LIVE Ι Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κω
Πολιτική
28/03/2023

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της 8ης τακτικής μεικτής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ΚΛήψη απόφασης για έγκριση 1ης παράτασης εργασιών στο έργο: «Προστασία και αντιμετώπιση διαβρωμένων ακτών στον Δήμο Κω» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Έγκριση της παράτασης της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Αναπλάσεις και διαμορφώσεις πεζοδρομίων – κοινόχρηστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Δικαίου» με Α.Μ.: 11/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

 

Το  θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης ο οποίος ζήτησε την παράταση του έργου μετά από αίτημα του αναδόχου

Έγκριση της παράτασης της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Αναπλάσεις και διαμορφώσεις πεζοδρομίων – κοινόχρηστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Δικαίου» με Α.Μ.: 11/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

 

Ο εισηγητής Παναγιώτης Αβρίθης, ζήτησε την δεύτερη  παράταση 140 ημερών μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρείας και αφορά σε αναπλάσεις και διαμορφώσεις πεζοδρομίων στην ΔΕ Δικαίου.

Η επικεφαλής της παράταξης Όραμα και Δράση, Ιωάννα Ρούφα, σημείωσε πως το αίτημα ήρθε καθυστερημένα με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής και όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται για έργα, γίνονται προς συμφέρον των εργολάβων με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης σημείωσε πως εδώ και τέσσερα χρόνια κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με τα έργα, με τον επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών, να  είναι ΄΄πολιτικά ανύπαρκτος΄΄ γεγονός που καθυστερεί την υλοποίηση  έργων ή τις  αυξήσεις στα  κόστη  των έργων. Ο κ.Κυρίτσης τόνισε πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια κατάσταση στη διοίκηση του δήμου, ο οποίος τη χαρακτήρισε  ΄΄αδύναμη και ανίκανη''.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης τόνισε πως το έργο έπρεπε να είχε παραδοθεί εδώ και ενάμιση μήνα κι ''εμείς '' ζητάμε παράταση έξι μηνών με την ευχή να επαρκέσει και αυτό το διάστημα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Η επικεφαλής της παράταξης Όραμα και Δράση, Ιωάννα Ρούφα σημείωσε πως με τις διαδικασίες αυτές, καταρρίπτεται η διαγωνιστική έννοια και προκάλεσε τον αντιδήμαρχο Π.Αβρίθη να πάνε μαζί να δουν κατά πόσο έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο.

Ο εισηγητής του θέματος Π.Αβρίθης επισήμανε πως με τα όσα ακούστηκαν, από πλευράς αντιπολίτευσης, ΄΄ξεφτιλίζεται΄΄ η υπηρεσία και οι εργαζόμενοι που υπογράφουν τιςην ευθ μελέτες και ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος ,δεν έχει τέτοια ευθύνη ενώ απάντησε στην κ.Ρούφα να πάνε μαζί να δουν το έργο.  Ο κ.Αβρίθης επισήμανε πως ένας από τους λόγους που πάει πίσω το έργο έχει να κάνει με υποδείξεις της αρχαιολογίας και διευκρίνισε πως  σε κάθε περίπτωση για τις παρατάσεις που ζητούνται  δεν έχει ευθύνη ο πολιτικός προϊστάμενος.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ρίχνουμε ευθύνες στους εργαζόμενους οι οποίοι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αναφορικά με το έργο, τόνισε πως είχε πολλά χρόνια να γίνουν πεζοδρόμια και αυτή τη στιγμή στο Ζηπάρι -με τη μεγάλη ανάπτυξη- γίνονται πολλά μέτρα πεζοδρομιών. Καταλόγισε στην αντιπολίτευση πως έχει επιλεκτική μνήμη όταν εκείνοι ξεχνούν τις παρατάσεις επί των παρατάσεων σε έργα , φέρνοντας παράδειγμα το Μαστιχάρι και τη μελέτη ομβρίων που ξέχασε η π. δημοτική αρχή να πραγματοποιήσει. Γίνονται έργα και σας τρομάζει αυτό, τόνισε ο δήμαρχος ο οποίος επισήμανε πως η δημοτική αρχή θα δημιουργεί και θα ΄΄τρέχει΄΄ έργα.

