Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος
Πολιτική
31/05/2023

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος όπως ανακοίνωσε η ίδια του η οικογένεια.

Ηταν μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης, ένας οξυδερκής πολιτικός ο οποίος είχε δημιουργήσει πολλούς φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς. Εμεινε στην ιστορία η φράση του «μαζί τα φάγαμε» όπου έβαζε όλους τους Ελληνες στο ίδιο κάδρο της χρεοκοπίας της χώρας.

Αμφιλεγόμενη η στάση του στην παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του κούρδου ηγέτη, στους Τούρκους το 1999, αλλά και στη φράση που είχε πει την περίοδο των Ιμίων.

Όπως αποκάλυψε ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Λυμπέρης, αργότερα, όταν ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας από τα ελληνικά Ίμια, ο Πάγκαλος απάντησε αφοπλιστικά:

«Θα πείτε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας!».

Είχε πει ακόμη:

»Είναι αλήθεια ότι εγώ συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει. Σημαία-σύμβολο, και μάλιστα κάτω από τέτοιες περιστάσεις, είναι σημαία επίσημη, με σταθερή βάση, γερά προσδεμένη, φρουρούμενη και επιτηρούμενη».

Τα τελευταία χρόνια ο Πάγκαλος είχε αποσυρθεί από τα κοινά και πολλές φορές είχε παραπονεθεί ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα κι ότι δεν έχει να πληρώσει τον υψηλό ΕΝΦΙΑ λόγω των ακινήτων στο όνομά του.

Το 2018 είχε πει: «Ζω με 370 ευρώ το μήνα» με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζεται ότι του έχει γίνει κατάσχεση στη σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Να βγω να πάω πού; Και πώς να βγω; Με τι χρήματα. Από τη μία κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα από ακροδεξιά και ακροαριστερά υποκείμενα. Από την άλλη, η βουλευτική σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 370 ευρώ» λέει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

«Εδώ και πέντε χρόνια μου έχουν κατασχέσει τη σύνταξη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τους έχω τηλεφωνήσει πολλές φορές και ούτε μία δεν μου έχουν απαντήσει με σαφή τρόπο. Μη με ρωτάτε πώς ζω» σημειώνει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

«Θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος. Θα προσφύγω στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα τους κάνω δίκες και θα το γλεντήσουμε όλοι μαζί μετά τις εκλογές» προσθέτει.