Τοποθετήσεις φορέων και δημοτικών συμβούλων για τη δημόσια υγεία στην Κω
Πολιτική
21/03/2023

Η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Κατερίνα Γαβαλά τόνισε πως οι αγώνες του συλλόγου είναι συνεχείς και πως οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου.

Ο κ. Βρούβας εκ μέρους του ΕΒΕΔ τόνισε πως το ΕΒΕΔ θα βρίσκεται δίπλα σε όλες τις διεκδικήσεις για τη δημόσια υγεία.

Η Ντίνα Σβύνου  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω επισήμανε πως διεκδικούμε τα αυτονόητα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ένωση με συνάντηση ακόμα και με το υπουργό υγείας κ.Πλεύρη και έθεσε τα ερωτήματα γιατί οι ιατροί δεν θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο της Κω και επεσήμανε πως θα συνεχιστούν οι αγώνες από τον φορέα που εκπροσωπεί, για ένα καλύτερο νοσοκομείο στο νησί μας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω, Γιώργος Σεγραίδος, σημείωσε πως οι αγώνες, αυτή τη στιγμή στο νησί μας,  γίνονται από την κοινωνία αν και θα έπρεπε να γίνονται από τους αιρετούς και τόνισε πως θα έπρεπε να γνωρίζουν και οι ίδιοι για το ψήφισμα που ακούστηκε στη συνεδρίαση και τους κάλεσε να μην υπάρχουν στείρες αντιπαραθέσεις και η κοινωνία να δει τι πρωτοβουλίες θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο και τους παρότρυνε να λάβουν δραστικά μέτρα!

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος Δαυίδ Γερασκλής τόνισε πως μόνο με ακραίες αποφάσεις για την επίλυση του θέματος θα συμφωνήσει και όχι με ψηφίσματα και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, που δεν οδηγούν στην επίλυση του θέματος!

Η αντιδήμαρχος Γεωργία Κασσιώτη εξέφρασε την ικανοποίηση της για τους αγώνες των μαθητών για τη δημόσια υγεία και αναφέρθηκε στην συνάντηση που επικαλέστηκε η μαθήτρια κ.Κιαπόκα στην οποία συμμετείχε και η ίδια και σημείωσε πως στη συγκεκριμένη συνάντηση, η ίδια και ο δήμαρχος απλά μετέφεραν τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού  για επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου Κω και ζήτησε συγγνώμη αν απογοήτευσαν τα παιδιά. Η κ.Κασσιώτη αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της ΤΟΜΥ Κω, με απαξίωση της δημόσιας υγείας στο νησί μας.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο υποδιοικητής του νοσοκομείου  Ηλίας Χρυσόπουλος ο οποίος τόνισε πως πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια της κεντρικής διοίκησης για να έρθουν παθολόγοι, για αυτό θα έπρεπε να υπογράψουν όλοι το ψήφισμα που θα σταλεί στον πρωθυπουργό και κάλεσε το σώμα να δείξει συναίνεση για να πάρει η κοινωνία αυτό που πρέπει για τη δημόσια υγεία. 

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη σημείωσε  πως πρέπει στη συνεδρίαση να ειπωθούν αλήθειες και επεσήμανε πως μια παθογένεια του συστήματος είναι πως συσχετίζουμε το δικαίωμα μας για τη δημόσια δωρεάν υγεία με την καταγωγή του Ιπποκράτη , ενώ θα έπρεπε  η υγεία να αποτελούσε αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών και όχι λόγω καταγωγής του Ιπποκράτη. 