 

Λήψη απόφασης για την παράταση της σύμβασης: «Προμήθεια εξοπλισμού και υλικών εγκατάστασης για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στον Δήμο της Κω (ομάδα 1: Προμήθεια και εγκατάσταση ειδών συστήματος οδοφωτισμού) (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Αβρίθης). 

Ο αντιδήμαρχος στην εισήγηση του, ζήτησε παράταση της σύμβασης μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρείας, λόγω μη έγκαιρου ελέγχου της εγκατάστασης ειδών οδοφωτισμού. Αίτημα που συμφώνησε η επιτροπή και ζήτησε  τη συγκεκριμένη παράταση για μέχρι 7 Ιουνίου 2023.

Ένταση προέκυψε μετά από ερώτημα της Ιωάννας Ρούφα η οποία ζήτησε διευκρινίσεις, με τον δήμαρχο και την πρόεδρο του ΔΣ , να επισημαίνουν πως τεχνικά θέματα και απορίες  είναι καλό να γίνονται στις υπηρεσίες και στους αρμόδιους υπαλλήλους. Επί του θέματος απάντησε ο κ.Αβρίθης αναφέροντας τη γνωμοδότηση της συγκεκριμένης επιτροπής που αφορά στην συγκεκριμένη σύμβαση περί δημόσιων έργων. 

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής  τόνισε πως και αυτό το έργο η δημοτική αρχή το παρέλαβε από την π.δημοτική αρχή , το οποίο ξεκίνησε καθυστερημένα και συνεχίζει τις παρατάσεις με δύο εξάμηνα.  Επισήμανε πως το έργο έχει πολλά προβλήματα. Τα κολωνάκια δεν δουλεύουν όπως επίσης και οι πίνακες δε δουλεύουν.

Η κ. Ρούφα επισημαίνει πως δεν αφορά σε έργο αλλά σε προμήθεια. Τόνισε πως στον φάκελο δεν υπάρχει το αίτημα του εργολάβου και αναφορικά με τη γνωμοδότηση της επιτροπής επισήμανε πως έληξε 8 Δεκεμβρίου  η σύμβαση και αυτό θέλησε η δημοτική αρχή να αποκρύψει, όταν ο ανάδοχος έκανε έγκαιρα το αίτημα αρχές Νοέμβρη και ο δήμος το φέρνει τον Μάρτιο του 2023. Θέλουμε τον πολιτικό αυτοσεβασμό μας επισήμανε η κ.Ρούφα καταλήγοντας την τοποθέτηση  της επί του θέματος.

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής  ο Δαυίδ Γερασκλής ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο περί ΄΄τσίπας΄΄ σχετικά με τη συγγνώμη που είχε ζητήσει ο ίδιος επί θητείας του ως αντιδήμαρχος  στο έργο επί της Αρτεμησίας. κ.Γερασκλής επισήμανε πως η αντιπολίτευση ασκεί πολύ καλά τα καθήκοντα της στο δήμο της Κω.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης τόνισε  ως παρατήρηση πως υπάρχει διαφορετική λογική επί της διαδικασίας άσκησης διοίκησης του δήμου και επισήμανε πως η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει ένα έργο και είναι καθήκον της να επισημαίνει τα όποια ζητήματα προκύπτουν και να επισημαίνει την  πολιτική και την  υπηρεσιακή ευθύνη. 

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη επισήμανε πως το OPEN MALL ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από ότι φαίνεται, πάλι οι ίδιοι θα τα ολοκληρώσουν. Αναφορικά με το αίτημα για την έκθεση της ΔΕΔΔΗΕ , επισήμανε η κ.Πη πως καθυστέρησε ο δήμος να το πράξει.  Η κ Πη επίσης  αναφέρθηκε στην επιστολή που στάλθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο η οποία ουσιαστικά τους τρόμαξε σχετικά με το διακριτό σήμα που πρέπει να μπει στις βιτρίνες των καταστημάτων.

