Ο Κώος Γιάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανέλαβε επίσημα χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού
Πολιτική
24/05/2023

Ο  Κώος Γιάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανέλαβε και επίσημα  χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού. 

Φωτό από τα παιδικά χρόνια του νέου υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, στην Κω.  Η  φωτό που δημοσιεύουμε  είναι από το αρχείο της οικογένειας Πέρου και  βλέπουμε τον κ. Σαρμά, περίπου το 1963, στην Κω, στο σπίτι της οικογένειας Θ. Πέρου  στον εορτασμό των γενεθλίων του μικρού τότε Ιωάννη Πέρου. Ακριβώς πίσω από τον κ.Σαρμά, είναι ο Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης.

Στη 13:00  πέρασε  το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και  του ανέθεσε , σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ’ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά, 33 και 34 ετών.

Αποφοίτησε το 1979 με άριστα από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα Δημόσια Οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο Δίκαιο των Ατομικών Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια έκανε τη στρατιωτική θητεία του στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής θητείας του (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης  και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών  Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ρεπορτάζ