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου επισήμανε πως όλοι μαζί , μαζί με την κοινωνία και τους φορείς οφείλουμε να δίνουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι τη μάχη του και επεσήμανε πως θα έπρεπε όλοι μαζί να συνυπογράψουν ομόφωνα το ψήφισμα και όχι να υπάρχει αυτή στείρα αντιπαράθεση , ενώ συνεχάρη τους ευαισθητοποιημένους πολίτες  και τους μαθητές που ο καθένας ξεχωριστά δίνει τη δική του μάχη για τη δημόσια υγεία . Αναφορικά με τη χωροθέτηση του νοσοκομείου, σημείωσε πως δεν πρέπει να πηγαίνουμε πίσω αλλά να κοιτάζουμε το μέλλον και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τους συμπολίτες μας και για το μέλλον της κοινωνίας, η οποία συντάσσεται με τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Σεβαστιανός Μαραγκός επεσήμανε πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο νοσοκομείο  , όσο και αν οι εργαζόμενοι κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν στη βιωσιμότητα του και τόνισε πως εκ του αποτελέσματος όλες οι πρωτοβουλίες που λήφθηκαν δεν απέδωσαν καρπούς και οφείλει το σώμα να ακούσει όλες τις προτάσεις.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης επεσήμανε πως το πρόβλημα του νοσοκομείου Κω είναι διαχρονικό και η έλλειψη ιατρών και μάλιστα παθολόγων, είναι ένα πρόβλημα της χώρας μας και όχι μόνο της Κω.  Αναφορικά με  τα προβλήματα του νοσοκομείου, ο κ.Αβρίθης επεσήμανε πως αφορούν στην  κτιριακή υποδομή  στην υποστελέχωση του και στον οργανισμό λειτουργίας του που είναι απαρχαιωμένος.

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Μουζουράκης τόνισε πως τα προβλήματα είναι διαχρονικά και προκάλεσε τους επικεφαλής να ΄΄μαζέψουν τα μπογαλάκια τους και να πάνε όλοι μαζί , στην Αθήνα΄΄ και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για το νοσοκομείο μας και όχι να γίνεται προπαγάνδα.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καλούδης σημείωσε πως πρέπει όλοι μαζί να συναινέσουν και να πάνε οι επικεφαλής στην Αθήνα, συμφωνώντας με την πρόταση του κ.Μουζουράκη .

Πρέπει να ξεφύγουμε με το συναίσθημα και να πάμε με πραγματικά δεδομένα (πληθυσμιακά) τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μανιάς και έθεσε τα ερωτήματα, πότε έγινε συνάντηση και ποιοι συμμετείχαν  για αυτό το ψήφισμα, ρώτησε επίσης πόσοι έχουν επωφεληθεί από το επίδομα του δήμου, έθεσε το ερώτημα, αφού ο οργανισμός δικαιολογεί  4 θέσεις γιατί προκηρύσσονται λιγότερες...

Ο αντιδήμαρχος  Σταμάτης Πης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις θέσεις των παιδιών  και τους παρότρυνε πριν βγάλουν συμπεράσματα, να προσπαθούν να μπουν στη θέση των άλλων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης σημείωσε πως δεν έχει καταλάβει και ο ίδιος το λόγο που έγινε η συγκεκριμένη  συνεδρίαση ενώ το ίδιο θέμα συζητήθηκε πριν ένα χρόνο. Αναφέρθηκε στην μη τεκμηρίωση  από πλευράς διοίκησης νοσοκομείου για τα προβλήματα και τις ανάγκες του. Χαρακτήρισε γενικότητες τα όσα η δημοτική αρχή ευαγγελίζεται πως θα πράξει για να βοηθήσει στα προβλήματα του νοσοκομείου , όταν δεν έχει αλλάξει τον οργανισμό λειτουργίας του δήμου και όταν κάθε χρόνο χάνει εργαζόμενους με μετακινήσεις στον Β΄Βαθμό. Αναφορικά με τις συναντήσεις των φορέων στην κεντρική διοίκηση που έχουν ήδη  γίνει, ρώτησε αν θα μπει dead line στα αιτήματα που βάζει ο δήμος προς επίλυση από  πλευράς πολιτείας. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος τόνισε πως το νέο νοσοκομείο είναι λαϊκή απαίτηση  και δεν κατανοεί γιατί υπάρχει τόση αντιπαράθεση όταν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σημείωσε πως γίνεται ΄΄πλειστηριασμός ευαισθησίας΄΄ από την αντιπολίτευση. Σημείωσε πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να λειτουργούν τα τμήματα ενός νοσοκομείου.

Ο Μανώλης Ζερβός-δημοτικός σύμβουλος- τόνισε πως το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να κινηθεί πιο δυναμικά!

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Τα παιδιά του 15μελούς στη δευτερολογία τους, τόνισαν από κοινού,  πως κι οι ίδιοι στην καθημερινότητα τους έρχονται σε αντιπαραθέσεις  , όμως στα δύσκολα ενώνονται για το καλό τους και ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να πράξουν κι εκείνοι το ίδιο. Να συναποφασίσουν για το καλό του νησιού μας για τη δημόσια υγεία και να μην έρχονται σε στείρα αντιπαράθεση.