 Ο δήμαρχος επισήμανε πως το OPEN MALL δεν ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά από το ΕΒΕΔ Δωδεκανήσου και τον συμπατριώτη μας Δημήτρη Σαράντη και υπενθύμισε την φιλοσοφία της π.δημοτικής αρχής που δεν ήθελε να συνεργαστεί με το ΕΒΕΔ.  Ο δήμαρχος επισήμανε πως υπήρξε συγκεκριμένο έγγραφο από την ΕΙΔ  που δέσμευε την  επιτροπή 

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση της 2ης παράτασης εργασιών του έργου: «Πλήρης ανάπλαση κεντρικής οδού οικισμού Τιγκακίου (από ξενοδοχείο «Tρόπικαλ Σόλ» έως ταβέρνα «Πλώρη»)» με Α.Μ. 22/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

 

Το θέμα αφορά στην δεύτερη παράταση του  έργου, μέχρι 8 Μαϊου 2023 , λόγω καθυστέρησης στην υπογειοποίηση των καλωδίων που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της συνέχισης του έργου παράτασης του έργου. 

Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Κυρίτσης χαρακτήρισε δικαιολογίες τις καθυστερήσεις των έργων και μάλιστα σε ένα πολυδιαφημιζόμενο έργο όπως αυτό του Τιγκακίου, το οποίο δεν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα παρά την έναρξη της τουριστικής περιόδου με ευθύνη της δημοτικής αρχής που δεν μπορεί να ολοκληρώσει κανένα έργο.

Επί του θέματος  η κ.Ρούφα υπενθύμισε στο σώμα, την επισήμανση που είχε κάνει  η παράταξη της ότι δεν υπήρχε μελέτη υπογειοποίησης των καλωδίων και τόνισε πως όσες τραγικότητες και αν ακουστούν δεν πείθεται κανείς , σημείωσε η κ.Ρούφα που  έκανε τη διαπίστωση πως άλλος υπέγραψε την σύμβαση, σε άλλον βγήκε το ένταλμα , σε ένα έργο πολυδιαφημιζόμενο. Αργή η λειτουργία της δημοτικής αρχής και τίποτα δε μας σώζει επισήμανε η κ.Ρούφα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σιφάκης επισήμανε πως αντιλαμβάνεται την παράταση σε κάποιο έργο αλλά όχι τις επαναλαμβανόμενες και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση  για  υπογειοποίηση των καλωδίων. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης διευκρίνισε  πως η παράταξη του σέβεται τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και δήλωσε υπερήφανος για το στέλεχος της παράταξης του που ανήκει στην επιτροπή για το προηγούμενο θέμα.

Κλείνοντας ο εισηγητής του θέματος Παναγιώτης Αβρίθης επισήμανε πως έχει την πολιτική ευθύνη και δεν την αποποιείται.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις τακτικές που ακολουθούν κάποιοι εργολάβοι που πάνε πίσω κάποια έργα.  Στο ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων, ο δήμαρχος επισήμανε πως στη δεύτερη φάση του έργου,  διαπίστωσε η ΔΕΔΔΗΕ  την ανάγκη της υπογειοποίησης των καλωδίων, που όμως ΄΄έτρεξε΄΄ γρήγορα τις διαδικασίες.

Απάντησε στον κ.Κυρίτση  και στην κ.Παρισίδη αναφορικά με τις κατηγορίες  για τον ΔΟΠΑΒΣ και έδειξε φωτογραφίες με ποδοσφαιριστές να κάνουν μπάνιο σε γούρνες και δημοσίευμα να αναφέρετε στις ευθύνες της τότε διοίκησης του ΔΟΠΑΒΣ. Επί προσωπικού απάντησε η κ.Παρισίδη η οποία τόνισε πως ότι είχε αναφέρει στην εισήγηση της είχαν να κάνουν με την ασφάλεια του γηπέδου και όχι με το δημοσίευμα , που ουσιαστικά την ευθύνη είχε το αθλητικό σωματείο κι όχι η τότε διοίκηση του ΔΟΠΑΒΣ. 

