«Ν. Σαντορινιός: Η πλειονότητα των ψαράδων εξαιρείται από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»
Πολιτική
02/10/2020

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-

                            Νεκτάριος Σαντορινιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου 

Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κάλυμνο δεν συνοδεύτηκε με καλά νέα για την συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων, αφού το 90% αυτών αποκλείονται από τα μέτρα ενίσχυσης από τις συνέπειες του Covid-19, από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΠΑΛΘ.

Όσες καλές προθέσεις και να είχε ο Υπουργός, η αλήθεια είναι ότι μέσα από την πρόσκληση «ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ (δ) ΤΟΥ ΜΕΤΡOΥ 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», της Ενωσιακής Προτεραιότητας 1, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020», που δημοσιεύθηκε στις 23/9/2020 και την οποία υπογράφει ο ίδιος, τα μέτρα στήριξης που υπόσχεται στους αλιείς της χώρας, αποκλείουν περίπου το 90% του κλάδου, ιδίως τους παράκτιους αλιείς, που δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, στα νησιά  μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το Άρθρο 5 (Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής)της Πρόσκλησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις δικαιούνται μόνο νομικά πρόσωπα και ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων «…..φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS)…», παράμετρος που ουσιαστικά αποκλείει την πλειονότητα των ψαράδων, αφού οι παράκτιοι αλιείς διαθέτουν μικρά σκάφη, στα οποία και δεν είναι υποχρεωτική η συγκεκριμένη συσκευή, σύμφωνα και με ευρωπαϊκό κανονισμό. 

Ο κόσμος της αλιείας ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης και όχι χάιδεμα στην πλάτη. Το Υπουργείο, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία των νησιών μας, τη βιωσιμότητα του κλάδου αλλά και συνολικά του πρωτογενή τομέα της χώρας, πρέπει να απαντήσει γιατί δεν επιλέχθηκε κάποια άλλο κριτήριο, έτσι ώστε η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να φτάσει στην πραγματική πλειοψηφία των αλιέων; Τι έμπρακτη ανακούφιση προσφέρει η Κυβέρνηση στους ψαράδες, όταν θέτει επιπλέον εμπόδια, αποκλείοντας τους αλιείς από αποζημίωση που δικαιούνται σαν ευρωπαίοι πολίτες και σαν πυλώνας στήριξης της εθνικής Οικονομίας;

Μετά από τη συνάντηση του κ. Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος, κ. Μανώλη Κουλλιά, όπου και τέθηκαν υπόψη του τα παραπάνω καίρια ζητήματα, περιμένουμε από τον κ. Βορίδητην ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να ανατραπεί ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των ψαράδων και πράγματι ο κόσμος της αλιείας να στηριχτεί ουσιαστικά, μέσα σε αυτή την πολλαπλή κρίση που βιώνει.