LIVE I Η ειδική μεικτή συνεδρίαση για την έγκριση Ισολογισμού 2020 του δήμου της Κω
Πολιτική
27/03/2023

Σε  ειδική μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, στην αίθουσα συνεδριάσεων του, στις  23 Μαρτίου 2023, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την :

  Έγκριση ισολογισμού και οικονομικών αποτελεσμάτων Δήμου Κω έτους 2020  με Εισηγητή του θέματος τον  Αντιδήμαρχο, κ. Χρυσόπουλο Αλέξανδρο. 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ο εισηγητής του θέματος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος έκανε την ανάλυση του θέματος. Στο κομμάτι του ισολογισμού για να κάνουμε μια ανάλυση για να δούμε τι συνέβη το 2020 σε μια πρωτόγνωρη χρονιά. Υπήρχαν συμβάσεις και νέα έργα που προσπαθήσαμε να τα τρέξουμε, υπήρχαν όμως καθυστερήσεις λόγω του κορωνοϊού τόνισε χαρακτηριστικά. Αυξήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου κατά 2 εκ. ευρώ. Αυτό το νούμερο προέρχεται απ’ τις συμβάσεις και τα συσσωρευμένα ποσά. Πήραμε την απόφαση και διαγράψαμε 8 εκ. απαιτήσεις των ορκωτών για να γίνει πιο ρεαλιστικός ο ισολογισμός ενώ τα έσοδα μας ήταν ζημιωμένα κατά 2 εκ ευρώ. Αυτό έχει να κάνει με την πολιτική που εφαρμόσαμε και αυτό εμφανίζεται στην εικόνα του ισολογισμού πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα ρώτησε πότε έγινε η ανάθεση στους ορκωτούς λογιστές, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτής σύμβασης με τον κ. Χρυσόπουλο να αναφέρει ότι έγινε το 2020 η ανάθεση και ήταν μια χρονιά που είχε να κάνει με covid και υπήρχαν αλλαγές, συνεπώς η όποια καθυστέρηση έχει να κάνει με εξωγενείς παράγοντες ενώ σε ότι αφορά τις υπογραφές έχει συνταχθεί το προσάρτημα 31/5 απ’ τον προϊστάμενο, έχει γίνει έλεγχος απ’ την διευθύντρια, ο άνθρωπος έφυγε απ' τον Δήμο οπότε δεν έχει καμία σημασία πλέον η υπογραφή του. 

Με ποια διαδικασία προβλέψαμε την διαγραφή του ποσού των 8 εκ. ευρώ ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κρητικός με τον κ. Χρυσόπουλου να απαντά ότι είναι ένα μέγεθος το οποίο διαγράφηκε λογιστικά ωστόσο στα βιβλία του δήμου υπάρχουν. Για τον ισολογισμό έχουν διαγραφεί για να τον φέρουν σε μια πιο ρεαλιστική κατάσταση. Από λογιστικούς κανόνες έχει διαγραφεί τόνισε. 

Το κόστος λειτουργίας και ο κωδικός υπηρεσίες και αγαθά σε σχέση με το 2019, υπάρχει μια τρομερή αύξηση με την ορκωτό λογιστή να απαντά στην ερώτηση της κ. Ρούφα ότι αφορά ουσιαστικά λογιστικούς κανόνες και όχι κάποια νομοθεσία. Αυτό το ποσό των 8 εκ. προέρχεται από προηγούμενες χρήσεις αλλά η οικονομική υπηρεσία αποφάσισε να το πραγματοποιήσει σήμερα. Όσο αφορά το κόστος αφορά τις δαπάνες που έκανε ο Δήμος λόγω covid.  Με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σιφάκης, έκανε αναφορά για ένα προσάρτημα για συμμετοχή του δήμου σε κάποιες υπηρεσίες η ορκωτός λογιστής τόνισε ότι πρόκειται για συμμετοχές που είχε ο Δήμος προ Καλλικρατικού Δήμου μέχρι σήμερα που εμφανίζονται στα βιβλία σας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός ρώτησε ξανά για το ποσό που θεωρώντας το μεγάλο για αντισηπτικά, με την ορκωτό λογιστή να απαντά ότι προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό αλλά και την επισφάλεια της χρήσης ενώ ο κ. Χρυσόπουλος πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το ποσό το οποίο δεν θα εισπραχθεί όσο αφορά αυτό το κονδύλι. 

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής, Γιώργος Κυρίτσης τόνισε ότι απ’ αυτήν την δημιουργική λογιστική φαίνεται η ζημιά που έχει γίνει απ’ τον Δήμο Κω αυτό το διάστημα. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να αντιληφθώ όλες αυτές τις διαδρομές όχι μόνο εγώ αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με την λογιστική. Άλλοι Δήμου ψήφισαν στην ώρα τους τον ισολογισμό, μόνο εμάς πείραξε ο covid πρόσθεσε; Τον Οκτώβρη του ‘20 θα έπρεπε να οριστεί ο ελεγκτης. Όσο και αν λέμε για τους αριθμούς ο ισολογισμός είναι η κύρια οικονομική κατάσταση που απεικονίζει έναν φορέα. Πότε θα φτιάξετε τα λάθη που μπορεί να έχει αυτός ο ισολογισμός τόνισε. Τρία χρόνια καθυστέρηση δεν είχαμε ποτέ, προσπαθήσαμε να κάνουμε θετικό το πρόσημο στον ισολογισμό μας. Το έργο που έγινε στο νησί με εμάς δεν πρόκειται να το φτάσει κανείς.