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) και 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών Έργου (ΠΚΤΜΝΕ) του έργου: «Πλήρης ανάπλαση κεντρικής οδού οικισμού Τιγκακίου (από ξενοδοχείο «Tρόπικαλ Σόλ» έως ταβέρνα «Πλώρη»)» με Α.Μ. 22/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). 

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος  ο οποίος ανέφερε πως η δαπάνη ήταν 410 χιλ. ευρώ, αλλά λόγω αύξησης υλικών και δαπάνης η επιτροπή  ζητά την τροποποίηση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα  κατά 40 χιλ. ευρώ. 

 

Για το θέμα τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων , με την ευχή το έργο να τελειώσει στην ώρα του για να μην επηρεαστούν οι επιχειρηματίες της περιοχής και πως η δημοτική αρχή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εργολάβου, Αναφέρθηκαν  επίσης στα όσα ακούστηκαν στην αντιπαράθεση της κ.Παρισίδη  με τον δήμαρχο Κω .

Ο δημοτικός  σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης επισήμανε πως ήταν άδικη η ΄΄επίθεση΄΄ στην κ.Παρισίδη και τόνισε πως είναι ευχής έργον να ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του. Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σιφάκης αναφέρθηκε στην υπαιτιότητα της πολιτικής βούλησης και όχι των εργαζομένων στο θέμα της υπογειοποίησης  αλλά και στα χρήματα που θα χαθούν από τις επιχειρήσεις. Για χαμηλό πολιτικό λόγο της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος και θεωρεί άδικο η αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Νικηταρά για τα πάντα. Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης αναφέρθηκε στις ΄΄προσωπικές επιθέσεις΄΄ που χρέωσαν οι Σιφάκης και Φραγκούλης στον δήμαρχο , υπογραμμίζοντας πως κριτές όλων, είναι η κοινωνία και η λάσπη περισσεύει και έκανε έκκληση στο σώμα να υπάρχει ευγένεια και δημοκρατικές διαδικασίες . Στον αντιδήμαρχο κ.Καμπουράκη απάντησε ο Η.Σιφάκης ο οποίος τόνισε πως οι προσβολές επί προσωπικού ξεκίνησαν από τον δήμαρχο της Κω στο πρόσωπο του Γ.Κυρίτση σε παλαιότερη συνεδρίαση του  σώματος. Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης επισήμανε πως΄΄χτυπά΄΄ τον Γ.Κυρίτση γιατί τον γνωρίζει από 18 χρονών  και απάντησε στην κ.Ρούφα πως αναφέρεται σε λάθος νούμερα, στην υπογειοποίηση του δικτύου το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα.

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ & 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου: «Διαμόρφωση Εισόδου παλαιού Σταδίου» με Α.Μ. 17/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Την έγκριση του  1ου ΑΠΕ του έργου της διαμόρφωσης της εισόδου του παλαιού σταδίου εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Π.Αβρίθης που ήταν 47 χιλ. κι έγιναν πρόσθετες εργασίες κόστους 7 χιλ. 

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής επισήμανε την ανάγκη αυστηρής επιτήρησης του έργου και τόνισε πως η δαπάνη πιθανής αναθεώρησης είναι 7 χιλ. ευρώ κι εμείς ερχόμαστε να ψηφίσουμε την πιθανή αναθεώρηση .

Επίσης η κ.Ρούφα τόνισε πως η υπηρεσία συνήθως στέλνει το ιστορικό του έργου και ρώτησε το χρονοδιάγραμμα του το οποίο δε γίνεται σαφής κι αν έχει λήξει η σύμβαση και τόνισε πως δεν πείθεται αλλά θα σεβαστεί αν το επιβεβαιώνουν οι υπηρεσίες , γιατί αν έχει λήξει η σύμβαση δεν θα μπορεί να ψηφιστεί η ΑΠΕ.

Η κ.Πη στην τοποθέτηση της ρώτησε πότε θα ολοκληρωθεί το παλαιό στάδιο, το οποίο έρχεται και ξαναέρχεται΄΄επίθεση΄΄ του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να φουσκώνουν τα μυαλά του Π. Χατζηχριστοφή, όταν τα παιδιά της Αντμάχειας (παιδικού σταθμού) είναι σκορπισμένα στα χωριά. 

