Αποφάσιστηκε η δημιουργία τριών κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων σε Πυλί, Καρδάμαινα και Κέφαλο
Πολιτική
28/03/2023

Την τοποθέτηση «θόλων» για δημιουργία κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου Κω εισηγήθηκε ο  Δήμαρχος Κω,  Θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος επισήμανε πως η δημοτική αρχή έδωσε προτεραιότητα στον αθλητισμό και κάνει έναν θετικό απολογισμό έργων κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου , αφού πρασίνισαν  γήπεδα, έγιναν παρεμβάσεις και δόθηκαν λύσεις σε χρόνια ζητήματα. Υπογράμμισε πως στα χωριά υπήρχαν μεγάλα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις .  Ως προς τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό η δημοτική αρχή προτείνει κλειστούς οργανωμένους αθλητικούς χώρους κοινής ωφέλειας , πρώτη πρόταση  στο Λινοπότι σε 28,5 στρέμματα  και ως δεύτερη πρόταση ο σχεδιασμός ένας χώρου στην Καρδάμαινα . Και στα δύο χρειάζεται τοπικό ρυμοτομικό  ως κτηματολογική ρύθμιση για την υλοποίηση τους.  Ο δήμαρχος έδειξε σε διαφάνειες το σχεδιασμό της  υλοποίησης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων (θόλοι-μπαλόνια) ,στο Πυλί, σε Καρδάμαινα και στην Κέφαλο. Για τα 2 κλειστά σε Πυλί και Κέφαλο θα γίνουν από το ταμείο αλληλεγγύης  με χρηματοδότηση  600 χιλ. ευρώ και  στην Καρδάμαινα  θα γίνει με ιδίους πόρους. Αυτά τα τρία γήπεδα είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή επισήμανε ο δήμαρχος Κω, με τις τεχνικές υπηρεσίες,  να διενεργούν την μελέτη για την υλοποίηση  αυτών των σύγχρονων και ασφαλών χώρων άθλησης και μετέπειτα τη δημοπράτηση τους.

Από που προβλέπεται και τι παράγει η σημερινή απόφαση, ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης, με τον δήμαρχο να απαντά και να επισημαίνει πως προβλέπεται από συγκεκριμένη διάταξη την οποία και διάβασε , ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται απόφαση δημοτικού συμβουλίου, μελέτη και δημοπράτηση του, για την νομιμότητα της άδειας μικρής κλίμακας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Φιλολογική εισήγηση χαρακτήρισε την εισήγηση του δημάρχου με προεκλογικό άρωμα, η επικεφαλής της παράταξης Όραμα και Δράση, η Ιωάννα Ρούφα,  η οποία τόνισε  η παράταξης της θέλει να βοηθήσει προς τη θετική κατάσταση και έθεσε διαδικαστικό θέμα λέγοντας πως πρέπει σε πέντε γραμμές να τονιστεί  τι θα ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει σαφής. Ο δήμαρχος απάντησε πως δεν πρόκειται για φιλολογική έκθεση αλλά για τεχνική έκθεση με συγκεκριμένα  στοιχεία τεχνικής φύσεως και χαρακτηριστικά, με σύγχρονες  προδιαγραφές. Να μπει το άρθρο 20Α του ΝΟΚ για την άδεια λειτουργίας πρότεινε η κ.Ιωάννα Ρούφα για να το ψηφίσει η παράταξη της, με τον δήμαρχο να επισημαίνει πως εξυπακούεται ότι θα μπει.

Τα γήπεδα ήταν και πριν πράσινα τόνισε ο κ.Κυρίτσης και απλά συντηρήθηκαν από την νυν δημοτική αρχή,  η οποία συνεχίζει τα έργα της πρώην -βλέπε γήπεδο Ανταγόρα- Για τους θόλους επισήμανε πως υπάρχουν ζητήματα δυσλειτουργίας τα οποία οφείλει το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει για αυτό και πρέπει να ελεγχθούν όλες οι τεχνικές προδιαγραφές , ενώ σημείωσε πως η εισήγηση δεν είναι προετοιμασμένη, και οργανωμένη , είναι απλά μια ευκαιρία να ΄΄πουλήσει΄΄ το έργο στους δημότες. Η αντιπολίτευση επισήμανε ο κ.Κυρίτσης θα ψηφίσει θετικά αν και κρατά μικρό καλάθι για το αν η συγκεκριμένη δημοτική αρχή θα το υλοποιήσει.

Η Ιωάννα Ρούφα τόνισε πως η εισήγηση-εκθεση ιδεών του δημάρχου, είναι «αέρας κοπανιστός», επιδέχεται κάποιες παραμέτρους που πρέπει να προστεθούν, ενώ ανέφερε πως το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει αρκετές αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί , όπως το ΔΙΙΚ, για το ΝΟΚ που δε γράφηκε η απόφαση, η απόφαση του Απρίλη του 2022 για το νοσοκομείο και αρκετές αποφάσεις που αλλάζουν στην πορεία. Αναφορικά με την επιστολή των αθλητικών σωματείων , τη χαρακτήρισε άδικη και επισήμανε πως  σέβεται απόλυτα την πορεία και τους αγώνες των σωματείων.