Στην τοποθέτηση της η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα τόνισε ότι κατατέθηκε ένας ισολογισμός που είναι ανυπόγραφος απ’ τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Θα είχε ενδιαφέρον αν ήταν εδώ σήμερα ο κ. Κουρούπης να μας εξηγήσει τους λόγους που δεν υπέγραψε. Ο ισολογισμός παρουσιάζει μείωση εσόδων. Στην πραγματικότητα η μείωση είναι 4 εκ. Δεν υπάρχει μια ανάλυση που να είναι πειστική και πιστεύω ότι κάτι κρύβεται από πίσω αφού δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν τηρείται η νομοθεσία λόγω της μη υπογραφής.  Το σημαντικό είναι ποια πολιτική κατεύθυνση διοχετεύονται τα χρήματα τα χρήματα του πολίτη, ποια προβλήματα έλυσε αυτή η δημοσιονομική πολιτική και ποια συμφέροντα υπηρέτησε. 

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κική Μακρή τόνισε ότι παραλάβαμε μια έκθεση με αυξομειώσεις και όντως αν κάποιος δεν έχει γνώση δεν μπορεί να καταλάβει. Πρόκειται για μια δημιουργική λογιστική και ο καθένας μπορεί το κρίνει όπως θέλει. Φαίνεται ξεκάθαρα η άναρχη δομή της καπιταλιστικής οικονομίας. 2.5 χρόνια μετά συζητάμε την λεπτομέρεια του προϋπολογισμού του ‘20. Σε μια εποχή που ο λαός στενάζει απ’ την ακρίβεια συνεχίζει το χαράτσωμα με τα τέλη που διατηρείται στο ίδιο ποσοστό. Προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τις μετοχές που κατέχει ο Δήμος, για αξιώσεις εργαζομένων.

Στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Σιφάκης ανέφερε ότι ήρθε ένας ισολογισμός που οι περισσότεροι δεν μπορούμε να διαβάσουμε. Αυτό που περίμενα σήμερα ήταν μια πολιτική εισήγηση για το που πάει ο Δήμος, που πάνε τα χρήματα. Δεν έχουμε μια πολιτική κουβέντα αλλά λογιστική σε αυτό το συμβούλιο και καταλήγω στο ότι δεν θέλετε να το κάνετε αυτό τόνισε χαρακτηριστικά. 

Με την σειρά ο Δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Χόνδρος τόνισε ότι αποδείξαμε και σήμερα ότι δεν το ξέρουμε το θέμα και ο μόνος απ’ την αίθουσα που ξέρει είναι ο κ. Χρυσόπουλος. Καλό είναι να μιλάμε γι’ αυτά που ξέρουμε. Το γεγονός ότι στους προηγούμενους ισολογισμούς, δεν προέβησαν σε ενδεχόμενη διαγραφή ήταν ένα θέμα που αφορούσε την λογιστική. Τα 8 εκ. τα έλεγαν οι ορκωτοί εδώ και χρόνια ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης πρόσθεσε. Συμφωνώ ότι πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά. Το ‘20 ζήσαμε δραματικές καταστάσεις, ήμασταν εμείς ο Δήμος που κάναμε τις μεγαλύτερες μειώσεις, σταθήκαμε με πολλούς τρόπους δίπλα στον Κώο πολίτη και καταφέραμε και εμείς να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι για να ξεπεράσει το νησί αυτήν την κρίση τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Κρητικός τόνισε ότι δημιουργήθηκε ένα ερώτημα σχετικά με τις επισφάλειες και αν έχουν να κάνουν και με άλλα χρόνια όπως επίσης πρόσθεσε ότι οφείλουμε αυτά που προβλέπονται στην ώρα τους να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος, Σταμάτης Πης, τόνισε ότι κολλήσαμε στα 8 εκ. ευρώ, ήρθε κάποιος που ξεκαθάρισε τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων και εμείς τον κατηγορούμε, αυτό είναι λαϊκισμός, και αυτό φέρνει μια αναταραχή για να δικαιολογήσουμε κάτι που δεν δικαιολογείται.