Ο Μανώλης Ζερβός αναφέρθηκε στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες που διοργάνωσε η π.δημοτική αρχή και τόνισε πως ήταν άδικη η ΄΄επίθεση΄΄ του δημάρχου στις κακές συνθήκες του  αγωνιστικού χώρου. 

 

Έγκριση του 1ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) και 1ου ΠΚΝΤΜΕ του έργου: «Κατασκευή Τεχνικών Έργων στη Δημοτική Ενότητα Κω», με Α.Μ. 13/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

 

Ο αντιδήμαρχος στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην έγκριση του 1ου ΑΠΕ που αφορά τεχνικά έργα συνολικής δαπάνης 142 χιλ., με αναθεώρηση στην ανακεφαλαίωση του πίνακα λόγω αύξησης των χωματουργικών εργασιών στα 40 χιλ..

Αν υπάρχει σύμβαση και το χρονοδιάγραμμα αυτής ρώτησε και σε αυτό το θέμα η κ.Ρούφα με τον κ.Αβρίθη να επισημαίνει πως υπάρχει σύμβαση.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα στο χρονοδιάγραμμα τους κάτι στο οποίο η δημοτική αρχή απέτυχε και επισήμανε πως στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα η έκπτωση ΄΄χάθηκε΄΄ και υπάρχουν διαφορές ως προς τη διαχείριση  του έργου. Η κ. Ρούφα επισήμανε πως η μελέτη αφορά το 2020 και δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα  αποπεράτωσης του έργου και οι αποφάσεις στο πολιτικό κομμάτι  δεν μπορούν να πιστοποιηθούν. Ο κ. Σιφάκης  επισήμανε πως ο θεσμικός ρόλος του συμβούλου δεν βοηθάτε από τις διαδικασίες αφού στην εισήγηση ούτε καν αναφέρεται στο έργο ποιο είναι και η εισήγηση περιλαμβάνει τεχνοκρατικά στοιχεία. 

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση 2ης παράτασης εργασιών του έργου:  «Συντήρηση σχολικών κτιρίων», με Α.Μ.:  03/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής ανατέθηκε από την οικονομική επιτροπή η συντήρηση σχολικών κτιρίων  σε συγκεκριμένη εταιρεία και τώρα ζητά τη δεύτερη παράταση αύξησης 89 χιλ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της επιτροπής. 

Στην τοποθέτηση του ο Γ.Κυρίτσης τόνισε  πως  οι εισηγήσεις  έρχονται τελευταία στιγμή και σημείωσε πως η πολυδιαφημιζόμενη παρέμβαση στα σχολεία από την περιφέρεια  δεν είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά και συνεχίζονται οι παρατάσεις. Η κ. Ρούφα επισήμανε πως η  δεύτερη παράταση δεν εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή εκτός κι αν έγινε και δεν ανέβηκε στο διαύγεια. Οι παρατάσεις δεν δικαιολογούνται επισήμανε η κ.Ρούφα με το Αζίλο να βγαίνει από τα σχολεία συντηρήσεων και παρόλα αυτά να αυξάνεται το ποσό συντήρησης των εργασιών. Η δημοτική σύμβουλος Β.Πη  τόνισε πως με τη σημερινή απόφαση  το ποσό θα φτάσει ακόμα ψηλότερα και τον Μ.Ζερβό  να αναφέρει πως  η π.δημοτική αρχή έκανε πολλές παρεμβάσεις συντηρήσεων  σε σχολεία όλων των βαθμίδων.  Παρέμβαση για τα σχολεία έκανε και  Αντώνης Κρητικός ο οποίος ανέφερε πως η σύμβαση είναι του 2020 και ακόμα δεν έχοει ολοκληρωθεί με τις παρατάσεις να συνεχίζονται και έργα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση της 4ης παράτασης του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις οδών στην Δ.Ε. Κω με Α.Μ. 04/2020» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος ζήτησε   την 4η παράταση του έργου, αφού ο ανάδοχος υπέβαλε το αίτημα για  παράταση 90 εργάσιμων ημερών, με την υπηρεσία να γνωμοδοτεί θετικά  στο πρώτο σκέλος της εισήγησης που έχει να κάνει με το δεύτερο θέμα που αφορά  στη Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις οδών στην Δ.Ε. Κω με Α.Μ. 04/2020» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). Η Ι.Ρούφα ζήτησε να αλλάξει η σειρά των θεμάτων με τον Γ.Κυρίτση να προτείνει να αποσυρθούν τα θέματα  και να μελετηθούν σωστά. Πρόταση στην οποία συμφώνησε ο αντιδήμαρχος Π.Αβρίθης ο οποίος έκανε την πρόταση. 

