, την άλλη τους «υποδέχονται» με γκλοπ και βία»
Πολιτική
01/10/2020

Νεκτάριος Σαντορινιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου 

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, «από τις 6» με τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά, ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός.ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε δηκτικά την βίαιη κυβερνητική απάντηση στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝκαι τον εμπαιγμό των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Αναφέρθηκε επίσης, στα ψευδή «αφηγήματα» των κυβερνητικών πολιτικών για την Δημόσια Υγεία, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα νούμερα για δήθεν διπλασιασμό ΜΕΘ και προσλήψεις. https://www.youtube.com/watch?v=dw10lHBMSc8

https://www.facebook.com/Nectarios.Santorinios/videos/629292724425483

«Η υποκρισία της Κυβέρνησης στα θέματα της Υγείας παρουσιάζεται πια, σε όλο της το μεγαλείο»

«Μέχρι πρότινος η Κυβέρνηση χειροκροτούσε τους γιατρούς και σήμερα εφαρμόζει το Νόμο Χρυσοχοΐδη, καταστέλλοντας με βία τις κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία διαμαρτύρονται γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει μια ρύθμιση που παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ μέχρι τις 31/12/2020- για δυο ακόμη μήνες δηλαδή- χωρίς να περιλαμβάνει σε αυτήν το διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικότων δομών υγείας. Είναι φαιδρό να νομίζει κανείς ότι τα Νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς και αυτούς τους ανθρώπουςκαι αυτό δείχνει και την αντίληψη της ΝΔ για το ΕΣΥ».

«Είναι σαφές πια, ότι μόλις τελειώσει η πανδημία, η ΝΔ θα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος της και αυτό εννοούν ότι σήμερα ψελλίζουν τα περί ΣΔΙΤ στην Υγεία».

«Το ζητούμενο σήμερα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ»

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2019 το προσωπικό του ΕΣΥ ήταν 100.000 εργαζόμενοι και φέτος είναι 95.000. Το προσωπικοί δηλαδή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας μειώθηκε, την πιο κρίσιμη περίοδο, κατά 5.000 άτομα. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 10.500 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία».

«Η ΝΔ λέει ψέματα ότι διπλασίασε τις ΜΕΘ»

«Δεν είναι πραγματικότητα ότι η ΝΔ διπλασίασε τις ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 430 ΜΕΘ και, μέσα σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες,τις αύξησε στις560, κατά 30% δηλαδή. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε 550 και τώρα, μέσα σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, έχουν φτάσει τις 750. Η λεγόμενη «αύξηση»για την οποία μιλά ο Πρωθυπουργός είναι γιατί υπολογίζει τις ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία- που ούτως ή άλλως υπήρχαν, αλλά δεν τις προσμετρούσαμε- και αυτές στις ιδιωτικές κλινικές».

«Τι γίνεται όμως με τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές; Εμείς ζητάμε επίταξη κλινών ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές και εννοούμε να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Σε αντίθεση με αυτή τη λογική, η ΝΔ συναίνεσε στο να αυξηθεί η ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών ΜΕΘ, από τα 800€, στα 1.600€- διπλασιασμός δηλαδή της τιμής- αλλά και να είναι διαθέσιμες οι κλίνες, μετά από έγκριση του κλινικάρχη για το αν θα δεχτούν κάποιο περιστατικό ή όχι.Η Κυβέρνηση δηλαδή ευνόησε γαλαντόμως τους μεγάλους κλινικάρχες και εξασφάλισε κλίνες ΜΕΘ, υπό αίρεση, ενώ επαίρεται ψευδώς για διπλασιασμό του αριθμού των ΜΕΘ της χώρας».