Με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Δαυίδ Γερασκλής τόνισε ότι ο ισολογισμός έρχεται στο τέλος της θητείας με χίλια προβλήματα, χωρίς υπογραφές. Είναι προφανείς ο στόχος σας να το περάσετε στα γρήγορα χωρίς να πούμε τίποτα, είστε ανίκανοι τηρήσετε κάποιος κανόνες. Είναι καταφανής η ζημιά, δεν υπάρχει λογική στην συμπεριφορά και στην λειτουργία σας πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Αβρίθης πρόσθεσε με την σειρά ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό με ενόχλησε και ήταν υποτιμητικό. Ακούστηκε το καυστικό σχόλιο του κ. Κυρίτση αν είναι σωστό το σεμινάριο και επειδή δεν το υπέγραψε ο κ. Κουρούπης μήπως είναι σάπιο; Έχετε 8 εκ. που τα σέρνεται και δεν μας λέτε γιατί δεν τα βγάλατε τόσα χρόνια; Μιλάτε για δημιουργική λογιστική; Ξέρετε τι είναι; Σχολιάζεται λες και ξέρετε, σεβασμός στην υπόσταση μας και απέναντι στους πολίτες. Δεν χρειάζεται μηδενισμός, αν έχετε κάποια πράγματα ουσιαστικά να πείτε να τα πείτε. Ο νόμος απαιτεί την έγκριση του προϋπολογισμού πρόσθεσε.

Στην δευτερολογία του ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι είναι τραγικό σημείο για τον Δήμο να λέμε πράγματα που δεν πιστεύουμε ούτε οι ίδιοι. Είναι προφανής η αδυναμία της διοίκησης του πολιτικού υπεύθυνου. Ο ισολογισμός δείχνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος και που επενδύονται τα λεφτά του, που έχει αστοχίες και που πρέπει να διορθωθεί. Καθυστερημένος και παράνομος ο ισολογισμός και δείχνει ζημιά μείον 11 εκ. Αυτή είναι η καταστροφική σας πορεία τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ρούφα στην δευτερολογία της τόνισε αν σεβοσασταν τους θεσμούς θα στέλνατε εμπρόθεσμα την εισήγηση, τι θέλετε να κρύψετε; Τι σας εμπόδισε να κάνετε την ανάθεση τον Μάιο του ‘21 αφού πήγατε με απευθείας ανάθεση; Αν ο προϊστάμενος που συνέταξε το προσάρτημα δεν το υπογράφει τότε κάποιο λάκκο έχει φάβα τόνισε χαρακτηριστικά. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν αυτά τα 8 εκ. και ποιος πήρε αυτήν την απόφαση; Μήπως γι’ αυτό δεν υπογράφει ο προϊστάμενος πρόσθεσε.

Στην δευτερολογία της η κ. Μακρή τόνισε ότι σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις και τις παρεκκλίσεις που γίνονται το ερώτημα είναι το εξής, θα άλλαζε κάτι το φέρνατε έγκαιρα να έχουμε και νωπή την μνήμη μας. Εμείς δεν θέλουμε ούτε να σας διορθώσουμε ούτε να σας κάνουμε καλύτερους. Μέσα απ’ αυτήν την διαδικασία ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του. Γι’ αυτούς τους λόγους εμείς θα καταψηφίσουμε αυτήν την έκθεση με τις όποιες παρατηρήσεις των ορκωτών. Στην δευτερολογία του ο δημοτικός σύμβουλος ο Κώστας Χόνδρος τόνισε ότι ο Δήμος δεν είναι μια ανώνυμη εταιρεία, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους υπαλλήλους επειδή δεν έχουμε έσοδα. Όποιος δεν μελετά τις αφίξεις δεν μπορεί να καταλάβει την μείωση των εσόδων. Η λογική ότι θα έχεις μειωμένα έξοδα θα έχεις και μειωμένα έσοδα καταρρέει.

Ο αντιδήμαρχος, Αλεξάνδρος Χρυσόπουλος τόνισε στην δευτερολογία του ότι μια χρονιά βγήκε κέρδος 7 εκ. την άλλη χρονιά βγήκε ζημιά 4 εκ. είναι απ’ τα τα πράγματα ας μην λέμε ανυπόστατα πράγματα όσο αφορά τα στοιχεία του ισολογισμού. Όσο αφορά τις επισφάλειες με τα 8 εκ. είναι ξεκάθαρα τα πράγματα μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Λογιστικά φέραμε τα πράγματα πιο κοντά στην πραγματικότητα που τόσα χρόνια δεν είχε γίνει. Κάνετε πολιτική με πράγματα που είναι δεδομένα και ξεκάθαρα απλά για να πείτε κάτι πρόσθεσε. Όσο αφορά για το αν έχει αποψιλωθεί η υπηρεσία πολύ απλά στην προηγούμενη θητεία υπήρχε η υπηρεσία του επιτρόπου που έκανε τον λεγόμενο προληπτικό έλεγχο, πλέον αυτό καταργήθηκε. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη, εφόσον υπάρχει μια παρατυπία αυτό καθιστά αυτό το έξοδο παράνομο. Μέσα σε αυτό το κονδύλι περιλαμβάνονται δαπάνες που έγιναν για να κρατηθεί όρθιος ο Δήμος, η κοινωνία και τα νομικό πρόσωπα του Δήμου.

Mετά από ψηφοφορία στην οποία υπήρξε ισοψηφία (14-14) υπερίσχυσε η ψήφος της πρόεδρου και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός. 

 

 

Ρεπορτάζ