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση μελετών σύνθεσης ασφαλτομίγματος που ενσωματώνεται στα έργα: α) «Ασφαλτόστρωση οδών στην Δ.Ε Κω» με Α.Μ. 04/2020 και β) «Ασφαλτόστρωση οδών στην Δ.Ε. Δικαίου» με Α.Μ. 05/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

 

Στο θέμα αυτό ο κ.Αβρίθης ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία που αφορά στη σύνθεση ασφαλτομίγματος  όπως αυτή έρχεται από τη νομοθεσία. Ο Γ.Κυρίτσης ρώτησε  από που παίρνει η εταιρεία το ασφαλτομίγμα κι αν είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών. Με τον Π.Αβρίθη να επισημαίνει πως δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε αυτό. Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής  επισήμανε την ανάγκη ελέγχου της ποιότητας των υλικών για τη σωστή οδοστρωσία  και για αυτό θα δηλώσουν παρόντες. Η κ.Ρούφα τόνισε  πως το ΔΣ καλείται να ψηφίσει την σύνθεση του ασφαλτομίγματος και επισήμανε ποιος τελικά θα διαπιστώσει αν όντως μπει το σωστό μίγμα και επισήμανε πως η παράταξη της θα δηλώσει παρών. Την ανάγκη διεκδικήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης επισήμανε ο κ.Κυρίτσης. Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης συμφώνησε με τον κ.Γιάννη Φραγκούλη. 

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποκατάσταση βλαβών από το σεισμικό φαινόμενο της 21ης Ιουλίου 2017 - Αποκατάσταση ζημιών στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου Κω» με Α.Μ. 62/2017 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). 

Στην τοποθέτηση του ο Π.Αβρίθης ζήτησε την έγκριση του πρωτοκόλλου της οριστικής παραλαβής του έργου με τον Δαυίδ Γερασκλή εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής  να αναφέρεται στις συνολικές παρεμβάσεις της π.δημοτικής αρχής στα σχολικά κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό του 2017. Η Ι.Ρούφα ψηφίζει όχι γιατί η τότε δημοτική αρχή Κυρίτση δε ζήτησε περισσότερες προσφορές με αποτέλεσμα να μην πάρει εκπτώσεις που θα μπορούσε να είχε πάρει και δεν είχε ακούσει τις παροτρύνσεις της μειοψηφίας. Η κ.Πη έθεσε το ερώτημα τι θα παραλάβει η επόμενη δημοτική αρχή στο χώρο της παιδείας. 

 

Λήψη απόφασης για την έγκριση μελέτης «εισόδου – εξόδων» οχημάτων της ξενοδοχειακής μονάδας «Χρήστος Κουτέας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», από την ΚΜ 308 Β Γαιών Πυλίου σε κτηματολογική οδό (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος, κα Σεβαστή Βλάχου) .

Η έγκριση κατατέθηκε από την επιχείρηση και έχει την έγκριση της υπηρεσίας με τη γνωμοδότηση της ΔΚ Πυλίου και την έγκριση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής επισήμανε η κ.Βλάχου. Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής τόνισε πως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου.

 

Έγκριση απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορά στην έκθεση πεπραγμένων έτους 2022 (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος, κα Σεβαστή Βλάχου). Η κ Βλάχου επισήμανε πως η επιτροπή πήρε συνολικά 127 αποφάσεις και απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου του ή να απορροφηθεί .