Στο σημείο αυτό, το λόγο πήρε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Νίκος Ιερομνήμων εκ μέρους των σωματείων ο οποίος τόνισε πως παλεύει και θα συνεχίσει να το κάνει, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, είκοσι χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καμία μελέτη για κατασκευή γηπέδου και υπάρχουν συλλογικές ευθύνες για αυτό, ενώ επισήμανε πως απαιτείται συνεργασία  για την υλοποίηση  αυτών των γηπέδων, τα οποία υπάρχουν σε όλη τη χώρα και αποτελούν κύτταρο ζωής για τη νεολαία. Τόνισε πως θα είναι επιφυλακτικός , γιατί πάντα τα σωματεία πρότειναν λύσεις για αθλητικούς χώρους και έμεναν πάντα στις υποσχέσεις..

Η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σμαραγδή Παρισίδη,  διευκρίνισε πως η αντιπολίτευση δεν είχε πρόθεση να απουσιάσει από την προηγούμενη συνεδρίαση , όμως έλαβε τα θέματα, μια ώρα πριν τη συνεδρίαση, χρόνος που δεν επαρκούσε για την προετοιμασία των θεμάτων.  Υπογράμμισε πως αν υπάρχει τεχνική μελέτη τεκμηριωμένη και ασφαλής η αντιπολίτευση θα το ψηφίσει, ενώ αναφέρθηκε σε ελλιπή συντήρηση του χλοοτάπητα στο παλαιό γήπεδο Ανταγόρα, το οποίο ακόμα έχει εκκρεμότητες. 

Η αντιδήμαρχος  Σέβη Βλάχου τόνισε πως η αντιπολίτευση δε βοηθάει να δίνονται λύσεις και αρκείται σε παιδικές δικαιολογίες και επισήμανε πως πρέπει να παίρνονται πολιτικές αποφάσεις για θέματα που αφορούν στην νεολαία με βήματα που οδηγούν μπροστά και όχι πίσω.

Ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος  έθεσε το ερώτημα «αν θέλουμε ή όχι τα κλειστά γήπεδα», τόνισε πως έχουν μπει τα 300 χιλ ευρώ  στον προϋπολογισμό για το κλειστό, ενώ επισήμανε πως έχουν γίνει αρκετά έργα στον αθλητισμό  από την δημοτική αρχή και τα τρια αυτά έργα, θα δρομολογηθούν.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός σημείωσε πως η αντιπολίτευση είναι παρόν και κανείς δεν αντιπαρατίθεται σε αυτό. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος επισήμανε πως η αντιπολίτευση ψεύδεται αφού εγκαίρως πήρε τις εισηγήσεις των θεμάτων για την συνεδρίαση του σώματος αλλά σκοπίμως δεν παρευρέθηκε. Αναφορικά με το άρθρο 20Α επισήμανε πως  το ίδιο το άρθρο σημειώνει πως πρέπει να ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.   

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σιφάκης, επισήμανε πως νιώθει απογοήτευση γιατί γίνεται χαλιναγώγηση του σώματος και σαλαμοποίηση του θεσμού του  δημοτικού συμβουλίου και τόνισε πως το θέμα του ισολογισμού, δεν στέλνετε λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση. 

Ο δημοτικός σύμβουλος  και πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ, Παναγιώτης Χατζηχριστοφής τόνισε πως η δημοτική αρχή απευθύνεται στην κοινωνία και την κοιτάζει στα μάτια και έχει επενδύσει στον αθλητισμό, αφού έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε  γήπεδα, ενώ δρομολογεί τη δημοπράτηση του κλειστού της Καρδάμαινας, μέσα στο καλοκαίρι  και μετέπειτα τα άλλα δύο, όταν οι πρώην δημοτική αρχή δεν έκανε έργα στον αθλητισμό.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης επισήμανε πως όλο αυτό γίνεται  για  προεκλογικές σκοπιμότητες, υπογράμμισε πως δεν έχει ακουστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους και εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, γιατί όπως σημείωσε δεν εμπιστεύεται τις διαδικασίες που ακολουθεί η δημοτική αρχή.

Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, σημείωσε πως  η κατασκευή αυτού του τύπου γήπεδα είναι κάτι  νέο για τον τόπο μας και τόνισε πως είναι λάθος της αντιπολίτευσης να κοιτάζει πότε θα γίνει κάποιο λάθος ..

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ 

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης έριξε αιχμές στον πρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ και του ΔΗΡΑΣ Παναγιώτη Χατζηχριστοφή, ότι τον διακατέχει  έπαρση και τον χαρακτήρισε «γίγα  της πολιτικής του αθλητισμού» για τους χειρισμούς του αναφορικά με τα γήπεδα και τα θέματα ασφάλειας που τέθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ προς τον κ.Χατζηχριστοφή.

Η επικεφαλής της παράταξης Όραμα  Ιωάννα Ρούφα επισήμανε πως εμμένει στις επισημάνσεις  που έχει ήδη αναφέρει.

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου ανέφερε πως πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι  «θεατρινισμοί» και να κοιτάξουμε μπροστά.

Ο Παναγιώτης Χατζηχριστοφής επισήμανε πως  χρειάζεται να αφήσουμε τα λόγια και  να «τρέξουμε» τα έργα για τον αθλητισμό.

Ο δήμαρχος Κω, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ για τη στάση του και κατηγόρησε τον Γιώργο Κυρίτση ότι αποθαρρύνει τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται επιτυχημένα με την πολιτική όπως ο Παναγιώτης Χατζηχριστοφής, ενώ τόνισε πως ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής μίλησε με την αρχαιολογία και προσπάθησε να καταλάβει πως ο δήμος πήρε έγκριση. Ο δήμαρχος  κάλεσε το σωμα να ψηφίσει το θέμα δημιουργίας των τριών θόλων και επισήμανε  πως θα προστεθεί το άρθρο 20 Α . Ψηφίστηκε ομόφωνα!

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