Ο δήμαρχος Κω επεσήμανε πως πραγματοποίησε συναντήσεις με τους μαθητές ακούγοντας όλα όσα οι ίδιοι του επεσήμαναν . Αναφέρθηκε στα προβλήματα του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι διαχρονικά, ανέλυσε κάποιες από τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με φορείς για να δώσουν λύσεις σε παρόμοια ζητήματα υποστελέχωσης, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη συγκεκριμένη αίθουσα τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, επισήμανε πως συντεταγμένα με φορείς και κοινωνία πρέπει να δίνεται μάχη για το καλύτερο στη δημόσια υγεία του νησιού μας, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που δεν έρχονται οι ιατροί στο νοσοκομείο της Κω και αφορούν στις υποδομές, στο γεγονός πως οι  προκηρύξεις δεν αφορούν σε όλες τις θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό, ώστε να υπάρχουν καλές εργασιακές συνθήκες εργασίας, σημείωσε πως πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα και ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε να ζητηθεί από την κεντρική εξουσία η προκήρυξη όλων των θέσεων ιατρών ώστε να καλυφθούν τα κενά  με καταληκτική  ημερομηνία. 

Ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ τόνισε πως σήμερα είναι η ημέρα των αποφάσεων και πρέπει να δούμε τους τρόπους διεκδίκησης κι όχι να ανατρέχουμε στα ιστορικά δεδομένα. Να καταλήξουμε στο .... τι μέλει γενέσθαι επισήμανε ο κ.Κυρίτσης και να ΄΄φύγουμε από δω μέσα με απόφαση΄΄ με κινητοποιήσεις σκληρές και κάλεσε όλο το σώμα να δώσει τις παραιτήσεις του αν στην καταληκτική ημερομηνία η πολιτεία δε δώσει λύσεις. Επισήμανε πως τα στελέχη της παράταξης του είναι σύμφωνοι με την πρόταση αυτή. Έκρουσε τον κώδωνα και στους βουλευτές της περιοχής πως και οι ίδιοι πρέπει να πάρουν θέση επί του θέματος και ζήτησε να διεκδικήσει ο δήμος νομικά το κέντρο υγείας Αντιμάχειας.

Η κ.Ρούφα επικεφαλής της παράταξης ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ επεσήμανε πως κάποιοι της καταλογίζουν μικροπολιτική , όταν η ίδια και τα στελέχη της παράταξης της, διεκδικούν τα αυτονόητα για το καλό της κοινωνίας (βλέπε ΚΥ Αντιμάχειας) και χαρακτήρισε την πρόταση Κυρίτση  τη μόνη βιώσιμη λύση  τη δεδομένη στιγμή. Χαρακτήρισε ως φιέστα το αποψινό θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να ενημερωθεί έγκαιρα το σώμα περί ψηφίσματος . Ζήτησε από τον δήμαρχο να μην ευτελίζει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που λήφθηκαν πριν ένα χρόνο για το νοσοκομείο και δεν εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα.

Η Κική Μακρή  τόνισε πως ο δήμος έχει την ευθύνη της προειδοποίησης όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση το έγκλημα που υφίσταται στις δημόσιες δομές υγείας στην Κω, είναι προδιαγεγραμμένο  και σημείωσε πως κανένας δήμαρχος δεν διεκδίκησε τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας υγείας.  Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας και τόνισε πως είναι ΄΄υποκριτικό να μιλάτε για την κοινωνία, γιατί δεν θα απασχολούσε το σώμα το θέμα του νοσοκομείου, αν η κοινωνία δεν έβγαινε στους δρόμους΄΄. Παρότρυνε τον δήμαρχο να δει τον πρωθυπουργό  αφού είναι προεκλογική περίοδος αλλά η λύση θα είναι πρόσκαιρη. 

Ο Έπαρχος Κω Νισύρου επεσήμανε πως δεν πρέπει να χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στις κλινικές του νοσοκομείου, που παρουσιάζουν σημαντικό έργο ακόμα και υποστελεχωμένο.

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, διάβασε το ψήφισμα.

Ρεπορτάζ