Τα θέματα πάντα λαμβάνονταν με σεβασμό  και δικαιοσύνη τόνισε η κ.Βλάχου με τη δέσμευση ότι και το 2023 η επιτροπή θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της με την αγαστή συνεργασία όλων των υπηρεσιών του δήμου.  Ο Δαυίδ Γερασκλής τόνισε πως η λειτουργία της επιτροπής εξακολουθεί να είναι επίκαιρη για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Λήψη απόφασης για την παραχώρηση θέσης προσωρινής στάθμευσης τουριστικού λεωφορείου μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου “AEGEON HOTEL” επί του οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη τη Κω (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος, κα Σεβαστή Βλάχου). Υπάρχει η συναίνεση της υπηρεσίας , της κοινότητας και της επιτροπής ποιότητας ζωής τόνισε η κ.Βλάχου. Η κ.Βάσω Πη επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί λύση στην άναρχη πρωτοβουλία κατάληψης πάρκινγκ με προσωπικά αντικείμενα.

 

Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση ακινήτου με Κ.Μ. 581 οικοδομών Πυλίου στην περιοχή Μαρμάρι (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Καλλούδης Ιωάννης).  Ο κ. Καλλούδης εισηγήθηκε την ενοικίαση του  ακινήτου του δήμου με δημοπρασία και να επιφέρει έσοδα στον δήμο. Την αξιολόγηση θα την κάνει επιτροπή, το μίσθωμα θα είναι για 8+4 χρόνια. Το μίσθωμα εκκίνησης θα το αποφασίσει η επιτροπή.

Η  Ι.Ρούφα τόνισε πως η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΒΡΟΣΙΑ ήταν σημείο αναφοράς για τους Πυλιώτες. Από τον Οκτώβριο βγήκαν οι κυρίες και μέχρι τώρα δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες επισήμανε η κ.Ρούφα. Αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν στην  ΑΙΓΛΗ , στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και στις τακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο κ. Αβρίθης  επισήμανε πως η νομοθεσία δεν είχε ακολουθηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή για αυτό δεν είχαν βγει οι δύο ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώ με την νυν δημοτική αρχή κινήθηκαν οι διαδικασίες και βγήκαν μέσα σε έξι μήνες, ενώ δεν κινήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής οικονομίας. Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε πως ήταν ντροπή για την κοινωνία τα 10 χρόνια αυτά χρόνια η εκμετάλλευση τους από τις ΚΟΙΝΣΕΠ με απώλεια εσόδων πάνω από 1 εκατ. ευρώ με πρόταση να μην γίνει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Λήψη απόφασης για την παράταση του ιδιωτικού συμφωνητικού εκμίσθωσης τμήματος της ΚΜ 497 Α Γαιών Πυλίου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης)

Λήψη απόφασης για αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτηση της κας Παππούλη Αργυρώς (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Λήψη απόφασης για αποχαρακτηρισμό και εξαγορά κοινόχρηπως η στου χώρου μετά από αίτηση της κας Χατζαντώνη Αικατερίνης και του κ. Χατζαντώνη Γεωργίου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Λήψη απόφασης για μεταβίβαση άδειας λειτουργίας καταστήματος εκμίσθωσης ποδηλάτων – μοτοποδηλάτων έως 50 κ.εκ. μετά από αίτηση του κ. Κραμπουσανού Εμμανουήλ (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).εκκίνησης

Λήψη απόφασης για την έγκριση του σχεδίου τροποποίησης της υπ’ αριθμ. πρωτ. 775/18-5-2022 Απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα της Πράξης «Χρηματοδότηση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στον Δήμο Κω» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5001725 (με ΑΔΑ: ΨΓΜΕΩΛΕ-ΖΝ5), λόγω παράτασης του χρονοδιαγράμματος μέχρι 30-6-2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Ορισμός δεκτικών κωδικών προϋπολογισμού για χρηματικά εντάλματα προπληρωμής ΔΕΗ έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

 

Ρεπορτάζ